Se pare că și dacă ești ”ciupercar” tot o poți incasa. Poți muri ca ”băiatul” dacă ești curios să vezi care sunt simptomele după ce ”guști” ciperci otrăvitoare.
Joia trecută mă gândeam că ar cam fi sezonul mânătărcilor și că ce bună ar fi o tocăniță. Mânătărcile fac parte din familia Boletaceae iar aceste ”boletus” sunt cam de vreo 13 feluri dintre care numai una OTRAVITOARE, ce-i drept nemortală ( cu toate că …) și se găsește și la noi in pădurile din Bucegi și Baiu.
Minunata ciupercă otrăvitoare se numește ”Boletus satanas” – alias hrib țigănesc, burete roșu, buretele dracului, numai că nu este roșie 🙂 ci galben cenușie și poate fi foarte ușor confundată cu ”Boletus luridus” alias chitarcă, mitarcă grasă sau pitarcă mai ales in stadiu mediu.
Dar hai să vededeți cum era să-i fac pe unii fericiți săptămâna trecută 🙂
Inainte de a pleca in pădure m-am apucat să frunzăresc o carte despre ciuperci și am citit :
”OTRĂVIRI MORTALE
– Sindromul faloidian, cauzat prin consumul de Amanita phalloides, verna și virosa ( pălăria șarpelui ), provoacă 90% din otrăvirile mortale cu ciuperci. Efectele otrăvirii apar la 8-12 ore după ingestie și incep cu dureri stomacale, frisoane, vomă, diaree. Se constată și tulburări nervoase care alternează cu perioade de acalmie. Apoi apar sincope, răcirea extremităților corpului, slăbirea pulsului. Moartea survine după 24 de ore sau 5-6 zile. In cazuri mai puțin grave 🙂 bolnavul se restabilește treptat, dar păstrează mult timp simptomele de boală, uneori toată viața. ” … și m-a plictisit, stiind că Amanitele apar peste vreo 3 săptămâni și oricum nu le culeg 🙂 , drep pentru care am plecat spre pădurea din jos de Mânăstirea Caraiman.
Am trecut prin Parcul Schiell, căruia fie vorba intre noi i-ar cam trebui niște recondiționări in ceeace privește călușeii cu arc și gardurile de protecție de la locurile de joacă, mai ales că incepe școla, apoi, trecând, cu chiu cu vai peste podul de la ”rond” am ajuns in ”traseul secundar” ce duce spre Mânăstire.
Vă sfătuiesc dacă urmați acest traseu să priviți numai spre ”dreapta” chiar dacă sunteți de ”stânga” că in dreapta este bine și frumos 🙂 .
Precum vă spuneam si săptămânile trecute, ”orice coș de gunoi atrage gunoi și din această cauză nu se vor monta coșuri de gunoi ” … iar la astfel de afirmații ”nesimțirea” este un răspuns, adică și dacă este coș și dacă nu este unii tot nesimțiți vor rămâne.
In sfârșit, dacă așa ne place să avem ”ingrijite” traseele spre Mânăstirea Caraiman, n-avem decât să fim fericiți și mulțumiți, eu unul nu sunt mulțumit dar… ce să vezi, sunt minoritar in C.L. iar asta este continuitatea care a fost promisă și votată.
Ajung la Mânăstire și trec, după care mă afund in pădure după ciuperci și mă apuc de ”gustat” fel de fel de ”ciupercuțe” cu toate că mai bine le-aș spune ”cipercoaie” dar nu spun că sună urât.
Gălbiori
Boletus edulis – comestibil, foarte bun – mitarcă, mânătarca, hrib, poate fi confundat cu Boletus aereu insă este aproape la fel de bun la gust si comestibil.
Vinecior
Aceasta este o Amanita citrina, normal este inofensivă dar mai bine lăsați-o la locul ei și nu o gustați 🙂 .
Această ciupercă seamănă cu ”pastrăvul” insă la gust este foarte usturată și foarte tare. Mi s-a dezmorțit limba după vreo 20 de minute 🙂 , nu vă recomand să gustați.
Acesta este Boletus satanas, grijă mare cu ”gustatul”, este OTRĂVITOARE, amară la gust !!!! Era să-i fac pe unii fericiți dar 🙂 …
Urechiușe, comestibile insă destul de rare.
Creasta cocoșului – comestibilă insă in stadiu tânăr deoarece in acest stadiu, mult prea matur este foarte tare și are un gust amărui chiar și după murare.
Eu port 43 la picior 🙂 …
Nu sunt Ghebe !
Gențiene
In sfârsit, am coborât pe la ”căbănuță” pe la Poiana Țapului și am luat-o spre Bușteni, depășind in viteză coloana ce se formase pe DN1.
La un moment dat am poposit pe o bancă pe la Odăi, prilej cu care mi-am sfâșiat pantalonii, am bombănit, am injurat administrația, după care mi-am adus aminte că sunt Consilier Local 🙂 , luat peste picior săptâmâna trecută cu privire la sesizarea mea că lipsește o scândură la o bancă de pe Zamora. M-a mințit ”un coleg” in față, că a schimbat scândura, pur și simplu m-a privit in ochi și cu un tupeu nemaintâlnit mi-a spus … Ai mai trecut pe acolo ca am rezolvat problema ? La următoarea, bagă inainte un cap la mine in birou și spune-mi, nu te mai apuca să scri in Ziar de Bușteni că nu-i colegial! ” …
Buuun! Mi-am făcut ”mea culpa”, chiar aveam mustrări de conștiință… Zic ! Uite Cristinele că omul are toată deschiderea și tu ești un mare măgar și … ” și mă duc după trei zile la banca-mi din Zamora si tot mizeria aia este și tot fără scândură e banca … ! Bravo ”colega” ! … Așadar va trebui să scriu in Ziar de Bușteni de acum in colo toate ”mizeriile” și stirile ”negative” pentru că am fot mințit in față ! SCURT!
Ajung acasă după ce am cules vreo două punguțe de Boletus badius, edulis și aereus ( arată toți cam la fel, maroniu inchis, cu tuburi sporifere roșii sau maron ) și vreo câțiva vineciori si roșiuri si … trec vreo trei ore și o crampă stomacală, incep arsurile, senzație de vomă, vomă, frisoane, iar vomă, diaree, pe urma liniște după care incep din nou aceleași simptome… imi trecea prin minte că m-am otravit și-am să mor in următoarele 24 de ore. Incă nu deliram … după 3 ore de chin, gol pe dinăuntru, m-am liniștit și am inceput să râd și am râs vreme de vreo două – trei minute continuu. După atâta râs am exclamat ” Na că nici de data asta nu i-am făcut fericiți pe câte unii ! ”
Tocănița de a doua zi cu mămăliguță a fost o trufanda și nu am avut emoții deoarece nu culesesem Boletus satanas, doar il gustasem, il pusesem pe limbă 🙂 .
Peste câteva săptămâni este vremea Ghebelor dar și a amanitelor ( Pălăria șarpelui ), așa că aveți grijă și nu vă aventurați cu pusul limbii 🙂 , chiar dacă se zice că prima oară este cel mai greu, să stiți că in cazul Amanitei poate fi mortal !
WEB UP!
___Vizualizari 1152