Stiți de foarte mult timp că ”eu țin cu ursul ”!
Fac această precizare pentru cei care ”intră pentru prima dată” in ziardebușteni.ro sau brusc , după vreo 30 de ani de viețuire prin cătun iși dau seama că ”s-a impânzit ” de urși pe aici.
Vă readuc aminte că de ani buni am tot spus și nu numai eu, că apariția ursului in curtile noastre este de fapt un efect al ”civilizației” care ne definește, fie vorba de indivizi sau grupuri de indivizi.
Că sunt un pericol pentru cetățenii din localitate, fie ei localnici sau vizitatori este un adevăr , insă văd că acest adevăr apare numai incepând cu luna aprilie și ia sfârsit in luna septembrie și se mai intâmplă incepând cu 20 decembrie și până prin martie, asta dacă este zăpadă … așadar, se pare că noi, localnicii suntem cam scoși din ecuația ROALERT !
Ce vreau eu să spun aici, este că, dacă in extrasezon turistic apare ursul … doar il privim și il lăsăm in pace, suntem obișnuiți cu el.
Văd că s-au uitat vremurile când bântuiau urșii prin toate cartierele, noapte de noapte, plecau cu găini și porci de prin gospodării sau răsturnau tomberoane și coșuri de gunoi taman in centrul orașului și nu se puteau lua măsuri de către administrația locală .
Dar acum, este mult mai vizibilă activitatea ”moșmartinească” pentru că ROALERT ! … care fie vorba intre noi, te anunță de pericolul ”urs” ca și pentru cutremur, după ce s-a intâmplat , la vreo 30 – 40 de minute.
Acum vreo 4-5 ani, interveneam in Consiliul Local să ”aprobăm” ca locuitorii din cartierul Silva să-și construiască cuști pentru securizarea tomberoanelor, pe banii lor, pentru că ”nu erau bani la Buget” pentru astfel de activități iar pe de altă parte era cam treaba operatorului de salubrizare să asigure depozitarea in siguranță a deșeurilor menajere. In cartierul Cezer Petrescu și-au construit cuștile fără să mai intrebe nimeni pe NIMENI .
Cauzele invaziei ursului in mijlocul comunităților nu sunt nici complexe, nici multiple … Ursul iși caută hrană ! … nu loc de muncă, nu cazare, nu vacanță și huzur ! … caută hrană, și apare, unde credeți ? … apare tocmai acolo unde se găsește hrană cât de cât ușor, respectiv in gospodării la tomberoane , la ”tomberoanele de bloc” și mai nou la sau pe lângă canalizări .
Nu-i așa că n-ați ințeles nimic până acum ?
Reiau,
CAUZĂ = necisitatea procurării hranei
Efect= Apariția urșilor
VINOVAȚI = X (necunoscuta in ecuație ) !
In toate cazurile, fără excepție, vinovat este Primarul și Primăria ! … sau cel puțin ei sunt cei acuzați , dar , ce să vezi , nu prea este așa .
Primarul și Primăria sunt vinovați doar pentru că nu pun in practică legile pe care le au la dispoziție, fie din necunoaștere fie că au constatat că sunt neputincioși in fața vinovaților principali.
Așadar Primarul și Primăria sunt in principiu ”vinovații fără vină” sau țapii ispășitori .
Soluții ar fi , nu pentru ”eradicarea ” urșilor , ci pentru diminuarea frecvenței apariției acestora.
La Bușteni s-au luat măsuri concrete pentru diminuarea frecvenței aparitiei urșilor dar și a altor specii ”tomberoniste” , in speță câinii vagabonzi . Și trebuie să recunoaștem că au dat roade vizibile aceste măsuri.
Iar după prima incercare a aparut și modelul actual , civilizat și corespunzător !
Acum câteva seri distribuiam un apel disperat al unui prieten de FB , postare in care spunea că autoritațile ( 112 ! ) nu au dat curs sesizarii lui nici după 40 de minute .
Locația ursului, Aleea Panselelor – Blocul de nefamiliști – ora 23.30
Aseară, ora 23.30 – Strada Telecabinei, intre Penny și Casa Pionierilor
ROALERT in fiecare seară pe Strada Prahovei si in Cartierul Cezar Petrescu !
Ce au in comun aceste alerte ? … LIPSA MODELULUI ACTUAL DE SALUBRIZARE ( selectivă ! )
Vinovați ??? … hai , cu curaj , NOI , oamenii !
Așa stând lucrurile, fără insă a exonera de răspundere Primarul și Primăria , precum spuneam, există măsuri care se pot lua respectiv:
- montarea in continuare in spații corespunzătoare și fără impact vizual negativ a sistemelor de salubrizare selectivă, pentru că trebuie să ințelegem că nu sunt bani să pui chiar peste tot acest sistem, dar a inceput să funcționeze.
- dacă tot suntem sau credem că suntem stațiune turistică și ne invadează turiștii, luând exemplu de prin alte stațiuni turistice din imprejurimi sau de mai departe, pe timp de ”sezon” și in week-end-uri să funcționeze o echipă de seară a operatorului de salubrizare stradală care să golească toate coșurile de gunoi stradale ( in speță SC Caraiman Comserv ), iar aici să nu zică nimeni că nu sunt bani la Buget că intreb si eu apoi dacă avem turiști sau pe unde se distribuie profiturile de la Pârtia Kalinderu, din festivalurile organizate, etc.
- Patrule ale Poliției Locale după orele 21.00 in zonele cu probleme, adică acolo unde incă nu au fost montate sistemele de salubrizare selectivă.
- Și nu in ultimul rând … și noi, populația , locală și vizitatoare să aquiesăm la normele de civilizație și salubrizare selectivă.
Aceste măsuri s-ar putea aplica pe termen scurt și din scurt !
Problema insă nu se va termina aici pentru că … dacă va dispărea hrana ??? … abia atunci vor ataca urșii !!
Intorcându-ne la ”tomberonari”, dar nu la urși ci la câini , am și eu o intrebare :
Cine este (sau a fost ) tras la răspundere pentru atacurile câinilor și a câinilor vagabonzi ? …
Din cazurile de care am auzit, au fost trași la răspundere proprietarii câinilor și proprietarii sau administratorii terenurilor neingradite sau nesecurizate in care iși făcuseră sălaș ”prădătorii” .
Prin analogie … cine este responsabil pentru ingrădirea terenurilor sau securizarea acestora in vederea prevenirii atacului urșilor ? cine este proprietarul sau administratorul pădurilor in care trăiește ursul ? Cine administrează zona protejată sit Natura 2000 – Parc Natural Bucegi și a accesat fonduri europene tocmai pentru protejarea ursului ?
Păi avem cam așa : Administrație PNB ( care apartine de Romsilva ) , Romsilva ca administrator al padurilor statului dar si al Casei Regale, Zamora Estate, o sau doua asociații de administrare de fond cinegetic și vânătoare și cred că și Primăria Bușteni prin Baiu , deci ! ?
Chiar dacă legea nu obligă să fie hrănit ursul, legea prevede să iți ingrădești proprietatea , să o intreții , să o salubrizezi , etc că dacă nu chiar dacă se intâmplă nenorocirea sau nu, trebuie să plătești!
Așadar
- Primăria Bușteni +asociere sau parteneriat + comunicare+fonduri europene = O viață sigură pentru Bușteni !
sau
- Aparținatorii urșilor care nu vor respecte legea = amenzi!
Pentru alte soluții vă aștept in comentarii pentru a incerca să rezolvăm aceste probleme usturătoare .
Acest articol este o opinie personală !
___Vizualizari 435
Foarte tare articolul! Sustin!