Crucea de pe Caraiman va dispărea

… din inima noastră, din memoria noastră chiar din conștiința noastră ca și jertfa ostașilor români  care s-au jertfit pentru ROMÂNIA.

0072Crucea

Frustrare, tristețe și totuși un sentiment patriotic.

Am fost trist astăzi la lansarea cărții ”Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman” scrisă de dl. Paul Adrian Cristescu, tristețea insă nu a survenit din cauza unei calități indoielnice a conținutului acesteia, nu, deoarece este o carte plină de informații noi, ci din cauza LIPSEI ACUTE de participanți.

diverse-pnb-cruce-001

Am mai asistat la lansări de cărți cu ”sala goală” , dar acum a fost mult prea goală pentru un eveniment atât de important.

Dl. Paul Adrian Cristescu a adus un omagiu prin scrierea acestei cărti inaintașilor noștri, jertfei, artei, luptei, frumosului, misterului … a muncit doi ani pentru a putea reuni ”in câteva rânduri” o ISTORIE, istoria jertfei , istoria celor care și-au dat viața pentru NOI și răsplata a fost … de fapt nu a fost!

diverse-pnb-cruce-011

Lipsa de interes a bătătorilor de pumni in piept și iubitori de ”Cruce” mă face să cred că orice ”minune” ține trei zile si că degeaba lupți… pentru tine, pentru ei …

diverse-pnb-cruce-002

Momentul de astăzi chiar m-a marcat.

Pe scurt, astăzi la Centrul Cultural Aurel Stroe s-a lansat cartea ”Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman” scrisă de dl. Paul Adrian Cristescu cu sala goală.

Ce-i drept la eveniment au participat Primăria Bușteni prin Administratorul Public – Dl. Marian Ilie, Consiliul Local Bușteni prin Comisia 3 ( Cultură ) – eu ( Cristian Achim ) și Valentin Codescu , Centrul Cultural – dl. Ctin Spurcaciu, Centrul Sanatorial Bușteni , Adrian Ciorbă (un inveterat militant pentru  reabilitarea monumentului și administratorul buceginatura2000), și 10 persoane din Bușteni ( 5 cititori ZdB ) si vreo 5 din alte localități.

diverse-pnb-cruce-017

La eveniment a mai participat dl Bartoc, Cetățean de Onoare al Orașului Bușteni deaoarece a inscris Monumentul Eroilor in Guiness Book, sponsorul cărții dl Cătalin Nicuță (? cu scuzele de rigoare ), Marian Ghiță – Directorul Bibliotecii Municipale – Curtea de Argeș, Mihai Petrescu – Biochimist și cercetător și nu in ultimul rând dl. inginer Florea Sabin care i-a donat autorului o ”operă proprie”, de suflet intitulată PODUL …, dl Sabin fiind unul dintre ”studenții” unuia dintre cei doi ingineri care au proiectat Crucea de pe Caraiman și care a lămurit intr-un fel ”misterul” lipsei informațiilor despre Crucea Caraiman … ” toți politicienii taie panglici insă nu s-a văzut niciodată printre invitați vreun inginer, proiectant sau muncitor … și atunci și acum era mai important capu-n poză ! ” … Trist si adevărat!

diverse-pnb-cruce-015

Cuvântul introductiv al autorului,  dl. Paul Adrian Cristescu la lansarea de carte:

 

La sfârșit autorul a acordat autografe.

Plecând din sală mi-am spus … Dacă vopsim Crucea de pe Caraiman cu niște vopsea invizibilă ( nu s-o dărâmăm ! ), in cât timp oare s-ar observa DISPARIȚIA  ?

Eu zic că nu va observa niciun ”Buștenar” bătător de pumni in piept din cauză de ” dragoste de Cruce”

Ii mulțumesc dlui dl. Paul Adrian Cristescu pentru munca depusă și totodată ii transmit un mesaj : Nu am mai stat la acest eveniment după ”autograf” pentru o discuție personală și diverse alte propuneri de colaborare deoarece mi-a fost rușine să-l privesc in ochi … și atât.

”Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman” costa acum două săptămâni , când am achiziționat-o 30 de lei a punctele de desfacere Rodipet și merită toți banii. astăzi la lansare cartea putea fi achiziționată cu 20 de lei și cu valorosul autograf al autorului.

Va exista si editia a doua revizuită dacă vor exista doritori care să completeze cu texte si imagini prima ediție de comun acord cu autorul.

 

___Vizualizari 1687

2 thoughts on “Crucea de pe Caraiman va dispărea

 1. Daca avea 1-2 pagini “dedicate ” edilului sef in care sa exprime “multumiri ” pentru sprijin , sunt convins ca sala era plina , toti salariatii primariei erau obligati sa vina si la fel si de la celelalte institutii subordonate .

 2. Multumesc stimate domn, realizator al articolului, pentru obiectivitatea cu care v-ati exprimat dezamagirea privind dezinteresul cu care a fost tratat acest eveniment editorial. M-as fi bucurat sa ma pot adresa unui public mult mai numeros, insa niciodata nu e prea tarziu.Am venit in mijlocul dvs. cu multa bucurie si o voi face ori de cate ori voi fi invitat, contand pe tot suportul sufletesc pe care-l voi aduce in promovarea acestui grandios monument al Eroilor Neamului Romanesc. Cercetarile arhivistice vor continua in acelasi ritm si cu aceeasi speranta in descoperirea informatilor care sa aduca raspuns la cel putin trei intrebari:
  1. Structura metalica a Crucii Eroilor provine cu adevarat din podurile distruse pe Valea Prahovei in toamna anului 1916?
  2. Unde au fost ele topite si ulterior prelucrate? La Resita sau la una din Fabricile de profil din Prahova? (Inclin sa cred ca Prahova avea resursele umane, intelectuale si tehnice in realizarea monumentului).
  3. Care a fost motivul pentru care constructia monumentului a fost trecuta sub tacere de toata presa romaneasca interbelica?
  Sunt intrebari la care trebuie sa gasim raspuns in amintirea atat al celor ce-au murit in apararea Trecatorii Predeal, dar si al acelora care au trudit cu sufletul la inaltarea celui mai gradios monument al eroilor ridicat vreodata pe pamant romanesc.
  Eroismul, spunea Nichifor Crainic, este arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta.
  Bunicii si strabunicii nostri sau sacrificat pentru noi si pentru tara. Noi, cei de azi, ce facem pentru ei? Avem puterea si curajul sa le urmam exemplul? Bine-ar fi. Macar sa le pastram vie amintirea faptelor lor de vitejie.

  Cu toata dragostea si pretuirea
  Paul Adrian Cristescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Rezultatul alegerilor locale P.N.L. Bușteni – update

In data de 24 Martie a avut loc Adunarea Generală a PNL Bușteni, organizată conform Statutului P.N.L. In cadrul Adunării...

content
Ziar de Buşteni – UN AN ÎN AREALUL BUCEGILOR

Acum un an, pe 10 martie mă gândeam cum să realizez un site despre Valea Prahovei care să aibă un...

Close