Grădinița din Poiana Țapului nu va fi mutată

Aseară, in timp ce mă pregăteam să scriu despre parodia aceea de centură ocolitoare care va fluidiza bugetul țării de vreo 17 milioane de lei, un locuitor al acestui oraș m-a ”cutremurat” cu o informație…

”Incepând de vineri, Grădinița din Poiana Țapului va fi evacuată, copiii vor fi strămutați in Sala de Sport a Școlii Regina Elisabeta iar Dispensarul din Poiană, va ocupa integral cladirea Grădiniței, provizoriu, până se vor termina lucrările de reabilitare … Părinții sunt revoltați, au vrut să se strângă in fața Primăriei, dar Primarul a transmis că dorește să se vadă cu părinții , marți la ora 12.00. Veniți ! Trebuie să facem ceva!”

Mai clar, mai scurt și mai precis de atât nu cred că mi-a mai zis cineva ceva, până aseară, așadar mi-am confirmat prezența.

Probabil că același mesaj l-a primit și Valentin Codescu, Vicepreședintele Comisiei 3 ( invățământ-cultură ), pentru că la ceva timp când l-am sunat, mi-a confirmat că mergem să vedem despre ce este vorba, deoarece NICIUN CONSILIER LOCAL, cel puțin din Opoziție, nu știa de această grozăvie.

Vă explic pe scurt cum stă treaba:

Anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea Dispensarului, dar până in acest moment nu s-a semnat niciun contract de finanțare, nici cu Compania Națională de Investiții, nici cu vreun minister, deci fără sursă de finanțare nu se poate ține o licitație de lucrări, nu este aprobată incă demolarea Dispensarului, nu a fost făcută nicio informare in Consiliul Local cu privire la vreo hotărâre AGA a Scolii Regina Elisabeta respectiv a Liceului Kalinderu, de predare a spațiului, de strămutare a copiilor chiar și provizoriu, NIMIC!

Vă dați seama că in aceste condiții, ideea asta cu mutatul și permutatul a pornit pur și simplu de la PRIMAR, fară nicio consultare prealabilă cu factorii de decizie, adică CONSILIUL LOCAL și aproape că știu ce spun, nici măcar Savin nu a avut știință.

Astăzi, la ora 11.40, impreună cu dl. Codescu, am fost prezenți in fața Grădiniței, destul de triști, pentru că invățați cu ”generația de eroi facebook” care doar vorbesc, ne spuneam unul celuilalt … Să vezi ce ne i-a lumea la ochi că suntem singurei pe aici! …

La ora 11.45, de nicăieri și de pretutindeni au apărut 23 de părinți, hotărâți să-și apere dreptul copiilor lor la grădiniță, la invățământ, la sănătate și nu numai pentru ei ci și pentru copiii ce vor urma.

”* La grădinița asta a invățat și bunica, și tata și mama și eu și cel mic al meu și vreu să prindă și nepoții noștri.

*Nu-i deajuns că n-avem poștă, că s-a dărâmat Spitalul, că s-au dărâmat toate, acum ii mută și pe cei mici, pe urmă desființează Grădinița din Poiană că deh, și pe urmă, dacă provizoratul nu e cumva definitiv, mai garantează cineva că va mai fi grădiniță

*De unde până unde ni se impune să ne chinuim copiii, alte soluții nu se găsesc?  … se poate inchiria un spațiu, se poate gasi o altă locație pentru dispensar…

*Bine, bine și după ce se intorc copiii , trebuie ras tot, schimbat tot, dispensar inseamnă boli, microbi, bacterii și alte cele

0011

* Ăștia deja au decis și acum vin să ne impună … ”

S-a făcut ora 11.55 și … in acel moment totul mi-a fost clar, jocurile au fost făcute!

Procedura de evacuare, nu era o invenție sau o fantezie a unor părinți speriați, nicidecum, era pura realitate, insă, din nou , pe ultima sută de metri, neanunțați eram de față…

Procedura de evacuare spune că este necesară prezența Poliției Locale și a Inspectorului de Patrimoniu … iar la ora 11.55, in fața Grădiniței s-a oprit mașina Poliției Locale. Au urmat câteva secunde de așteptare și … a coborât doar Primarul, vădit nervos și incurcat de noi, ”nebunii din comisia 3”.

S-a intrat in grădiniță, in una din sălile de clasă și Primarul a prezentat pe scurt ”soluția”:

  • După ce procedura de licitație de lucrări pentru Dispensar se va termina, acesta va fi demolat iar Dispensarul se va muta in incinta grădiniței, undeva prin luna iunie, dar s-ar putea să se termine licitația mai devreme și atunci lucrurile se vor intâmpla mai devreme, dar asta ar fi singura soluție, provizorie, pentru un an doi, mutarea copiilor in sala de sport a Școlii Regina Elisabeta.

După care a urmat, ceeace nu am crezut niciodată că voi vedea sau auzi … in loc de liniște totală și resemnare, părinți, oameni, UNIȚI!

Politicos, o mămică a prezentat pe scurt, faptul că Poiana Țapului a fost marginalizată, că se incearcă desfințarea grădiniței, prin care au trecut generații, că nu este normal ca acești copii să fie inghesuiți intr-o sală de sport improprie pentru activitatea preșcolară, că nu mai există poștă, că a fost dărâmat Spitalul, tot provizoriu … că la intorcerea in grădiniță, DACĂ , cheltuielile de reabilitare vor fi extrem de mari pentru că această clădire va fi plină de microbi .

Surprins de opoziția mămicii dar și a celorlalți părinți care, fiecare la rândul lor spuneau câte ceva, Primarul a  incercat acea manipulare mârșavă, de care tot avem noi parte in Consiliul Local … DACĂ NU VREȚI, ATUNCI NU MAI FACEM DISPENSARUL … ȘI PĂRINȚII NOȘTRI NU VOR MAI AVEA UNDE SĂ SE TRATEZE, CĂ ASTA E! așteptându-se probabil ca părinții să cedeze, ca nu cumva să se spună că din cauza lor nu s-a mai reabilitat Dispensarul.

Surpriză maximă, pe același ton, direct, s-a spus : Aveți și alte soluții … să inchiriați un spațiu pentru grădiniță sau pentru dispensar, să mutați dispensarul in altă locație. 

”Păi nu avem unde, poate doar la Grădinița de la Școala Germană sau la cea de pe Zamora, care este goală …” a spus Primarul.

Sau la Secția de votare de pe Zamora, că este spațiu propice, două camere, grup sanitar, loc de arhivă … a propus dl. Codescu.

Au mai fost câteva discuții și in cele din urmă părinții au cerut ”garantarea că grădinița nu se mută” ci va fi găsită o alștă locație pentru Dispensar.

In cele din urmă, Primarul a hotărât și promis totodată, că iese din calcul strămutarea grădiniței și a copiilor și va identifica o altă locație pentru Dispensar.

Prima parte a problemei a fost rezolvată, acum urmează să GĂSIM, o locație pentru mutarea provizorie a Dispensarului. Să găsim, să analizăm, să identificăm, noi toți, Consiliul Local, IMPREUNĂ cu PRIMARUL (executiv)!

Propunerea lui Valentin Codescu este, după părerea mea foarte bună pentru un provizorat, pentru că este o locație comodă, are toate utilitățile, poate fi ușor accesată atât de cei din Poiană cât și de ceilați, este in proprietatea Orașului, chiar dacă este sub contract de inchiriere, pentru că TOATE contractele de inchiriere au clauză de intrerupere pentru INTERES PUBLIC.

Astfel s-a terminat intâlnirea, GRĂDINIȚA NU SE MAI MUTĂ! dar asta nu datorită mie, ci datorită faptului că PĂRINȚII AU FOST UNIȚI ȘI NU AU CEDAT! PENTRU CĂ AU LUAT ATITUDINE ATUNCI CÂND DREPTUL LOR ȘI AL COPIILOR LOR A FOST INCĂLCAT!

Asta inseamnă atitudine civică, democrație. RESPECT!

 

Web up! ZdB Style

 

 

 

___Vizualizari 700

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Starchiojd-Loc-Sateasca
Mic indreptar al viziunii de turist in fuga mare. Oprește ! Partea a-II-a

Și continui galeria de imagini a maratonului spre Arealul Bucegilor in acest articol pentru că timpul de incărcare ar fi...

Bugetul orașului Bușteni votat in unanimitate

Precum anunțam in articolul precedent, această săptămâna, a patimilor, pentru Bușteni înseamnă un pic mai mult. Săptămâna a început cu...

Close