Precum anunțam in articolul precedent, această săptămâna, a patimilor, pentru Bușteni înseamnă un pic mai mult.
Săptămâna a început cu supunerea spre aprobare a Bugetului Local al orașului Bușteni pentru anul 2021.
Am participat la această ședință extraordinară ca persoană interesată și curioasă totodată.
Curiozitatea pornea de la faptul că, spre deosebire de alți ani, proiectul de Buget a fost într-adevăr supus consultării publice, cu vreo 30 de zile înaintea votului, nicidecum 5 zile și mă așteptam să văd schimbări de conținut, de încadrare, de … multe altele, pe fondul promisiunilor demagogice din campania electorală dar și post electorală. Mă așteptam să fi fost ”lupte crâncene” pozitive, in sensul bun al cuvântului, mă așteptam!
N-a fost să fie!
Din nefericire, trebuie să spun că in continuare se merge pe ideea ”lasă-l pe Corbu să-și rupă gâtul!” fără să se înțeleagă faptul că dacă va merge prost pentru administrația de la Bușteni, va merge prost și pentru Bușteni.
In articolul de prezentare al proiectului de Buget 2021 de acum trei săptămâni spuneam că este un buget echilibrat și poate primul, după mulți ani, care are și ceva nou in el, noutatea fiind că încă de la primul buget au fost introduse două promisiuni electorale, realizarea parcării și înființarea ”sectorului”.
Ședința de aprobare a Bugetului a arătat că nu numai PNL -ul și-a citit platforma electorală dar și Partidul Verde, care prin amendamente a reușit să-și impună un punct de vedere benefic pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice prin propunerea unor spații de parcare in curtea Scolii Nestor Urechea și a unei alveole de oprire pentru părinții care iși lasă copii la școală. Totodată s-a solicitat suplimentarea bugetului la capitolul Invățământ pentru acordarea de burse școlare și toate acestea IN COMISIA de avizare a proiectului de hotărâre, nicidecum in timpul ședinței.
Experiența ultimilor patru ani a arătat că este de bun augur să faci o ședință a comisiilor reunite, in care să se poarte dezbateri să se facă propuneri și să se poată consolida niște idei și niște viziuni, să se pună in discuție eventualele propuneri scrise ale cetățenilor iar apoi, cu lecția învățată să se poată veni in fața ”publicului interesat” și să se răspundă la eventualele interpelări. Cu calm, cu profesionalism, etc.
Din nou, se pare că ”bunele practici” au fost încălcate, cu părere de rău pot spune, de către PSD , care prin vocea președintelui acestei formațiuni a demonstrat că ideea inerției totalitare nu a luat sfârșit.
Atenționarea că in Buget nu s-a solicitat suplimentarea sumei pentru încadastrarea imobilelor Primăriei, in cadrul ședinței și nu in Comisie arată clar faptul că se dorește scoaterea in evidență a lipsei de experiență a actualei administrații, ca și afirmația că ”este un buget de funcționare” nu de ”dezvoltare” și că nu are nimic nou in el.
Păi ?!?! … Păi Primarul a avut un răspuns de bun simț care mie mi-a părut ca o palmă peste obrazul PSD … ”V-a oprit cineva să aveți propuneri ?” !!! asta a întrebat Primarul orașului Bușteni , după ce și-a asumat acest prim Buget .
De fapt este a doua oară când , de bună credință , solicită propuneri de la ”cei cu experiență”, prima dată fiind in prima ședință de Consiliu Local când a spus ” să lăsăm animozitățile politice și vă aștept cu propuneri pentru bunul mers al administrației și al orașului” (nr – citat din memorie).
Ar mai fi de spus că încet încet se va intra in normalitate, chiar dacă Bugetul, la prima vedere este ”mic”, pentru că anul trecut a fost ”mare” dar a fost realizat in proporție de 75% , adică a fost la fel de mic ca cel actual iar dacă cel actual se va executa 120% … vom vedea că este relativă comparația intre mare și mic.
In concluzie, ca cetățean, care am votat ”altfel”, solicit consilierilor locali ”altfel decât PNL” să acorde tot sprijinul pentru bunul mers al orașului Bușteni și să nu mai scoată in evidență lipsa experienței administrative. Să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă primarul democratic ales ar fi fost independent și in loc să fie sprijinit și bine sfătuit i s-ar fi imputat lipsa experienței…
Unul din atributele Primarului este acela de a propune, alături de Administratorul public , bugetul local, in baza unor strategii, viziuni, a realității din teritoriu, spre aprobare Consiliului Local, care il analizează, il amendează, il imbunătățește, funcție de resurse după care il aprobă, sau il respinge, după caz.
Bugetul Local al orașului Bușteni pentru anul 2021 a fost APROBAT IN UNANIMITATE (14 voturi ) semn că este BUN și COERENT dar și ASUMAT de către CL Bușteni.
Așa că, după 6 luni de la preluarea mandatului pot spune FELICITĂRI !
___Vizualizari 631