Vă povesteam saptămâna trecută că am avut parte de vizita unui urs civilizat la mine in beci care m-a lăsat fără un borcan de șerbet și unul de dulceață de zmeură.
Cu un pic de tristețe m-am gândit la aventură dar fiincă incepea sezonul de cules zmeură am zis că dacă dai, primești inzecit.
Astăzi cu curaj și voie bună pentru că timpul a permis-o … hai la cules. Nu eram foarte sigur că voi găsi ceva pentru că in ultimii trei ani ori am ajuns cu vreo 3, 4 zile inainte să se coacă ori am ajuns la vreo câteva ore după ce fusese culeasă, dar… căpoșenia… Mă gândeam că oricum ar fi de două borcane tot culeg.
Așa că …
Intâi un fluturaș, apoi doi, apoi …
când … au inceput să apară, nici țipenie de om sau animal prin pădure …
hmmm… destul de necoaptă dar după vreo 5 minute…
Deci, nu are cum să nu-ți placă să stai două ore și să culegi ZMEURĂ, proaspă, coaptă și bună.
La sfârșit … 3 kg.
Și bine ințeles, pentru că tot eram prin apropiere nu aveam cum să ratez ”bărbosul” că am eu locul meu și precum vă spuneam ăsta e locul și timpul.
Deci se făcuse mărișor, nu chiar ca anul trecut de 5 kg dar de 1,5 – 2 tot a fost
Și ca să nu ziceți că ați citit degeaba cum am cules eu 3 kg de zmeură și să fiți invidioși, vă dau rețeta de dulceață de zmeură 🙂 , rețetă bătrânească, d’aia care iese.
Pasi de urmat:
1.Ingrediente:
* In primul rand trebuie sa aveti 3 kg. de zmeura. O culegeti voi sau o cumparati din piata agroalimentara sau o procurati de la cei pe care ii cunoasteti.
* Doua kg. de zahar
* 1 bucata lamaie
* 1 pliculet de zahar vanilat
* 400 ml. apa
2. Curatarea: Se inlatura frunzulitele , zmeura stricata , si eventualele “lighioane”.
Se pune zmeura in doua farfurii cu varf.
3. Prepararea:
– Se pun in oala cele doua kg de zahar, se adauga apa si se realizeaza un sirop ( Oala pusa pe aragaz cu focul mic );
– Se adauga cele doua farfurii cu zmeura curatata
– se lasa la foc iar cand apare prima spuma se spumeaza . Spuma se pune intr-un recipient ( castron )
– In timpul fierberii pentru a nu se prinde dulceata, aceasta se amesteca prin “zguduire”. Atentie , daca doriti totuși să amestecati , folositi numai LINGURA DE LEMN. Utilizarea lingurilor de metal in timp duce la zaharisire . Daca mancati repede dulceata aceasta problema dispare.
– Dupa ce va incepe clocotirea incercati calitatea dulcetii astfel:
– luati cu varful lingurii cateva picaturi de lichid si puneti-l pe o farfuriuta, bagati imediat la rece (congelator ), dupa cateva secunde verificati daca s-a transformat in gelatina . Daca DA, fierberea este gata, daca NU , mai lasati sa fiarba.
– Dupa ce constatati intarirea picaturilor , adaugati zeama de la o lamaie si un pliculet de zahar vanilat , mai lasati un minut ca acestea sa se amestece prin clocotire si opriti focul
– Lasati oala sa se raceasca 30 de minute, acoperita cu un prosop sau un tifon ud.
– Puneti dulceata in borcane cu capac bine strans si puneti-o in camara sau in beci. ( După pățania mea cu ursul nu e chiar recomandat beciul dacă nu are ușă metalică 🙂 ).
Cam așa ar arăta pregătirea. Acestea sunt pozele de anul trecut că abia mâine mă apuc să o pregătesc (dulceața ) dar … cum spune unul dinte prietenii mei ,, Dă-te-n mare și tu ! ” 🙂 .
Dacă vă place zmeura – LIKE, dacă vă place dulceața de zmeură Share, dacă nu vă place … ați pierdut timpul citind acest articol .
___Vizualizari 651