Jocul cu focul partea a III a 2013

Anul trecut in primele două parți prezentam centrala mea pe lemne construita pe principiul Racket Stove, cu ardere triplă.

După un an de zile de funcționare cu mici modificări, adică mutarea ușii de alimentare din lateral deasupra, introducerea unui vas termorezistent pe post de hublou de vizitare si a trei țevi interne de aer, in acest moment funcționează ”brici”

Schema, imagini, film despre cum se aprinde o centrală de acest tip :

 

plan centrala imagine

 

Imagini:

DSCN3322

 

Centrala propriu zisă pe exterior. Alimentarea se realizează pe deasupra, la mijloc se observă hubloul termorezistent iar in partea de jos sursa de aer si cenușar in același timp.

DSCN3326

 

DSCN3325

 

DSCN3324

 

Făceam referire la adăugarea a trei țevi de aer. In prima imagine de poate observa o teavă care iese din cenusar, aceasta este necesară pentru aducerea de oxigen necesar arderii deasupra lemnului. Arderea de sus in jos este mult mai eficientă ca cea clasică. In urmatoarele imagini se deosebeste o țeavă din celșe două introduse pe sub cenusar si care aduc oxigenul ( aer ) in conducta de gazeificare după prima ardere. Acest aer produce a doua aprindere si o a treia ardere pe coșul ce trece prin boilerul de apă.

Imagini cu cantitatea necesara de lemn pentru aprindere:

DSCN3328 DSCN3329 DSCN3330 DSCN3331

 

Aprinderea propriuzisă:

 

In cinci minute, fară fum, fara chin, curat, eficient si ECOLOGIC. Ce-i drept exista si posibilitatea de aprindere fara hărtie dar… hai să nu fim mai ecologiști decât ar trebui, că gazul de brichetă oricum poluează mult mai mult.

De reținut:

Consum in conditii de functionare continua ( alimentare la 2 – 3 ore ) timp de 24 ore  – 1 m ster lemn / saptamana ( aprox 400 lei / luna)

Datorita sistemului de ardere , dupa primele 20 de minute de functionare  NU SCOATE FUM PE COȘ, doar ABUR.

După 3 ore  de funcționare puteți introduce in camera de ardere si lemn cu umiditate mai mare de 50% ( ceea ce este unul din cele mai importante aspecte când te trezești ca Greierele, că-ți cumperi lemne ude in decembrie ). Asta nu inseamnă insă că soba merge numai cu apă dar efectul de descompunere a apei la 600 grade Celsius in hidrogen si oxigen functionează.

Nu se mai depune sterezie pe coș , acesta necesitand intervenția unui coșar odata pe an pentru coșul final, reducandu-se astfel riscul de aprindere a coșului sau producerea de incendii.

 

ATENTIE: In caz de incendiu nu incercati stingerea coșului cu APA. Utilizati OȚET sau Stingatoare și respectati normele PSI.

Nu puneți in practică aceste principii dacă nu știți ce faceți !!! ZdB și administratorii nu-și asumă responsabilitatea reproducerii acestei scheme.

 

Galeria foto:

 

 

PEntru intrebări sau precizari lasați mesaj sau scrieți pe adresa de contact a Ziar de Busteni

 

___Vizualizari 929

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
soc01
DJ 713. Şoc şi groază pentru iubitorii Muntelui…

Chiar mă gandeam la DJ 713, la ce bun un drum asfaltat care nu duce NICĂIERI. Ducea până la un...

Bușteniul va fi scos la VÂNZARE

Speram să nu am parte de astfel de ”provocări” in timpul mandatului de consilier cu care am fost investit, credeam...

Close