Un nou articol din ciclul Bușteni 110, omagial aș putea spune, pentru că, dacă vă aduceți aminte din articolele trecute, pe 1 iunie 1908, Bușteniul, din punct de vedere administrativ a devenit localitate cu administrație de sine stătătoare .
In articol sunt in jur de 50 de fotografii, de epocă , cu diverse explicații, scurte, pentru că, nu-i așa, cei 110 ani care au trecut, au fost destul de scurți.
In articolul de ieri vă spuneam că de acum in colo iubitorii Ziar de Bușteni vor trebui să apese un buton, acest buton * Inregistrare/logare * pentru a se putea bucura in continuare de ”TOTUL DESPRE FRUMOS IN AREALUL BUCEGILOR.
Incep cu această fotografie, Sistematizarea orașului Bușteni, viziune de prin 1980 :
Interesant este că in anii 80, dacă vă mai aduceți aminte, lângă Poștă, era turnată o platformă de beton.
Apasă aici pentru deblocarea conținutui —) * Inregistrare/logare *
[restrict]
Pe acea platformă trebuia să se construiască Primăria, sau noua Primărie. Din acest motiv pe machetă arată ca și cum ar exista deja.
Reintorcându-ne in timp
1 Septembrie 1933 in fața Primăriei
Primăria de altă dată locația ei este in fotografia următoare Piața de altă dată. Și unde era Piața de altă dată ? …
Piața de altă dată. Dacă incă nu v-ați dat seama de locație, continuați să urmăriți articolul.
Funcționari ai Primăriei in 1939 : Titi Conteș, N. Dumitrașcu, Nelu Dinu, Ghe. Petrescu, Ion Gheauș , in uniforma Frontului Român. Uniformele au fost confecționate la ordinul lui Otto Schiel care era directorul Fabricii de Hârtie dar și Primarul Bușteniului
Funcționari ai primăriei in august 1939. Cel in alb este Otto Schiel, Primar si director al Fabricii de Hârtie, N. Dumitrașcu, Secretarul primăriei, Ion Sima, Notarul Ion Șupeală, Ion Gheauș – Inspector fiscal.
Bușteniul a devenit localitate cu administrație de sine stătătoare la 1 Iulie 1908 ( Mihai Haret ), avănd in componență Poiana Țapului și Zamura . Poiana Țapului s-a desprins de Bușteni și a devenit Unitate Administrativ Teritorială de sine stătătoare in anul 1921.
În perioada interbelică, Poiana Țapului era o comună separată, având arondate satul Poiana Țapului și cătunele Jepii Mari, Jepii Mici, Cumpătu, Piatra Arsă, Valea Babei și Zamura, cu 634 de locuitori. În 1950, comuna a fost desființată și trecută din nou in subordinea orașului Bușteni când a fost necesară o altă clădire
Care astăzi arată cam așa
Mai departe, despre viața economică din vremurile apuse
Mitu Dumitru ( 1936) – Primar al Bușteniului – fost lider al Partidului Național Țărănesc – A construit Casa Gura Diham.
Cabana Gura Diham
Funcționari ai primăriei la Gura Diham – petrecere alături de taraf
Restaurantul – ”Gura Diham”
Piața din Bușteni in 1932 , se poate observa cofetăria.
Piața in 1962 , in stânga Spitalul din Bușteni
Măcelăria Johan Matia din Piața Bușteniului – Măcelarie Modernă ( Mathia – nr 2 din față)
La Mercur – Coloniale și Delicatese – Amplasată lângă casa Parohială a Bisericii Domnești, astăzi in locul ei se găsesc stația de Maxi-Taxi și Agenția Loto
Magazin Consumull La Carpați – Coloniale și Băuturi spirtoase – fotografie realizată in 1927
Magazin Universal si Terasă – Se afla la intersectia Bdul Carol cu Str. Telecabinei – Astăzi funcționează ca Drogherie. Până in 1992 a funcționat ca LACTOBAR, apoi ca Patiserie.
Transhumanță, Ciobănași.
Stâna istorică din Poiana Coștilei
Ce mai aveam noi prin Bușteni :
Frângheria … Situată la acea vreme intre str. Fântânii și Pinului, in spatele Bisericii. Doar fabrică de săpun nu a funcționat la Bușteni 🙂 .
Vila Rigler – Hotel Roșu și Negru, Hotel Pârâul Rece
Cazino – Casa de copii 9 Mai
Pe lângă Administrația locală, un for foarte important era ”Sfatul Negustoresc”, un fel de ”Asociația Oamenilor de Afaceri”
Depuneri de coroane – 8 iunie 1939
Sfințirea Drapelului la 23 iunie 1935 la Monumentul Caporalului Mușat – Discurs al reprezentanților Sfatului Negustoresc.Oratorul este NICU ALDEA , proprietarul Hotelului Mărășești.
Membri Sfatului Negustoresc la cimitirul din Azuga in 1937.
Membri Sfatului Negustoresc conducând pe ultimul drum un coleg de breaslă.
Și articole din seria Bușteni 110 voi mai scrie. Până atunci le puteți vizualiza pe cele de până acum
[/restrict]
Web Up! ZdB Style
___Vizualizari 839