Ghebagiu in Munții Baiu

Când cineva nimerește in groapa cu lei se poate numi carnagiu. Când nimerești câteva buturugi pline cu GHEBE in munții Baiu, după ce le-ai cules se poate spune că a fost ”GHEBAGIU”.

Au ieșit in sfârșit ghebele, in special cele de vară, de făget. Pădurea este aproape PLINĂ, asta insă dacă umbli prin locuri neumblate de om ci mai degrabă de urs 🙂 . Nici de data asta nu m-a mâncat dar nici eu nu l-am văzut.

Plecând dis de dimineață intr-o zi de luni, când nici iarba nu crește, m-am preumblat prin codrii in căutarea ghebelor. Cu o zi inainte auzisem că au ieșit puhoi, mai ales in zona Azugii, de unde ”căutătorii”  coborâseră cu sacii plini și incercau să vândă kilogramul cu 2 (doi) lei 🙂 . Si am căutat vreo 3 ore și nimic, nici urmă, până când …

DSCN6421

 

… am inceput să zăresc numai tufe de astfel de ciuperci. Fac parte tot din specia ghebelor, insă sunt foarte tari și uneori au efect laxativ.

După care am descoperit o specie nouă de ciuperci, nu stiu ce sunt, am căutat tot internetul și am consultat două cărți cu ciuperci dar tot nelămurit am rămas. Dacă știe cineva, il rog să lase un mesaj/comentariu .

DSCN6429

DSCN6430

DSCN6431

 

Pe urmă, chiar in vârf de munte m-am intâlnit cu două domnișoare, imbrăcate in roșu cu niște pantofi aproape cui cu plasele PLINE de PĂLĂRIA ȘARPELUI ?! Le-am intrebat ce vor să facă cu ele pentru că sunt otrăvitoare. S-au uitat mirate la mine și m-au intrebat ce am adunat eu. Eu l-am arătat plasa goală, au inceput să râdă după care mi-au spus ironice că sunt ”pizmaș” … că ele de fapt au găsit ROȘIORI și că sunt foarte buni la tavă … Mi-a luat cam 10 minute să le conving să nu se sinucidă, le-am arătat ce sunt aceia roșiori, că era plin prin zonă după care drumurile noastre s-au despărțit 🙂 .

Am luat-o drept prin pădure,prin desișuri, fără poteci, pur și simplu și:

DSCN6432

DSCN6465

DSCN6466

DSCN6467

DSCN6470

DSCN6471

DSCN6472

DSCN6473

DSCN6475

Ghebe de vară

 

După 5 buturugi, două ore de cules, in patru plase mari, rezultatul … 14 kilograme NET !

Cu greutatea maximă la coborâre am mai dat de incă un ”filon”, pe care cu o mare dezamăgire l-am lăsat neatins, că nu mai putem căra, poate, cine știe va da altcineva de el, dar mă indoiesc.

Cert este că după această ultimă comoară n-am mai văzut nicio gheabă și am coborât vreme de 15 minute pe niște pante …

DSCN6477

 

Oricum, frumos și gustos pentru că acum … ghebe murate și zacuscă cât cuprinde.

Totuși, ar cam trebui să apară și ghebele de buturugă de brad, cele mici și indesate. Până atunci insă SPOR LA CULES !

 

 

___Vizualizari 966

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
savin-psd
Emanoil Savin rămâne fără pensie deocamdată

„Am cerut egalitate cu ei. Că primarul merge cu deputatul prin oraş sau prin comună, nu invers”” - „Un primar, după...

DSCN0866
UE ne vrea proști și să stăm in țară

Iată că a venit și ziua in care aflăm că ”străinătatea” a găsit soluția pentru a ne mai liniști in...

Close