Sfinții Constantin și Elena

In primul rând, urez  ”La mulți ani!” tuturor ce poartă numele sau derivat din numele Sfinților Constantin și Elena.

Urarea insă este insoțită și de un scurt istoric al acestei sărbători, ortodoxe, pentru a ști și de ce sărbătorim.

 Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus , născut în 272/274, mai este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare .

Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astazi, Nis, in Serbia). Dupa moartea tatalui sau din 304, a fost proclamat imparat. Intra in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa si o inscriptie: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa puna semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin va iesi biruitor din lupta.

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

In vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Racla cu moaștele sfinților împărați Constantin și Elena

Flavia Iulia Helena’ (c.248 – 329) a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare.

A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era in pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colina unde erau 3 cruci.

Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat.

Astfel Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri. ”

Sursa: wikipendia , crestinortodox.ro

0013Poianatapului

 

  1. Carte poștală tipărită in 1937 reprezentând Biserica Sfinților Impărați Constantin și Elena din Comuna Poiana Țapului – Prahova. Biserica a fost sfințită in ziua de Duminică – 13 Decembrie 1936
  2. Sfințirea Bisericii Sfinții Impărați Constantin și Elena in data de 13 Decembrie 1936

Biserica-din-poiana-tapului

Biserica Sfinții Constantin și Elena – Bușteni – Poiana Țapului

Localizare :

___Vizualizari 176

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
telescaun-busteni
DETALIILE FINANCIARE ALE AFACERII TELESCAUNUL DIN BUŞTENI – Dezvaluiri ”incendiare” TelegrafulPh.ro

Cu caractere mari este titlul din ObservatorulPh.ro, care scrie se pare din ce citeste fiecare propriu jurnalist in același ziar...

0065Aconitum-lycoctonum-ssp.-vulparia
Flori in Bucegi – Sit Natura 2000 partea I

Flori – Fișa Bucegi – Sit Natura 2000   0065 P Aconitum lycoctonum ssp. vulparia - Fără denumire populară  ...

Close