FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR PENTRU COPIII ȘI TINERET ”MAGIA SFINXULUI”-ED III, BUȘTENI 2016
Din 1 septembrie și până pe 3 septembrie, în orașul Bușteni s-a desfășurat a III a ediție a Festivalului Național de Folclor pentru Copii și Tineret ”Magia Sfinxului”, o manifestare cultural – artistică educațională, extrașcolară, de nivel național, organizată de Școala Gimnazială Nestor Urechia – Bușteni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Asociația Centru de Activități Recreative și Educative ”Școala Altfel”, eveniment susținut de Primăria Orașului Bușteni.
În prima zi de concurs, s-au prezentat 90 de concurenți – cântăteți de muzică populară si 3 grupuri vocale: Mladițe Ilfovene – Clinceni, Izvorașul – Cislău, jud. Buzău și , ca de fiecare data, “Dragaicutele” – Clubul Copiilor Berca, un total de 110 copii. Acești mici artiști au încântat juriul și publicul de la Bușteni! Ziua s-a încheiat cu un recital de exceptie al solistilor Marioara Man Gheorghe si Grigore Gherman(Cernauti).și festivitatea de premiere la care am fost onorați de prezența d-nei Ludmila Sfirloaga Vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova.
Desigur, a urmat a doua zi de concurs, în care grupurile de copii dansatori și-au arătat talentul și măestria în arta jocului popular. În concurs s-au prezentat 15 formații de dans etno-folcloric și 26 de ansambluri de dans popular din 12 județe, un total de 650 de copii. Secțiunile de concurs dans Etno-folclor și dans popular autentic s-au finalizat cu premierea participanților de către d-l Emanoil Savin – primar al orașului Bușteni și d-l Oprea-Nicolae Angelescu – Inspector școlar General al județului Prahova. Concursul s-a încheiat cu recitalul interpretei de muzică populară d-na Ofelia – Florica Haranguș, care și la această edtiție ne-a fost alături atât ca membru juriu cât și ca interpret.
Președintele juriului Ionel Garoafă – maestru coregraf – Ansamblul Folcloric ”Maria Tanase” din Craiova, împreună cu ceilalți membrii ai juriului: Cristina Garoafă – coregraf și dansator profesionist – Ansamblul Folcloric ”Maria Tanase” din Craiova, Nelu Gheorghe – Director Casa de Cultura Plopeni si Presedinte Asociatia Asezamintelor Culturale, Mărioara Man Gheorghe – interpret muzica populara si profesor canto, Grigore Gherman – interpret muzica populara si profesor canto, Ofelia-Florica Harangus – Societatea Română de Radiodifuziune – interpret muzica populara si profesor canto, Prof. Cristina Petre – inspector educatie permanenta –Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, au acordat în cadrul concursului, premii I, II, III și mențiuni, premii speciale de autenticitate a jocului popular și premiul de excelenta – Marele Trofeu al Festivalului, precum și premii oferite de sponsorii festivalului : Tymbark, RCS-RDS, Raiffaisen Bank, Artsani și Primăria orașului Bușteni.
În anul 2016, Primariă Orașului Bușteni prin reprezentantul acesteia, D-ul Primar Emanoil Savin a premiat peste 2000 de copii și tineri, sprijinind evenimentele educative, olimpiadele și întrecerile sportive, organizate de Ministerul Educației Nationale și Cercetării Științifice, Ministerul Tineretului și Sportului, Inspectoratul Scolar Județean Prahova, Federații cu profil sportiv și Asociatia Centru de Activități Recreative și Educative ”Școala Altfel”.
Printre premianți s-au numărat: Vlad Robert Daniel si Flavia Cochirleanu – Clubul Copiilor Berca, Draghici Denis Mihaita Irinel – Ansamblul ”Oltenașii”-jud. Dolj, Otvoș Mara Mădălina – Miercurea Ciuc, Ansamblul de dansuri populare Constantin Condruț, Ansamblul Cununa Bodului, Ansamblul Muguri de Primăvară, Ansamblul Floricica – Comarnic, Ansamblul Rapsodia Prahovei, Ansamblul Prahovei Junior, Ansamblul Folcloric Hora Desnățuiului, Ansamblul Folcloric Grâușor Unirea – Brăila, Ansamblul de dansuri populare Săveni, Ansamblul Oltenașii. Marele premiu a fost căștigat de Ansamblul Constantin Condruț – localitatea Gemenele, jud. Brăila, condus de d-l maestru coregraf Rusu Marian.
A treia zi de Festival a început cu parada a portului popular și a continuat cu un frumos spectacol, pe care premianții concursului l-au oferit orașului Bușteni. Spectacolul a fost prezentat de îndrăgita prezentatoare TV, Iuliana Tudor. Mulțumim Iuliana Tudor pentru marea bucurie pe care ai facut-o micilor artiști ai Festivalul National de Folclor ”Magia Sfinxului”, aceea de a fi alături de ei cel puțin ”O dată in viața” pe aceiasi scenă.
Dna director Manuela Burchiu și domnii profesorii ai școlii gimnaziale Nestor Urechia – Bușteni, membrii Asociației Centru de Activități Recreative și Educative ”Școala Altfel” – dna Laura Buzatu – președinte, d-l Alexandru Buzatu – vicepreședinte și d-ra Iancu Andreea – coordonator, precum și d-l director Constantin Spurcaciu împreună cu personalul Centrului Cultural ”Aurel Stroe” – Bușteni s-au implicat în buna desfășurare și organizare a evenimentului.
Prin acest eveniment organizatorii și-au propus să ofere participanţilor ocazia de a descoperi şi transmite mai departe tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul, comori inestimabile ce definesc poporul român făcându-l unic, statornic şi nemuritor în ciuda scurgerii timpului, toate acestea prin intermediul dansului, muzicii, artei populare, expoziţiilor şi spectacolului.
Ediția a III-a a festivalului a fost un real succes, drept pentru care ne dorim sa găsim sprijin pentru a realiza și următoarea ediție.
___Vizualizari 545