BUŞTENl — Valea URLĂTORILOR — Cantonul Schiel – CAB. PIATRA ARSĂ

Marcaj: triunghi albastru. Timp: 3½—4 ore. Diferenţă de nivel: + 1 065 m (urcă 1 120 m; coboară 55 m). (Harta – Traseu BU2)

DSCN0247

 

De la gara Buşteni (883 m) se merge inspre Sinaia pe Bulevardul Libertăţii (DN1) , până intâlnim Strada Telecabinei (~700 m de la gară) pe partea dreaptă, prima stradă după Hotelul Mărășești.La iesirea din gară strajuiește Monumentul Caporalullui Mușat iar pe partea cealaltă a șoselei puteți vizita Biserica Domnească și Centrul Cultural Aurel Stroe.

Se urcă pe strada Telecabinei avînd în faţă peisajul abruptului prahovean al Bucegilor, dominat de vîrful Claia Mare, adîncitura văii Jepilor şi pieptul Caraimanului. După 10-15 min. din bulevard se ajunge la marginea pădurii pe lîngă firul văii Jepilor (dreapta) depășind stația de teleferic Bușteni – Babele și Hotelul Silva.

HPIM5538

 

De la marginea pădurii din punctul cu indicatoare către traseele montane se urmează drumul pietruit spre stînga, în urcuş, care curînd face o curbă bruscă spre dreapta. După circa 50 de metri de la cotitură părăți drumul urmărind marcajele din stânga Punct roșu și Triunghi albastru. Se urcă aproximativ 10 minute in pantă abruptă până la se ajunge la canalul de apă acoperit, respectiv Bazinul de joncțiune ( Altitudine 1079m)

Aici drumul se bifurcă, in stănga pe lângă Bazinul de joncțiune cu marcaj punct ( cerc) roșu se ajunge in 30 de minute la Cascada Urlătoarea.

In dreapta se urmează marcajul Triunghi albastru in urcuș până la fosta stație de a fostului funicular (1 180 m). care este situat deasupra Cascadei Urlătoarea.

Din acest motiv vă recomand ca din punctul de bifurcație de la Bazinul de joncțiune să vă indreptați mai intâi pe traseul spre cascadă, cu această ocazie o puteți vizita. Cu 100 de metri inainte de aceasta, la primul podeț se face la dreapta o potecă ( nemarcată ) care insă duce in 10 minute de urcuș exact in punctul fostei stații de unghi a fostului funicular.

DSCN0315

De aici drumul continuă in urcuș şi după 10 min se traversează Valea Comorilor (1 205 m), de unde se iese pe creasta dintre această vale şi Valea Urlătoarea Mică. Poteca trece pe flancul sudic al crestei, apoi descrie 6 serpentine prin pădurea de pe acest versant şi după circa 30 min de la staţia de unghi ajungeți în Valea Urlătoarea Mică (1 310 m). Traversând firul văii, se continuă urcuşul în serpentine inegale prin pădure, apoi se traversează Vîlcelul Urlătoarei Mici (1 435 m) trecând pe o coamă teşită ridicată între acest vîlcel şi Valea Urlătoarea Mică.

După 5 serpentine scurte pe pieptul acestei coame se traversează din nou Vîlcelul Urlătoarei Mici. Drumul continuă in urcuș apoi coboară puţin, traversează Vîlcelul Crestei Urlătorilor şi descriind încă 5 serpentine conduce într-o rarişte de pădure, pe un pinten, în punctul „La Mese” (1 515 m).

 

Spre N, dincolo de V. Urlătoarea Mică, se observă creasta Claia Mare, cu peretele sudic; deasupra acesteia spre stînga, Creasta Vîrfului Jepilor Mici şi în primul plan, sub aceasta, crestele stîncoase care despart firele văii Comorilor.

De aici, poteca, la început săpată în stîncă, traversează iarăşi Vîlcelul Crestei Urlătorilor şi continuă urcuşul în serpentine, printr-o rarişte de pădure de limită, traversînd de 3 ori Vîlcelul Urlătoarei Mici. După cea de a 3-a traversare se ajunge la poalele unui ţanc stîncos ce poartă în vârf numeroase exemplare de larice. De aici, prin rariştile de molid şi larice, poteca urcă în serpentine scurte, apoi după un pîrîiaş se traversează pentru ultima oară Vîlcelul Urlătoarei Mici se ajunge din nou lîngă linia fostului funicular, în dreptul instalaţiei de întindere a cablurilor.

Prin 3 serpentine pe o coastă înierbată poteca conduce repede pe Creasta Urlătorilor, ridicată între Valea Urlătoarea Mică şi Valea Urlătoarea Mare (1 755 m) ieşind din rariştile subalpine în zona alpină.

Pe partea cealaltă a crestei coboară uşor varianta „drumul cailor” către firul văii, ca apoi să urce în serpentine coasta cu jnepenişuri de sub marginea platoului. Dincolo de Valea Urlătoarea Mare se ridică versantul nordic al Jepilor Mari şi Vf. Jepii Mari (2 075 m). De aici poteca se angajează în porţiunea numită „La Scări”, urcînd pronunţat pe flancul sudic, al crestei, puternic înclinat, mai întîi pe o scară de lemn, apoi săpată în stîncă şi prevăzută cu cabluri de siguranţă, printr-o serie de serpentine inegale, după care atinge firul principal (extrem nordic) al văii Urlătoarea Mare, în marginea platoului (1 875 m). Traversînd firul văii, poteca se angajează spre stînga, pe coasta cu bogate jnepenişuri, unde intâlnește varianta „drumul cailor” care vine din vale. Urcînd în serpentine prin jnepenişul des, întrerupt de poieniţe cu pîlcuri de afiniş, se iese în marginea platoului, la cantonul „Jepi” sau ”Schiel” (1 960 m).

De aici se observă: spre N, Crucea Eroilor de pe Caraiman, la stînga acesteia, Vf. Caraiman (2 384 m) şi în primul plan, peste vale, Vf. Jepii Mici (2 143 m); din acest vîrf spre dreapta, creasta lungă, numită Creasta Vîrfului Jepilor Mici;

spre NNE, Claia Mare; spre SSE, Vf. Jepii Mari (2 075 m), cu coastele îmbrăcate în jnepenişuri.

 

Ramificaţie: La dreapta, către VNV, marcaj triunghi roşu, spre cab. Babele (1¼— 1½ oră) sau cab. Caraiman (¾—l oră).

 

Traseul nostru urmează poteca înainte, în urcuş uşor prin jnepeniş iar după 10 min. Se ajunge în culme, de unde se deschide perspectiva asupra întregului platou al Bucegilor. De aici coborîm uşor către Vest, printre pîlcuri de jnepeni şi după 20 – 30 min. de la canton ajungem la cab. Piatra Arsă (1 950 m).

Pe traseu puteți admira:

___Vizualizari 1002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Stațiile de clorinare de la Bușteni devin funcționale in curând

Ce să faci când este aglomerație in Bușteni și pe DN 1 și pe trotuare ? Te plimbi agale pe...

TRIFU FLOREA – PSD- POZITIA 2 PE BULETINUL DE VOT PENTRU CONSILIUL LOCAL

Militez pentru următoarele proiecte de viitor:

Close