Liceul Ion Kalinderu a beneficiat de un proiect de schimb de experiență intre elevi din Bușteni și Moissy-Cramayel – Franța
In luna mai 2017 elevii români au vizitat Franța iar acum, in luna noiembrie, a sosit timpul de a găzdui corespondenții francezi , 2 profesorii și 10 elevi.
Săptămâna 11.-18.IX 2017 a fost una cu nenumărate experiențe plăcute atât pentru elevii români, cât și pentru corespondenții francezi.
Sâmbătă seara, aceștia au ajuns in orasul Bușteni, fiind primiți cu multă căldură de familiile celor implicați in acest schimb de experiență, după o lungă despărțire.
Duminică a fost ”Ziua in familie”, francezii petrecând timp de calitate in familiile corespondenților, unii alegând sa viziteze muntele, iar alții, chiar să meargă la Aqua Parc împreună cu ei. Întâmplarea a făcut ca unele familii chiar sa se întâlnească în drumul spre diversele atracții turistice oferite de munte.
Luni, a fost primirea oficială a francezilor în Colegiul „Ion Kalinderu”. În sala de activități a liceului, musafirii au prezentat scenete, au cântat si au dansat cu elevii români.
Aceștia ne-au făcut plăcuta surpriză de a aduce diverse preparate tradiționale pentru bufetul ce a urmat,
După primirea cum se cuvine, francezii au avut ocazia de a participa fie la ora de Limba și literatura română împreună cu domnul profesor Petrea Constantin, fie la ora de Limba engleză,cu domnișoara Gheorhe Ancuța. Orele au fost urmate, bineînțeles, de o scurtă pauza în parc sau la cumpărături.
La ora 12 am fost invitați la Primărie, unde Domnul Primar – Ghiță Irinel le-a urat „Bun Venit!” dragilor noștrii corespondenți, inmânându-le suveniruri specifice localității noastre.
Apoi am fost cu toții la Castelul Cantacuzino, unde 2 dintre elevii care sunt ghizi acolo au prezentat ambele nivele ale acestuia, inclusiv expoziția “Cirque d’Art” unde am putut să admirăm aproximativ 90 de litografii dedicate circului, realizate de pictori renumiți precum Marc Chagall, Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Henri Matisse și Camille Hilaire.
Această lungă zi s-a incheiat in forță, la Kareoke în ”One Way”.
Marți, la ora 8 am plecat cu toții spre Sighișoara. Acolo am vizitat Cetatea Sighișoara, care este centrul istoric vechi al municipiului, construită în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrată în mod aproape neschimbat până astăzi, fiind locuită și în prezent .
Cetatea este înconjurată de un zid de 930 m a cărui înălțime inițială era de ca. 4m. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolul al XIV-lea și al XVII-lea ca protecție împotriva atacurilor turcești. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi. Turnurile funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.
Băieții au trebuit să aiba grijă la cap, deoarece ușile erau făcute pe vremurile când românii erau mult mai scunzi. Priveliștea de la Turnul cu ceas ne-a făcut pe toți să visăm la ce ne poate aduce viitorul și ne-a incărcat cu energia necesară urcării Scării acoperite a școlarilor.
Miercuri, ne-am petrecut ziua în Brașov. Mai întâi am fost la Biserica Neagră, iar după am vizitat Strada Sforii. Apoi am petrecut o după-amiază colorată în Mall-ul Coressi, unde ne-am împărțit în grupe și am făcut cumpărături pentru cei dragi, am vizionat un film și am mancat.
Joi, dragii noștrii corespondenți s-au aventurat împreună cu profesorii în Capitală, având unica ocazie de a vizita Palatul Parlamentului, urmat de Muzeul Național de Istorie, Centrul Orașului și Muzeul Satului.
Palatul Parlamentului a putut fi vizitat datorită implicării d-lui Senator Emanoil Savin cu sprijinul căruia s-a efectuat această vizită.
Vineri am plecat devreme pentru a ajunge la Castelul Bran. Acolo, am participat la diverse ateliere de lucru unde am creeat suveniruri unicat. Apoi a urmat Casa Groazei, loc în care s-au auzit multe țipete și unde ne-am bucurat de senzația de adrenalină adusă de o sperietură bună.
La Cetatea Râșnov, principala atracție a fost o pereche de pisoiași ce i-a înduioșat atât pe elevi cât și pe profesori. Seara s-a încheiat cu o petrecere cu dans si karaoke in cinstea tuturor amintirilor frumoase făcute împreună.
Sâmbătă, ziua de rămas bun, a fost ziua în care cei 2304 de kilometrii aveau să despartă din nou cei 24 de corespondenți urmând încă o lungă pauză până la următoarea întâlnire. Această zi fiind ziua în care ochii tuturor au înotat în lacrimi amare de despărțire.
Profesori coordonatori și organizatori, Prof. Andreea Badică și Prof. Sprânceană Janina
Mulțumim pe această cale Primăriei Bușteni , Dlui Primar Ghiță Irinel și Consiliului Local Bușteni pentru implicarea activă și financiară in derularea acestui proiect deosebit de util.
Autori: Cristina Achim și Veronica Pințoiu
___Vizualizari 521