Zacuscă și murate, din ”ghebe de potecă”

De vreo săptămână pădurile Bușteniului și nu numai sunt pline de ghebe.

Pe timpuri” erau două specii de ghebe, care ieșeau in general la intervale diferite de timp , întâi cele ”de iarbă sau de vară ”

0082

și la vreo căteva saptămâni cele de buturugă, inconfundabile,  dar de când cu ”incălzirea globală” au inceput să iasă in același timp.

0041

Cele mai bune, pentru murat sau zacuscă sunt cele de buturugă insă si celelalte sunt la fel de bune, iar combinate … deliciu total.

Interesant este că anul acesta cred că am descoperit o nouă specie de ghebeghebele de potecă 🙂  🙂 … Glumesc, sunt cele de vară, dar eu le-am găsit in potecă !

Si dacă tot v-am făcut poftă și vă duceti să culegeți, mai jos vă pun la dispoziție niște ”rețete bătrânești” din caietul cu rețetele bunicii mele.

Zacusca de ghebe

Ingrediente necesare :

  • 5 kg ghebe curățate, 3 kg ardei gras + capia, 2 kg ceapă, 1 kg morcov ( doar dacă o doriți dulce ) , 0,6 – 0,8 litri ulei ( dacă sunt ghebe de buturugă 0,6 l ), 0.8 kg pastă de tomate, sare, piper , 5 aspirine netamponate

  • 16 – 18 borcane cu capac ( 330 – 350 gr )

Mod de preparare:

De obicei cu o zi inainte de culesul ghebelor se coc ardeii, pe plită. Dacă nu știți ce recoltă veți găsi atunci coaceți ardeii și puneți-i la congelator pe cantități. După coacere ardeii se curăța de sâmburi și se toacă cubulețe sau se dau prin mașina de tocat. Atenție ! Ardeii iși lasă ”zeamă”, NU o aruncați!

Ghebele se curăță, se spală și se pun la fiert cu sare și sare de lămâie . După ce dau in clocot și se spumează se lasă la fiert 30 de minute la foc mediu. După fierbere se scot și se clătesc bine cu apă rece apoi se toacă cu cuțitul cubulețe sau se dau prin mașina de tocat. Cel mai bine ar fi un mix intre cele două metode.

Morcovii se spală se curăță și se dau prin răzătoarea mare. ( Morcovii se folosesc numai dacă doriți ca zacusca să fie dulce )

Ceapa se dă prin răzătoarea mare sau se taie in cubulețe fine. Dacă doriți să tocați ceapa cu cuțitul și vreți să nu vă curgă lacrimile ca la ”Cascada Urlătoarea”, introduce-ți in gură două bețe de chibrit ( cu partea care se aprinde spre exterior, le țineți intre dinți și nu le inghițiți ) și vă va face plăcere de atunci in colo să curățați și să tocați ceapă.

Acestea fiind spuse să incepem să facem zacusca .

Se pune ceapa la călit in ulei ( 0,60l – 0,80 l ), iar după ce devine ”aurie” se adaugă ardeiul copt ( cu zeamă cu tot ) și se călește in continuare. Dacă folosiți morcov se adaugă și morcovul tot acum.

După ce s-a călit și ceapa și ardeiul se adaugă ghebele și se lasă la fiert la foc mic până scad bine apoi se adaugă sarea și piperul ( după gust ) după care se lasa in continuare la fiert la foc mic până se ridică uleiul. Din când in când amestecați conținutul având grijă să nu se lipească .

După ce uleiul s-a ridicat, se adaugă 5 aspirine netamponate pisate , se amestecă bine după care se lasa incă 5 minute la fiert.

După ce ați oprit focul, zacusca se pune la borcane iar apoi la ”bain-marine” timp de 25 minute.

După această operațiune, se așează un prosop mare pe o masă sau un dulap, se scot borcanele cu grija și se acoperă cu prosopul, lăsându-le să se răcească până a doua zi  după care se pun la păstrare in cămară sau beci.

Ghebe murate :

Ghebe, sare – 1 lingură, oțet 1/2 litri, apă 1,5 litri, piper boabe, muștar boabe, usturoi taiat rondele.

Mod de preparare:

Ghebele se curăță, se spală și se pun la fiert cu sare și sare de lămâie . După ce dau in clocot și se spumează se lasă la fiert 30 de minute la foc mediu. După fierbere se scot și se clătesc bine cu apă rece.

Se așează usturuiul rondele pe fundul borcanului și se adaugă ghebele fierte fără a fi indesate, in borcane, de preferință de 330 – 350 grame . Se lasă un centimetru gol pană la gura borcanului.

Pregatirea ”marinatei” :

Se fierbe apa cu oțetul cu boabele de piper cu cele de muștar și sarea , iar apoi se pune peste ghebe , până le acoperă. Se pun capacele si se fierb la bain-marine 15 minute.

După această operațiune, se așează un prosop mare pe o masă sau un dulap, se scot borcanele cu grija și se acoperă cu prosopul, lăsându-le să se răcească până a doua zi  după care se pun la păstrare in cămară sau beci.

Se pot servi ca garnitură la toate tipurile de carne mai puțin pește !

Pentru a fi siguri că veți pregăti aceste delicatese, sfatul meu este să nu vă aventurați singuri in pădure. Porniți in căutarea ghebelor măcar 3-4 persoane, vorbiți, spuneți glume , cântați, fluierați și astfel, animalele sălbatice vă vor ocoli, in special urșii.

Un alt sfat … nu culegeți alte specii  de ciuperci, mai ales dacă nu le cunoașteți, dacă le cumpărați asigurați-vă că  le  luați de la cunoscători .

Din recolta aceasta au ieșit 38 borcane de 350 grame, așa că … Doamna Mioara, Radu … cât de curând !

Notă: Sursa foto ZdB

Dacă considerați că articolul vă este de folos il puteți distribui și altora.

___Vizualizari 117

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
spital2012-688-x-523
Busteni – Hotel – Spital !!!

  Fotografii realizate după cum urmează: Nr 39.  Fotografie realizată in 1910, reprezintă Hotelul " Caraiman", proprietatea societăţii anonime pe...

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Bușteni

Cu toate că este 4.30 dimineața m-am gândit să mulțumesc alegătorilor care au venit la vot și au votat. In...

Close