Ca în fiecare an, credincioșii din România sărbătoresc pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci (Ziua Crucii) cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Este a doua sărbătoare importantă din noul an bisericesc după Sfânta Maria Mică și cea mai veche închinată cinstirii lemnului sfânt.
De altfel, în această zi sunt marcate două mari evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. În primul rând avem găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335.
Totodată, ortodocșii celebrează în această zi aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, pe vremea lui Heraclius. Împăratul bizantin a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Bușteniulare parte astăzi de o triplă binecuvântare.
In primul rând cinstește Inălțarea Sfintei Cruci, in al doi-lea rând cinstește Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman și in al trei-lea rând cu evlavie participă la Hramul Mânăstirii Caraiman.
Așa cum v-am obișnuit, voi trata și eu cum se cuvine sărbătoarea Inălțării Sfintei Cruci, cu imagini din trecut și un scurt istoric, privind Crucea Eroilor Neamului Românesc clădită pe Muntele Caraiman.
Crucea de pe Muntele Caraiman reprezinta spiritualitatea romaneasca a zonei si este situata pe Saua Mare a Caraimanului.
Construită la o altitudine de 2291 m., intre anii 1926 – 1928 de către Căile Ferate Romane , Crucea are inalțimea de 48 m ( cu tot cu soclu), lătimea unui braț este de 14 m. Scheletul este realizat din oțel iar soclul pe care este asezată este din beton armat.Inițial in interiorul ei se afla un generator electric ce alimenta aproximativ 80 de becuri de 60 w.
Monumentul Eroilor – Crucea , a fost ridicat intre anii 1926 – 1928 sub inaltul patronaj al Reginei Maria.
Nr.75 Fotografie din 1925 , reprezintă Monumentul din timpul lucrarilor. Materialele au fost carate cu funicularul Fabricii de Hârtie și cu samarul.
Nr.74 Fotografie realizata in 1930, reprezinta Crucea Eroilor spre sfarsitul lucrarilor. Are o inaltime de 36 de metri si o anvergura de 14 metri, multa vreme fiind cel mai mare monument din Sud Estul Europei
Nr.73 Fotografie realizata in 1936, reprezinta Crucea de pe Muntele Caraiman
Nr.72 Fotografie realizată in 1930, reprezinta Crucea Eroilor din Șaua Caraimanului, construita de societatea de Poduri și Căi Ferate Prahova sub înaltul patronaj al Reginei Maria.
Nr.71 Fotografie realizată in 1928, reprezintă Monumentul Eroilor Crucea din Șaua Caraimanului,ridicat intre 1926 – 1928, in memoria eroilor prahoveni căzuți in Primul Război Mondial 1916 – 1918 pentru Reintregire.
Fotografii neaparute , realizate in perioada 1926 – 1928 cu diverse stadii ale construcției :
De ce fotografii din istoria ridicării celui mai important monument al Bușteniului, României și a Europei sud estice ?
Pentru că intr-un fel sau altul, rădăcinile mele strămoșești sunt infipte adânc in istoria acestui minunat loc de la poalele Bucegilor.
In articolul din 8 septembrie, referitor la Biserica cu hramul ” Naşterea Presfintei Născatoare de Dumnezeu şi pururea Feciora Maria” sfinţită in 8 Septembrie 1889, vă spuneam că , Biserica domnească a fost construită din piatră adusa din masivul Caraiman de către meşterii italieni avându-l ca anteprenor pe Piero Dreossi:
Pietro și Agnesia Dreossi , stră, stră, străbunicii mei, Pietro, pietrar la Biserica Domnească, iar stră, stră bunicul ( mic in dreapta ) pietrar constructor intr-u clădirea Monumentului pentru eroii neamului …
Astăzi in jurul orelor 20.00, dacă totul merge bine, locuitorii orașului vor avea o surpriză placută, dacă iși vor ridica privirea, cu credință spre ceruri, spre muntele Caraiman.
Dealungul timpului su fost realizate milioane de fotografii cu simbolul protector al neamului Românesc , iar o mică parte dintre aceste fotografii sau cărți poștale le dețin și eu și vi le impărtășesc și dvs.
Aici inchei,
Dumnezeu , Maica Domnului și Isus Hristos să ne binecuvâteze și să ne apere!
___Vizualizari 320