Spre diferență de anul trecut când primele ghebe le-am cules după jumătatea lunii octombrie, anul acesta chiar că am avut surpriza surprizelor, mai precis astăzi 05.octombrie.
Se incălzise un pic și uitându-mă spre versantul Zamorei care era acoperit de zăpadă doar de la jumătate in sus mi-am zis că ar fi interesant de văzut dacă au ieșit ghebele 🙂
Si plec prin pădure și …
Câtă zăpadăăăă, totul inghețat , așa că zacusca mea de ghebe mai are de așteptat, o săptămână sau poate un an.
Ce-i bun sau prea frumos se spune că ori este imoral ori ilegal, in cazul meu ce era frumos era doar mortal…, chiar dacă inghețat.
Exemplare de pălăria șarpelui – Amanita muscaria – foarte otravitoare.
Așa că le-am lăsat acolo :), dar cum sunt căpos din fire și stiind că e primul an când bureții negri ( de pământ ) au umplut pădurile găsindu-se la tot pasul, zic hai să fac măcar o porție de zacuscă, macar una, că am mai făcut una săptămâna trecută .
Și prin locuri mai retrase am dat de …
Pholiota squarrosa – este comestibilă, foarte bună, un pic tare. seamănă cu ghebele dar sunt mult mai mari.
Trecănd mai departe am mai găsit niște coprine
Si acestea sunt foarte bune la gust insă numai in stadiu tânar. Din nefericire acestea erau bocnă chiar dacă par foarte proaspete. Dacă nu le prepari in aceeași zi se inegresc. Dați-vă seama când s-ar fi dezghețat ….
Si in sfârșit in vre-o două ore 4,98 kg … imi trebuiau 5 kg pentru zacuscă dar asta este 🙂
Bureți negri . Normal aceștia fac parte din familia pleorotaceae. și seamănaă destul de bine cu pleurotus ostreatus – buretele negru de fag.
Gustul este deosebit.
Eu acum imi urez poftă bună peste iarnă că am făcut vre-o 40 de borcane. ( Ți-am pus bine 🙂 !!! ).
Așa că despre GHEBE mai vorbim.
___Vizualizari 2420