Balul Bobocilor si ordonanța austerității la Bușteni

Că vrem sau nu vrem in țara asta se intâmpla lucruri, se dau legi, se fac activități, trăim, zâmbim sau plângem, trecem prin diverse emoții cu toți, indiferent cine sau ce suntem.

De mulți ani, la Bușteni, Administrația publică, a acordat o atenție deosebită tinerilor, invățamântului, persoanelor in vârstă, vieții economice si sociale, imaginii orașului, sportului și multor altor aspecte pentru că așa era normal.

Anul acesta insă la Bușteni a inceput să se instaleze AUSTERITATEA, dar nu pentru că lucrurile nu s-ar putea mișca ci din cauza lipsei de implicare.

Legea Austerității 90/2023 din 27 octombrie, s-a mulat ca o mănușă pe Administrația Publică a orașului Bușteni oferind un motiv pentru a nu se mai face NIMIC, dând prilejul pentru noi victimizări, lamentări și ascunderea neputinței sau hai să-i spunem impotenței manageriale și administrative. 

Spuneam că pănă de curând, 3 ani in urmă, se acorda o atenție sporită invățământului, culturii, sportului, se găseau intotdeauna resurse pentru susținerea acestor domenii, dar asta, pentru că erau prevăte din timp anumite evenimente sau investiții. Totul era bine prevăzut, bugetat și totuși, dacă apăreau neprevăzute se găseau soluții.

Exemplu, Ziua cadrului didactic, Ziua Femeii, Nunta de aur, Zilele orașului Bușteni, Sărbătoarea Sfinxului, Balul Bobocilor, Balul Majoratului dar …”FĂRĂ A SE LIMITA LA ACESTEA” !

Ei bine , anul acesta, Balul Bobocilor (clasa a IX-a) , nu mai este finanțat de către Primărie, pentru că … ” Ordonanța 90 INTERZICE ” !!! ???

Repet, ordonanța 90/2023, apărută pe 27 octombrie , NU INTERZICE ! … dar, din neputință și proastă organizare a conducerii frumosului nostru oraș a fost mult mai ușor să se ascundă in spatele unei ordonanțe prost citite și interpretate ( părerea mea e că nici măcar nu s-a citit), l-au luat pe NU SE POATE in brațe, in loc să se inplice in ”colectarea de donații și sponsorizări ” și  cu 16 zile inainte de eveniment ( data era 29 noiembrie ) , părinții au primit vestea cea mare … Balul Bobocilor se  va achita integral de către ei, părinții !

Suma nu este un capăt de țară, privită la prima strigare, adică meniul și locația, insă … costumația, muzica, florile pentru participanți, pregătirile și infrumusețările vor dubla ”capătul de țară”, iar dacă mai pui că mai sunt si doi sau trei frați in aceeași clasă … iar timpul este foarte foarte scurt , finalul este previzibil, mulți din cei aproape 90 de elevi ( 3 clase ) nu vor participa !  

Si toate aceste aspecte, pentru că ”după atâția ani de scoală ” , am ceva experiență la cât de greu se stâng bani chiar și pentru un buchet de flori, i le-am prezentat domnului nostru Primar, Mircea Corbu, incercănd ”să-l induplec” să facă un efort de organizare de străngere de donații si sponsorizări, exact cum scrie la Lege ! 

Răspunsul a fost scurt și clar : Nu se poate, nu e legal, nu e voie, nu sunt bani ! 

Și poate că aș fi acceptat primele 3 motivații ,nu se poate, nu e legal, nu e voie, dar la cea cu nu sunt bani … nu prea stau lucrurile chiar așa, pentru că se pare că pentru Festivalul Păstravului au fost, pentru fel de fel de angajări prin Primărie și Societatea Caraiman Comserv de persoane care nu au nimic de-a face cu orașul nostru, fel de fel de contracte pentru fel de fel de prestări servicii , care mai de care mai chinchi, au fost și incă mai sunt, că nu s-a incasat redevența de la Pârtia Kalinderu in valoare de 250.000 lei , nici asta nu se pune cu toate că aceiași bani ii platea cel care a administrat-o anul trecut fară alte cheltuieli din partea Primăriei.

O să spuneți că s-au creat locuri de muncă … inexact, pentru că si inainte tot atâția lucratori erau la Kalinderu.

Tot așa că NU SUNT BANI ! , nu ințeleg cum nu s-a făcut niciun demers pentru a se monetiza proiectul captarilor si aducțiunilor preluate de la Compania Națională de Investiții ( CNI ) in valoare de vreo 8-9 milioane de Euro , pentru care a platit tot contribuabilul român, inclusiv cel buștenean și s-a dorit a se face cadou această sumă către Hidroprahova … dar mă pierd in a găsi doar motivații negative .

In sfârșit, după răspunsul prompt cu ”nu se poate, nu e legal, nu e voie, nu sunt bani ! ” , m-am apucat să identific finanțare pentru acest eveniment, motivația fiind una probabil ”egoistă”, din patriotism local, pentru că in ultimii 7 ani am asistat la eforturile colectivului de profesori de la Colegiul Ion Kalinderu de ași atrage elevii.

Sunteți de acord in mare parte cu mine că majoritatea adulților cu copii spunem cam același lucru : Ce să facă copilul meu la Bușteni, cu ce e motivat, de ce să rămână in oraș ? … bine, aceleași intrebări ni le cam punem și noi, cei care am mai rămas pe aici și ca rezultat … copiii noștri pleacă in alte localități.

Ok, pe de-o parte este normal, numai că este in același timp anormal .

Soluția de finanțare a Balului Bobocilor ar fi trebuit să fie destul de simplă, să contactez ” Asociația Oamenilor de Afaceri ” din orașul Bușteni … numai că am constatat că nu există ! … cu toate că acum vreo 5-6 luni, domnul city manager de la acea vreme spunea intr-un interviu că a adunat oamenii de afaceri din Bușteni, că se comunică cu ei …

Dacă Asociația oamenilor de afaceri nu există, atunci, cumva , trebuiesc contactați, dar nu unul, doi afaceriști, ci mult mai mulți pentru a vedea și ei și a simți că , prin actiunea lor contribuie la viața orașului. Trebuie insă spus că este foarte greu, ca in termen extrem de scurt să poți aduna la un loc mulți oameni, atâta timp cât esti singur și ne susținut.

Totuși, nu am concluzionat și am incercat să o rezolv politic. Știam ca PNL Bușteni nu are organizație a oamenilor de afaceri, am intrebat și la  Partidul Verde , dar nici dumnealor nu au acest tip de suborganizație locală, așa că am l-am intrebat pe președintele PSD , dl. Emanoil Savin dacă are disponibilitatea să mă asculte cu privire la propunerea de finanțare a Balului Bobocilor. 

A durat cam 10 minute să am promisiunea domnului Savin că va pune la dispoziție locația, respectiv Restaurantul Alexandros iar Organizația PDS a Oamenilor de  afaceri – Bușteni , formată din 70 de persoane/agenți economici vor susține financiar evenimentul pentru că deja s-a discutat in PSD din cauza ordonanței 90 /2023 și vor susține și alte evenimente tradiționale.

Acum este totul bine și frumos, DAR, pentru că astăzi a intervenit un DAR ! 

Finanțarea evenimentului este posibilă, locația insă este alta prevăzută de organizatori și actiunea , din punct de vedere al Colegiului Ion Kalinderu are iz politic, existând posibilitatea să apară conflicte sau repercursiuni. 

Respect poziția Colegiului Ion Kalinderu, insă părerea mea, personală, este că iz politic ar fi avut această organizare dacă ar fi fost finanțată de către Primărie și ar fi apărut brusc PSD-ul in context și ar fi organizat ei .

Bineințeles că după discuția purtată la Colegiul Ion Kalinderu l-am informat pe dl. Emanoil Savin referitor la problema locației, iar dânsul fără nicio reținere și cu real respect pentru propunerea organizatorilor, a fost de acord cu locația inițială și cu susținerea financiară a evenimentului .

Așadar, Balul Bobocilor va fi susținut de către Organizația Oamenilor de Afaceri PSD Bușteni la Restaurantul Caraiman. 

Probabil că este doar părerea mea, insă știu cu certitudine că atunci când mă duc să votez, votez cu acel candidat care spune că va susține cetățenii, va crea locuri de muncă, va susține invățamântul, cultura, etc, prin toate mijloacele LEGALE și o și face, nicidecum cu un candidat care se lamentează, se victimizează și caută tot timpul motive să nu facă NIMIC !

 

Deocamdată atât, dar urmează ! 

Dacă v-a placut acest articol il puteți distribui, dacă nu v-a plăcut acest articol, deasemenea il puteți distribui .

 

___Vizualizari 330

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
019
Taxa pe Bucegi este funcțională

Iar modul de prezentare informare și funcționare, trebuie să recunosc, este deosebit. Deocamdată acesta este primul centru de colectare al...

Bușteniul a fost Binecuvantat din nou, astăzi 7 Decembie 2022

Bine v-am regăsit dragi cititori. N-am mai scris de foarte mult timp, pentru că, nu am prea mai avut despre...

Close