De la anul vom plăti TAXĂ de acces la traseele din Bucegi

Ieri la Bușteni a avut loc un eveniment important pentru Bucegi si anume inceperea construirii Centrului de vizitare al Parcului Natural Bucegi, unul din obiectivele proiectului  Optimizarea managementului vizitatorilor prin completarea infrastructurii de vizitare in Parcul Natural Bucegi – sit Natura 2000 finanțat prin POS MEDIU cu termen de implementare 2011 – 2014 .

In mare despre proiect:

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Implementarea principalelor obiective ale Strategiei de Management a Vizitatorilor pentru Parcul Natural Bucegi astfel incat activitatile recreative sau de cunoaştere a patrimoniului natural sa aiba un impact minim asupra naturii si a stilului de viata traditional in armonie cu natura comunitatiilor locale.
Obiectivele specifice sunt:

  1. Imbunatatirea si creşterea eficientei activitatilor de management prin dezvoltarea masurilor de protectie a habitatelor in special, dar si a speciilor de flora si fauna si monumente ale naturii;
  2. Asigurarea consultării, conştientizării si informării publicului cu privire la principalele obiective de management ale Parcului Natural Bucegi;
  3. Dezvoltarea infrastructurii de vizitare pentru uz public ca instrument al activitatii de comunicare directa, proiectarea si realizarea acesteia, astfel incat prin funcţiunile ei sa asigure o informare eficienta a vizitatorilor;
  4. Instruirea adecvata a personalului si creşterea capacitatii institutionale a Administraţiei Parcului Natural Bucegi RA.
  5. Monitorizarea de specii si habitate pentru a putea evalua rezultatele masurilor de management si a le aduce imbunatatiri in cazul in care se constata acţiunea unor factori antropici negaţi vi. Atingerea obiectivelor proiectului si asigurarea unei protectii ridicate a ariei se poate realiza prin activitatile de informare si conştientizare a publicului, atat in ceea ce priveşte managementul ariei cat si despre beneficiile socio-economice pe care le genereaza aria naturala inclusa in situl Natura 2000 . Pentru realizarea practic a acestor activitati este necesara imbunatatirea infrastructurii de vizitare si punerea la dispoziţia vizitatorilor de informaţii pe toata durata vizitei incepand de la punctele de intrare si pana la destinaţiile finale de vizitare, pe traseele tematice sau in zonele de mare concentrare

Rezultate de impact:

  1. informarea si conştientizarea a 25% din totalul vizitatorilor ariei;
  2. informarea si conştientizarea publicului specializat in cadrul evenimentelor organizate prin Proiect;
  3. informarea publicului larg asupra beneficiilor aduse ariei prin implementarea acestui Proiect prin POS Mediu si beneficiile socio-economince asupra comunităţilor locale prin implementarea principiilor de management ale unui sit Natura 2000;

Investiţii în infrastructură pentru uz public orientată spre protecţia şi gestionarea mediului în ariile naturale protejate.

Activitatea B.1. Construirea Centrului de Vizitare Buşteni, dotarea cu aparatura si mobilier si amenajarile exterioare, achiziţia serviciilor de asistenţă tehnică; Activitatea se va derula in perioada aprilie 2012 – mai 2014 in 26 de luni.

Mai multe detalii pe www.bucegipark.ro

 

In timpul evenimentului Florian Popa, director general adjunct la Regia Naţională a Pădurilor a raspuns unor intrebări ale jurnaliștilor și a ținut să precizeze urmatoarele:

Toţi turiştii care au de gând să pornească în 2014 pe traseele din Bucegi vor fi nevoiţi să cumpere mai întâi un bilet de maxim 5 lei. Îl vor putea achiziţiona de la intrarea în parc, prin sms sau online. 

Potrivit oficialilor, taxa de intrare în Parcul Natural Bucegi va fi percepută pentru curăţenia şi marcarea traseelor montane. Doar adulţii vor plăti bilet, copiii şi elevii fiind scutiţi de achitarea vreunui tarif. 

Turiştii prinşi că nu au cumpărat biletul vor fi sancţionaţi cu amenzi.

“Toţi banii încasaţi din acest tarif se vor întoarce în sprijinul vizitatorilor. Sunt trasee care trebuiesc îmbunătăţite, sunt anumite băncuţe care trebuiesc făcute pentru o odihnă de câteva minute, poate e nevoie de un podeţ pentru a traversa o zonă mai accidentată. Deci în semnul asta trebuie privită această taxă. Ea nu trebuie să descurajeze pentru că noi nu vrem prin această taxă să întoarcem turistul din drum”

Florian Popa, director general adjunct la Regia Naţională a Pădurilor.   vezi filmarea

 

Este o masură bună insă se aplică tardiv iar incasările se vor duce către Regia Națională a Pădurilor iar in localitate sau localități nu se va intoarce măcar un leu.

Cu tristețe imi aduc aminte că in anul 2007 , ianuarie  am propus proiectul ” STRATEGIE DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII TURISTICE DIN RESURSE FINANCIARE PROPRII A STATIUNII BUȘTENI” proiect luat in râs si care sa soldat cu ”trimiterea mea la plimbare pentru urmatorii 15 ani”. Uite că au luat-o altii inainte și din nou bugetul local rămâne gu buza umflată .

O să-mi spuneți că vorbesc povești dar documentul are numar de inregistrare si se află in arhiva Primăriei Bușteni. Și mai sunt și alte nenumărate propuneri si idei de dezvoltare care din cauză că erau propuse de mine și nu aveau alt gânditor nu au văzut lumina zilei, pacat.

Precizez faptul că in continuare este un draft sintetic despre cum Bugetul Local ar fi trebuit să fie plin sau umplut din resursa TURISM de care suntem atât de mândri. N-a fost să fie!

 

strategie

 

strategie_0001

 

strategie_0002

 

strategie_0003

 

strategie_0004

 

strategie_0005

 

strategie_0006

 

 

Cam asta inseamnă să ai viziune 🙂 🙂 … 2007 ? Incasări de taxe, utilizarea taxelor in sprijinul agentilor economici locali, sisteme gps de monitorizare a turistilor pentru siguranta lor, eradicarea turismului la negru, centru de informare turistica, informare, promovare, BANI ATRASI si CHELTUITI cu cap pentru ridicarea nivelului calitativ al vietii BUȘTENARILOR, nicidecum SUBMINAREA AUTORITATII LOCALE.

Atrag atenția cititorilor ( din sistem) că mai exista câteva zeci de propuneri la fel analizate si explicate in scris care zac prin sertare , in arhivă cât si in STRATEGIA DE DEZVOLTARE DURABILA A LOCALITATII BUSTENI – 74 de actiuni și masuri pentru o dezvoltare reală a noastră a orașului pană in 2017 ( citiți macar ), realizată prin finantare europeană cu aportul direct al ANGAJATILOR Primariei Bușteni pe care bineințeles nu-i ia nimeni in seamă, nici macar șefii lor și nu sunt eu frustrat dar incepe să mă doară sufletul de ceeace se intamplă in jurul nostru.

Și incă o chestie interesantă … cu referire la evenimentul de ieri. La fața locului au fost și doi reprezentanți ai autoritații locale care n-au suflat o vorbă cât de mică despre MINIGRADINA BOTANICĂ A PARCULUI NATURAL BUCEGI, finanțată prin deacum celebrul proiect SMIS 3457 – Parc Central.

In 2010 propuneam să existe o colaborare intre PNB si Primarie pentru administrarea acestui obiectiv de catre profesioniști, adică Administrația PNB, la anul când va fi gata neexistând această colaborare cum vedeți functionarea și utilitatea acestei Minigradini Botanice a PNB in Parcul Central Bușteni ?

Și ar mai fi câteva aspecte legate de spațiul verde dispărut dintre trotuare și DN1 care scade dramatic procentul necesar de confort local și turistic EUROPEAN, prevăzut prin HGR-urille acelea privitoare la stațiuni turistice locale, nationale, … poveștile acelea cu LEGEA !

Dar o lăsăm pe altă dată că pe urmă nu mai am ce scrie… sau să scriu eu ce-am gândit in ultimii 8 ani, două gânduri pe zi, si in timpul acesta vor incepe să se aplice 🙂 🙂 și mai am si eu câte un articol zilnic timp de 15 ani de acum incolo.

 

Felicitări !!!!  ai reuşit să citeşti articolul până la capăt, asta înseamnă că eşti un cititor exemplar, lucru foarte rar în ziua de azi. Pentru ca prietenii tăi să vadă cât ești de extraordinar dă şi tu un SHARE sau un Tweet,  asta dacă bineințeles ți-a plăcut și ai dat și Like la pagina noastră ( vezi dreapta).

 

___Vizualizari 622

One thought on “De la anul vom plăti TAXĂ de acces la traseele din Bucegi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
iv11
Exista iubire vesnica….

  Stancile Sfanta Ana Si Babele..... Si.... Si... Un Bolovan.....          

DSCN2987
Țara ne vrea (NE)PROȘTI – cretini cu diplomă

Poimâine incepe un nou an școlar. Inainte :) , inceperea anului școlar insemna ceva, mai ales pentru bobocii de clasa...

Close