Rețete inedite cu GHEBE și sfaturi practice de cules și preparat

Dacă tot am cules ghebe an de an iar de vreo trei ani tot vă necăjesc cu poze in care apar ”cantități industriale” , m-am gândit să vă impărtășesc câteva rețete ca nu cumva să credeți că doar mă duc la cules doar așa , să vă enervez 🙂  .

016

Este bine să culegeți ghebele singuri dacă le cunoașteți  dacă nu , să le cupărați de la ”persoane de incredere”.

Exista două tipuri de ghebe comestibile:

Cele de buturugă de brad, pe care nu le puteți confunda cu nimic altceva :

004

Si cele de iarbă sau care cresc in pădurile combinate cu foioase:

008

Intotdeauna ghebele ( cele de iarbă sau fag ) se disting prin gulerașul alb-gălbui de sub pălărie. Dacă intâlniți ciuperci cu coada subțirică care seamnănă cu ghebele nu le culegeți sau dați-le deoparte din cantitate, de obicei acele ciuperci pot fi otravitoare sau vă pot da dureri de cap sau stomac.

De știut, in zona Bucegi – Baiu pe lângă faptul că vă puteți intoxica cu ciuperci care par comestibile mai există și riscul intâlnirilor ”inedite” cu URSUL 🙂 . In pădure la cules este bine să fiți mai mulți, să aveți la voi un fluier, un câine, să faceți zgomot pentru a vă anunța prezența.  Totodată este obligatoriu să aveți la dvs. plasă mare sau coș de nuiele, un litru de apă / persoană ( nu băuturi alcoolice că vi se inmoaie picioarele la urcuș 🙂 ) și un CUȚIT sau briceag cu care să tăiați ghebele nu să le smulgeți.

Ghebele se culeg prin tăiere, cele de buturugă cât mai de jos iar cele de iarbă la maxin 2/3 de pălărie . De obicei pentru a avea ”recoltă” și anul viitor se lasă câteva de ”prasilă”, nu numai pentru recoltă dar să vedeți ce expresii faciale au unii care ajung și văd ce a fost inainte acolo, sughiți și nu știi de ce 🙂 .

Ok, mai departe, v-am spus cum se culeg ghebele pentru că este mult mai bine să le ”alegi și cureți” in pădure și să vi cu ele aproape gata de pus in oală pentru că după cules ai timp maxim 24 de ore să le pregătești. Dacă nu mai ai forță și putere să le pregătești scoate-le din punga de plastic și aerează-le, apoi pune-le la loc răcoros pentru că altfel, a doua zi plângi după ele.

Anul trecut am lăsat 12 kg in plasă și am descoperit conceptul de ” centrală termică pe ghebe ” 🙂 🙂 , aveau 70 de grade .

Ingrediente necesare pentru zacuscă :

  • 5 kg ghebe curățate
  • 3 kg ardei gras + capia
  • 2 kg ceapă
  • 1 kg morcov
  • 0,75 – 0,90  litri ulei ( dacă sunt ghebe de buturugă 0,75 l )
  • 0.8 kg pastă de tomate
  • sare
  • piper
  • 5 aspirine
  • 16 – 18 borcane cu capac ( 330 – 350 gr )

De obicei cu o zi inainte de culesul ghebelor se coc ardeii, pe plită. Dacă nu stiți ce recoltă veți găsi atunci coaceți ardeii și puneți-i la congelator pe cantități. După coacere ardeii se curăța de sâmburi și se toacă cubulețe sau se dau prin mașina de tocat. Atenție ! Ardeii iși lasă ”zeamă”, NU o aruncați!

Ghebele se curăță, se spală și se pun la fiert cu sare . După ce dau in clocot 30 de minute la foc mediu se adaugă sarea de lămâie. După fierbere se scot și se clătesc cu apă rece apoi se toacă cu cuțitul cubulețe sau se dau prin mașina de tocat. Cel mai bine ar fi un mix intre cele două metode.

Morcovii se spală se curăță și se dau prin răzătoarea mare. ( Morcovii se folosesc numai dacă doriți ca zacusca să fie dulce )

Ceapa se dă prin răzătoarea mare sau se taie in cubulețe fine. Depinde de fiecare cât de rezistent este. Dacă doriți să tocați ceapa cu cuțitul și vreți să nu vă curgă lacrimile ca la ”Urlătoarea”, introduce-ți in gură două bețe de chibrit ( cu partea care se aprinde in exterior , le țineți intre dinți nu le inghițiți ) și vă va face plăcere de atunci in colo să curățați și să tocați ceapă.

Toate au fost pregătite ? Acum incepe partea a doua :

Se pune ceapa la călit in ulei ( 0,75 l – 0,90 l ), după ce devine ”aurie” se adaugă ardeiul copt ( cu zeamă cu tot ) și se călește in continuare. Dacă folosiți morcov se adaugă și morcovul tot acum.

După ce s-a călit și ceapa și ardeiul se adaugă ghebele și se lasă la fiert la foc mic până scad bine apoi se adaugă sarea și piperul ( după gust ) și se adaugă 5 aspirine netamponate pisate după care se lasa in continuare la fiert până se ridică uleiul. Din când in când amestecați conținutul având grijă să nu se lipească .

După ce a ieșit uleiul deasupra, zacusca se pune la borcane iar apoi la ”bain-marine” timp de 25 minute.

După această operațiune, se așează un prosop mare pe o masă sau un dulap, se scot borcanele cu grija și se acoperă cu prosopul, lăsându-le să se răcească până a doua zi  după care se pun la păstrare in cămară sau beci.

Aspirina se folosește ca și conservant, nu are E-uri și dacă in iarnă sunteți răciți face bine !

Poftă bună !

Intr-un articol viitor vă spun cum se pun ghebele la murat și cum se face ciulamaua.

 

___Vizualizari 20324

One thought on “Rețete inedite cu GHEBE și sfaturi practice de cules și preparat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Gigi-Becali-Emanoil-Savin-Busteni
In curând Bușteniul il va inciobăni și pe Gigi Becali

Se știe că dacă ești cât de cât cunoscut vi la Bușteni și te face Savin , Cetățean de Onoare....

Rezultatele prezidențialelor la Bușteni – Cum s-a votat

La Bușteni s-a votat pentru o Românie normală, din inimă, ca să fim fericiți , un om și cu respect!...

Close