Au ieșit ghebele

Ca in fiecare an anunț ”oficial” pe Ziar de Bușteni deschiderea sezonului de ghebe. Mulți dintre cititori ( nelocali ) caută prin ZdB dacă au ieșit s-au n-au ieșit și cum vreau să satisfac dorințele cititorilor iată că astăzi am făcut o mică plimbare de recunoaștere prin pădurea din stânga Mânăstirii Caraiman.

001 002 010

Deci … DECLAR DESCHIS SEZONUL DE GHEBE LA BUȘTENI !

Adevărul este că ce ați văzut sunt cam tot ce am găsit 🙂 , dar a plouat pană acum trei zile, pădurea este udă, de mâine vine căldura, așadar peste vreo trei zile vor fi ghebe cu grămada.

Pe lângă ghebe mai puteți intâlni si alte nenumărate specii de ciuperci, nu chiar toate comestibile și vă rog să fiți atenți la ceeace culegeți.

Vă pot spune că acum vreo câțiva ani am facut o zacuscă in care s-a strecurat și o ”gheabă” otravitoare, mâncam si dădeam afară, dar cum sunt eu căpos nu m-am lasat si am incercat să măninc vreo 3 borcane 🙂 🙂 , ultimul era să-mi fie fatal, dar spre bucuria mea și supărarea multor altora n-a fost să fie.

Vă recomand să mai culegeți in afară de ghebe urmatoarele ciuperci :

005

Bureți porcești ( bășinica porcului ) – sunt excelenți murați având gust de creier pane numai că se culeg in stadiu tânăr.

007 008 009

Mănătarca sau pâinișoară , se poate consuma crudă după ce se indepărtează sporii roșii, cu tot cu tulpină, se poate consuma murată sau se face tocăniță. Sunt deliciose cu toate că la prima vedere par periculoase.

Mai există si ghebe galbene care insă sunt foarte tari și ”cocenoase” neavând gustul la fel de bun ca al ghebelor de brad sau fag și nu au nici calități nutritive.

003 004

Ce-i drept nu sunt otrăvitoare dar nici tocănița nu are gust.

In  rest niste peisaje cu Baiu , Crucea de pe Caraiman și niște cai …

012 011 013 014 018 019 021Eu acum mă apuc de o ciulama de ghebe și vă voi ține la curent …

 

___Vizualizari 1859

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Emanoil Savin, ANI, ICCJ și soluția in recursul de astăzi

Vă mai aduceți aminte de Dosarul de Conflict de Interese al fostului primar al orașului Bușteni, Emanoil Savin ( actual...

Noi termeni si condiții in Ziar de Bușteni, gdpr compliant

De vreo doi ani, o directivă europeană cu tot cu regulament a fost emisă iar in 25 mai, adică de...

Close