Taxa pe nesimțire se aplică incepând de astăzi la Bușteni – controverse

De un an de zile tot aștept aplicarea taxei pe nesimțire. O așteptam foarte tare atât eu cât și cei de la Parcul Natural Bucegi. De astăzi se pare că intra in vigoare taxa de 5 lei pentru ”vizitarea” Parcului Natural Bucegi.

Reprezentanții PNB sunt incântați că vor colecta o ”taxă pe nesimțire” pe care o vor putea cheltui după spusele d-lui director Iuncu pentru ”marcarea și intreținerea traseelor tematicie, ecologizare, refacere de poduri și podețe, etc”.

Surprinzător, toți sunt de acord cu această taxă, mai puțin cei care o vor plăti 🙂 , adică din poveștile de planuri de management ”peste 1.000.000 ( un milion )” de turiști.

Taxa se va plăti la intrarea in PNB ( 14 intrări ) in Sinaia, Bușteni, Azuga, Predeal, Râșnov, Bran și Moeciu, va fi 5 lei, se va putea plăti direct in centrele de colectare ( ??? – incă nu există) dar și on-line sau prin SMS , taxa se plătește de către toate persoanele care au implinit vârsta de 15 ani iar valabilitatea unei chitanțe este de un an .

Frumos dar defectuos gândit și explicat.

In primul rând traseele tematice ale PNB  NU sunt trasee turistice OMOLOGATE de singura autoritate autorizată, adică Autoritatea Națională pentru Turism sau cum s-o mai numi acum. Din acest punct de vedere autoritatea care ar trebui să incaseze această taxă de intreținere si remarcare a traseelor TURISTICE este CJ. Prahova nicidecum A.PNB.

 DSCN5072

Pe urmă, taxa se va folosi pentru ecologizare ?! …deci se va face o licitație pentru un serviciu de salubrizare ? se va concesiona acest serviciu ? cui si din ce județ ? pentru că administrativ și teritorial, știți povestea, Moroeni, Sinaia, Bușteni, Râșnov sunt PROPRIETARI de drept iar APNB administrează 🙂  🙂  🙂  , deci ecologizare/salubrizare nu o să vedem ! S-a spulberat și visul meu cu coșurile de gunoi  🙁 .

Dacă se vor incasa bani pe ecologizare și aceasta nu se va face, adică IN PLUS față de ce se realiza in fiecare an de către diverse ONG-uri, Academie, facultăți, care va fi altă destinație ?

Până in acest moment, adică 16.10.2014 nu există o PUBLICITATE/Promovare a acestei taxe, nu se știe cum va fi colectată, nu se știe nici dacă este obligatorie și nu există nici ceva care să te forțeze să o plătești, numai ” rangerii, in cazul neachitarii te vor ruga să o achiți”, nu se știe unde se aplică, adică se vor plăti 5 lei să mergi la Urlătoarea, la Valea Spumoasă, la Babele și Sfinx cu telecabina sau in Poiana Coștilei sau Izvoarelor ?

Dacă se vor plăti 5 lei pentru ce am zis eu mai sus, respectiv Urlătoarea, Valea Spumoasă Babe și Sfinx cu telecabina, Poiana Coștilei, Poiana Izvoarelor, TURISMUL LA BUȘTENI ESTE TERMINAT.

Degeaba cei de la PNB și-și freacă palmele că cică sunt un milion de vizitatori, de fapt sunt VIZITE pentru că vizitatori unici in PNB ANUAL sunt undeva in jur de 50.000 , aceștia fiind IUBITORI de Bucegi, care NU ARUNCĂ GUNOAIE, nu strică marcajele, nu afectează in niciun fel muntele și logic este că nu prea ar trebui să li se aplice o taxă pe nesimțirea altora deoarece nu ei sunt nesimțiții! Văd că ne pricem să mânjim cu fecale cam tot ce mișcă dar acum să-i improșcăm și pe cei care intr-adevă iubesc muntele …

Ar mai fi și discuția următoare, dacă se aplică taxa celor care urcă cu telecabina la Babele adică incă 5 lei , va mai fi coadă la telecabină ? Asta una la mână pentru că imediat se pune următoarea intrebare : Dacă turistul achita ”taxa de nesimțire in Bucegi = 5 lei” atunci SC Teleferic SA de ce ar mai trebui să plătească catre ITL, TAXA de STAȚIUNE ? că atunci este o dublă taxare !

Spre exemplu, taxa de ecologizare pe Valea Cerbului ( 10 lei ) nu se plătește de către locuitorii Bușteniului, așadar Taxa pe Nesimțire se se va aplica locuitorilor localitaților menționate anterior ? dacă DA , de ce ?

In cele din urmă, dacă taxa se va aplica TUTUROR, se va aplica numai pe traseele Tematice si Turistice sau se va aplica și căutătorilor de ciuperci și plante care nu vizitează Bucegii ci traiesc in armonie cu ei, mai o zmeură, o afină o gheabă … 🙂 .

Eu cred totuși că masurile luate nu sunt luate cu capul ci cu alte părți ale corpului și denotă crasa incompetență a celor care ”incearcă” sau se fac că administrează Parcul Natural Bucegi pentru că de atâția ani de când tot administrează nu prea se vede nimic.

Ca ultimă intrebare : Vor plăti taxă 5 lei și enoriașii care se vor duce să se roage la schitul ”Schimbarea la Față” din Baba Mare ( dacă se va construi ), sunt aceștia credincioși sau turiști ?

Voi ce părere aveți despre această taxă?

 

___Vizualizari 1575

7 thoughts on “Taxa pe nesimțire se aplică incepând de astăzi la Bușteni – controverse

 1. Daca ne gandim la urmatorul scenariu, dai 5 lei si te plimbi cu masina peste tot prin Bucegi timp de un an de zile, ca asa am inteles, ca taxa e anuala, atunci pare chiar mica. In fine, eu n-am nimic cu taxa, e ok, 5 lei pe an, nu e deloc mult, dar nu pot sa nu ma intreb ce vor face de fapt cu banii si de unde luam bilete care sa reziste in buzunar un an de zile…tehnic ar trebui sa fie o cartela de plastic, care costa si ea……

  1. Vei râde… dar DJ 713 si DJ 714 sunt cam PUBLICE. Dacă nu te dai jos din masină s-ar putea să nu plătești. Când ajungi la Piatra Arsă plătești sau nu și parcare si taxă 5 lei, dacă doar stai ca noi doi si tragi aer de barieră in piept fara să urci la Babele ???
   Deci … Bună Taxa dar altfel. Până la taxă ar fi trebuit REGULAMENTUL PNB, niște panouri , niste caserii, diverse, așa este doar o SUPRATAXARE a turistului

 2. La asta ma gandeam si eu ieri, DJ 713 tine de CNADNR, deci daca stau cu masina pe drum nu vad de ce-as da taxa. Se pare ca taxa se va aplica doar celor care vor merge la Urlatoare, sper ca macar localnicii sa nu plateasca, ca nici asta n-a fost specificat nicaieri…. Oricum daca ar fi fost facuta cu cap… o taxa de 5 lei pe an nu mi se pare mare…

 3. Sunt total de acord cu taxa si aproape ca nici nu ma intereseaza ce fac cu banii atata timp cat masura va mai filtra din turistii aia supraeducati care vin in Bucegi sa se urce pe Sfinx, sa isi scrie numele pe Crucea Eroilor sau ca sa o puna de un gratar, o manea si o bauta pe Valea Cerbului…Aproape ca imi pare rau ca nu e mai mare taxa. Problema mare pe care o vad insa nu este la existenta taxei ci la aplicarea ei. Intr-o stire recenta imi aduc aminte de conducerea parcului spunand ca se bazeaza pe bunul simt si maturitatea turistilor de a plati taxa… Serios???? Adica se asteapta cineva la ghiolbanii aia de urca prin poieni cu gratarele in spate, cu mai mult vin la ei decat apa si care lasa o carare de ambalaje in urma lor sa se opreasca in dreptul unui panou de taxare, sa scoata toti telefoanele si sa plateasca taxa ca asa e frumos si civilizat?

  1. Nu-i va filtra pe cei care se duc sa se urce pe Sfinx si nici pe cei cu numele pe Crucea Eroilor. Ii va filtra doar pe amaratii care nu au bani oricum sa urce pe platou si vor si ei macar sa vada Urlatoarea mergand pe jos… Sa fim seriosi, un bilet de telecabina pana la Babele e aprox 30 de lei daca nu gresesc, ce mai conteaza 5?
   Iar cei care urca pe Jepi pana sus nu fac parte din categoriile mentionate, sunt cei care stiu ce insemna muntele, cu foarte, foarte putine exceptii care de regula nu ajung pana sus.

 4. in tara asta nu ma mai mira nimic,probabil o sa platim si aerul pe care il respiram,de ce sunt obligata sa platesc nesimtirea celor care arunca toate mizeriile pe Valea Cerbului,si nu numai acolo,atunci sa puna si o “taxa” celor care habar nu au de munte care le creeaza mari probleme salvamontistilor,Sunt multe de spus…dar a cui a fost ideea ?

 5. Ptr ca printre noi sunt nenorociti care nu inteleg sa respecte natura Tu nu ai auzit Mihaela de zicala “Toti ptr unul unul ptr toti”?Nimeni nu este obligat sa raneasca mizeria dupa reptile fara neuroni Au fost campanii de sensibilizare a derbedeilor dar degeaba asa ca dam banutul ca nimeni nu este sluga partarilor care arunca cutii de bere hartii pungi de plastic etc Ai inteles de ce platim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
20160203_144512
Blocuri sociale suspendate din curtea scolii

Cele mai multe minuni ale lumii le poți identifica la Bușteni. La noi totul este altfel, ca să nu zic...

00033ultimagrenada
Buşteni – Monumentul Ultima Grenadă

Nr. 90. Fotografie realizată in 1932, reprezentănd Bulevardul Carol I, zona monumentului eroului Caporal Constantin Mușat      Nr. 78 Fotografie...

Close