Cum altfel să interpretezi ”festinul” din ședința din 27 octombrie de la Centrul de Vizitare Al. Beldie in care Arhiepiscopia , G.I. Alca, Primăria Sinaia, CJ Dâmbovița, Primăria Azuga și Primăria Bușteni au adus completări, amendamente și propuneri Consiliului Științific al PNB pentru ca Planul de Management al PNB să poată fi analizat și aprobat. Pentru că acesta era scopul ședinței de lucru a C.Ș. al PNB, ”Analiza și aprobarea PM versiunea 2016 – 2021”
Ședința, cel puțin pentru noi cei de la Bușteni a cuprins de toate, aperitiv, ciorbă, felul 2 și desert, acest desert fiind un tort cu o bomboană care in general se pune pe colivă.
Voi incerca să fiu obiectiv insă imi voi păstra ”stilul” 🙂 .
Așezați-vă comod și Poftă bună !
Orașul Bușteni ar fi trebuit să intre la ”audieri” in jurul orei 13.30 având la dispoziție 30 de minute pentru a expune punctele de vedere, completările sau propunerile așa cum fiecare dintre invitații anteriori au avut dreptul să o facă. 30 de minute care se presupune că au fost calculate de către cei care au PLANIFICAT și Planul de Management al PNB.
Am avut câteva comentarii cu colegii din ”Comisia pentru apărarea intereselor comunității locale” cum că timpul este prea scurt și că și-ar bate cineva joc de noi, insă această idee preconcepută ne-a costat un prim pas inapoi deoarece ca aperitiv ni s-a servit adresa nr 10442/30,09,2015 a APNB …
Așadar, NU APNB-ul sau nu numai, nu și-a văzut de treabă , nu a fost transparent, nu a supus consultării publice revizuirea… ci toți, APNB, CJ-uri și UAT-uri, toți au primit acest tip de adresă și fie i-a interesat, fie nu … Bușteniul să spunem că ar avea circumstanțe atenuante la lipsa transparenței pentru că 🙂 era in plin scandal și cu Biserica cu 3000 de metri și cu zona Cămin Alpin, proaspăt apărută pe la TV, PRO TV mai precis, și cu atenționări cu DNA-uri… zic doar circumstanțe atenuante doar ca să mai imbunez audiența insă NIMENI nu avea dreptul să țină la secret astfel de informație.
După un așa aperitiv, cam tare, mi-am dat seama că ”planificarea” celor 30 de minute, cel puțin dpdv al APNB era corect făcută 🙂 și a cam trebuit să ne repliem.
A venit ”ciorba” … când am constatat că membrii Consiliului Științific au avut spre analiză PRIMA versiune a solicitărilor UAT Bușteni, cea realizată in primele 5 zile după intâlnirea din 15 septembrie, nicidecum versiunea completată in urma intâlnirilor cu factorii interesați, a colectarii puntelor de vedere a Clubului Alpin Român sau a asociației de mounain-bike… cumva, fiecare vorbea despre altceva 🙂 .
Așa că ne-am zis unii altora … hai să servim felul 2, incet și cu discernământ și să ne tratăm ca niște parteneri de discuție nu ca niște dușmani, să ne explicăm cam ce vrem că așa ar fi normal. Am dat-o și eu că abia am intrat in CL și că n-am apucat să fiu informat de toate de prin Primărie și am luat-o ușor ușor să tratăm fiecare dintre cele 12 – 14 puncte, uneori pe ton mai inalt, alte ori in șoaptă și se pare că cel puțin acolo unde nu se poate, chiar nu se poate pentru că nu intră sub incidența C.Ș. al PNB ci a Guvernului, iar acolo unde se poate, se poate doar dacă venim și noi cu niște ”documente” infăptuite mai anul trecut prin 2015 nu cu ”propuneri” fără fundamentare și fără viitor.
In fața acestor argumente nu prea ai cum s-o dai la intors dar noi am insistat că nu-s noi toate și că le-am prevăzut incă din ”antichitate”și avem documente dar le vom pune la dispoziție de-ndată ce putem, adică in 10 zile conform termenului :
-
In ceeace privește Valea Cerbului, aceasta este in intravilan insă dacă se va dori să se dezvolte ceva acolo intr-un viitor luminos, acea zonă se va supune legislației Sitului Natura 2000 neintrând in zona restrictivă a APNB și a C.Ș. , ceeace cred că este in regulă.
-
In ceeace privește zona Cimitirului din str. Caraiman am ajuns la concluzia că este o diferență de suprapunere pe hartă și de fapt, chiar dacă ne ingropăm morții in PNB, aceștia vor fi ingropați in zonă de dezvoltare durabilă ( cu galben) și nu vor avea nevoie de vreun aviz al APNB sau CȘ pentrut vreun săpat de groapă sau ridicare de ”criptă”. Totuși rămâne o necorelare intre limite și termenul acela greu de reținut … REANGULARE, din cauza cărui tot pierdem procese pe la Bușteni.
-
In ceeace privește Captările și aducțiunile de apă … 11 din cele 14 au fost deja aprobate acum 2 ani !!! iar cele 3, noi, vor putea fi aprobate dar numai după ce venim cu ”proiectele” și documentația conform legii, ceeace este normal. Am aflat și eu surprins că DNA-ul nu caută țapi ispășitori din cauză de zonare ci din cauză de nerespectare a HG 57 adică neplata scoaterii din fond forestier … adică sa construit fără plată … asta insă o va rezolva justiția.
-
In ceeace privește extinderea saniei tobogan se va intocmi o documentație completă gen studiu de impact, avize APM, etc și mai discutăm … iar aici dl. Iuncu ne-a tratat un pic altfel insă, să zicem că nu e momentul să discutăm aceste aspecte.
-
In ceeace privește parcarea ecologică de la Babele și drumul de legătură intre bariera de la Piatra Arsă și până la Releul Coștila … aici este destul de complicat deoarece DJ713 este până la barieră și mai departe cu toate că există, lipsește cu desăvârșire din orice act administrativ :), nu există, deci cum să poți aviza sau zona ce nu există 🙂 , nu poți face o parcare unde nu ajunge niciun drum pe de-o parte iar pe de altă parte, de la Barieră până la Babele acel drum care nu există este in Dâmbovița și abia de la Babele la Releu este in Prahova, implicit in Bușteni, dar cum poți asfalta un drum care pornește de nicăieri și ajunge nicăieri? Aici trebuie să mărturisesc că am făcut referire la Bolboci mal stâng că si acela s-a asfaltat cam tot așa cu diferența că ”poteca” alpină avea statut de drum forestier ( ?? oare ) . Dar soluții există, adică, ca in bancuri, dacă nu există FACEM, drept pentru care in prima ședință a CL voi propune un DRUM COMUNAL care va fi inclus in domeniul public, este PERFECT LEGAL.
-
Despre cei 3000 de mp pentru construirea unei biserici la Baba Mare se discutase deja cu arhiepiscopia. Ideea este că s-a prezentat un proiect cu o amprentă a construcției de 86 mp la sol și atât, fără hoteluri, parcări tonete, etc așa cu se vehiculase in mod manipulativ prin presă sau pe diverse site-uri. Doar 86 mp amprentă la sol ! … cel puțin așa mi s-a comunicat .
-
Despre heliportul de la intersecția drumului catre Releul Coștila cu Drumul către Vârful Caraiman … există aprobarea de finanțare de la CJ Prahova din cauza procesului de grănițuire din care Bușteniul a PIERDUT ( sau va pierde ) Babele și Sfinxul, Cabana Babele, Refugiul Salvamont, și incă câteva clădiri și căi de acces. Cu privire la Sfinx, ca o paranteză, acesta era inscris in Lista Monumentelor in Domeniul Public al UAT Bușteni ca si Babele, insă pentru aceste ”mistere” va exista probabil un alt articol ZdB lămuritor.
Nu pot să nu fac o remarcă … Atâta timp cât Babele și Sfinxul au aparținut de UAT Bușteni nu și-a permis NIMENI să facă vreo referire de genul ” dacă-ți trebuie, ia-l acasă sau mută-l că eu vreu să construiesc” … vom vedea de acum incolo cum vor fi mutate cele două că deh, acum sunt in altă localitate ! … și ce-am să mai plâng, pentru că nu voi mai putea apăra vreun obiectiv din alt județ.
-
Despre drumul spre Vârful Caraiman … Nu am avut argumente . Ca o paranteză, intr-o discuție din sală s-a făcut referire la reabilitarea Monumentului – Crucea de pe Caraiman cu carele cu boi și mai in glumă mai in serios a reieșit că ar trebui să ajungă acolo doar boii iar carele să rămână la Piatra Arsă.
-
La capitolul Pășuni se va studia problema și dacă există o posibilitate legală se va incerca rezolvarea situației in folosul păstorilor insă vor fi necesare niște studii științifice intr-o anumită perioadă de timp iar acel timp nu ne este indeajuns până la aprobarea PM al PNB.
-
Despre punctele de belvedere și sanogene, in speță in jurul Carierei din Piatra Arsă și Peștera lui Bogdan, noi nu ne atingem de peșteră și carieră, se vor putea monta niște băncuțe de odihnă pentru belvedere, va trebui clasificată poteca turistică și marcată de către organismele competente, cât despre alternativa la DN1 pentru fluidizare Sinaia, Vulparie, Carieră, Poiana Țapului … nu cred că vreți să vă povestesc 🙂 .
Poate că mi-a scăpat ceva dar și dacă mi-a scăpat va rămâne cum a fost in zonarea inițială.
Și am ajuns la DESERT …
-
Despre fotografierea si filmarea in scop comercial … rămâne așa pentru că este legal.
-
Despre grupuri insoțite numai de către Ghizi autorizați APNB … s-a renunțat in regulament deoarece singurul organism abilitat pentru autorizare este Autoritatea Națională pt. Turism
Bomboana de pe …
CICLOTURISMUL este interzis in PNB in afara drumurilor publice, adică INTERZIS la fel ca orice mijloc motorizat! la fel și Alpinismul și Drumeția in zonele de protecție specială deoarece VIZITATORUL STRICĂ !
Astfel intre 150 si 200 de trasee de alpinism vor dispare, 8 trasee de drumeție nu vor mai putea fi utilizate deoarece trec prin Zona de Protecție Strictă, traseele de Cicloturism din cauză că nu există legislație, la fel, vor fi desfințate, in speță Sinaia ( pe oriunde prin pădure) și Bușteni (pe Platoul Bucegi ) . ?!?!
Una peste alta, AM PIERDUT pe mâna noastră deoarece la orice argument adus de noi aveam un singur răspuns sau contra-rgument … IN ULTIMII 10 ANI AȚI DISTRUS PNB-UL, AȚI DEFRIȘAT, NU AȚI FĂCUT TURISM CI SPECULĂ IMOBILIARĂ, V-A DURUT LA BASCĂ, SUNTEȚI O OTRAVĂ PENTRU NATURĂ, NU RESPECTAȚI PRINCIPIILE DEZVOLTĂRII DURABILE… și poate că 🙁 🙁
Așadar SĂ VĂ FIE DE BINE și DIGESTIE PLĂCUTĂ TUTUROR CELOR CARE SUSȚINEAU CĂ BUCEGIUL ESTE AL LOR ! NA CĂ ACUM NU MAI ESTE AL NIMĂNUI POATE DOAR AL CERCETĂTORILOR ! … Cine știe, poate peste vreo 100 de ani va mai exista Bucegiul insă nu prea știu dacă Bușteniul va mai …
___Vizualizari 636
Off, Ne-am pierdut tara! Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa putem gasi cheia succesului impotriva uzurpatorilor!