ULTIMELE ARTICOLE * Inregistrare/logare *

0042 M Cervus elaphus – Cerbul Carpatin

0042Cerbul carpatin

Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este, după elan, cel mai mare reprezentant al copitatelor sălbatice din fauna ţării noastre. Masculul, denumit cerb (sau taur), ajunge pînă la 350 kg ; femela, denumită ciută (sau cerboaică), cîntăreşte, în medie, 150 kg, iar viţelul de un an, 100 kg. Din greutatea totală a cerbului, ca şi la ceilalţi reprezentanţi ai familiei, 25% o constituie viscerele.


Cerbul poartă coarne care Conținut restricționat. Logați-vă !Sporul anual la cerb este de 10-20 % din efectivul total, fiind mai mare sau mai mic în funcţie de asprimea iernii, de hrană şi de numărul de lupi din teren.

0044 M Dama dama – Cerbul lopatar

0044cerb lopatar

Cerbul lopatar poarta denumirea stiintifica Dama dama, (Linnaeus, 1758), si este membru al familiei cervidae. Masculul se mai numeste taur sau lopatar, femela ciuta sau lopatarita, iar tineretul pina la un an – vitel. Pentru numele generic al speciei era utilizat, odinioara, si termenul de cerb dama, azi iesit din uz.

Cerbul lopatar are lungimea corpului de de 130-160 cm (de la bot la coada), inaltimea la greaban 85-110 cm, coada fiind mai lunga decat a celorlalti cerbi.

Greutatea eviscerata este de maxim 120 kg la mascul la inceputul bocanitului, media fiind insa de 70 kg in biotopurile favorabile si 45-50 kg in cele slabe. La ciute media este de 29-37 kg, greutatea maxima fiind 65 kg. Culoarea blanii, in timpul verii este brun-deschisa, cu pete albe pe spate si laturile corpului iar pe partea interioara a picioarelor si pe abdomen alba. In timpul iernii culoarea devine brun inchisa, cu pete mai deschise la culoare. Aceste pete albe se mentin toata viata, cu exceptia exemplarelor de culoare alba sau neagra. Exemplarele ce sufera de albinism sunt in numar mai mare in cadrul acestei specii decat in cazul altor specii de cervide. Naparlesc de 2 ori pe an, primavara si toamna.

La varsta de 7-8 luni coarnele incep sa creasca acestea curatindu-se incepand de la sfarsitul lunii august pana in luna septembrie. Sulitarii de doi ani isi leapada coarnele in aprilie-mai. Lopatarilor adulti le cad coarnele in luna aprilie, intai celor batrani, iar apoi celor mai tineri. Coarnele se curate apoi de piele si par de la sfarsitul lui august pana la inceputul lui septembrie, intai cele ale exemplarelor batrane, apoi cele ale celor mai tineri. Coarnele lopatarului ating dezvoltarea maxima in jurul varstei de 10-12 ani, fiind cu atat mai valoroase cu cit au prajini mai lungi si mai groase si cu cat lopata este mai lunga si mai lata.

Glasul cerbului lopatar, la boncanit, este mai slab decat al cerbului comun, fiind asemanator cu un mormait sau sforait mai discret.

Simturile sint tot asa de agere ca si la cerbul comun – mirosul si auzul fiind cele mai bine dezvoltate. Apropierea de un cerb lopatar crescut in libertate este dificila in afara perioadei de boncanit, acesta, scapat de “grija” procrearii, fiind mult mai atent.

0050 M Capreolus capreolus – Capriorul

0050capriorul

Lungimea corpului este de 100-130 cm, inaltimea este de 70-80 cm, iar greutatea unui mascul situata intre 15- 30 kg. Corpul si gatul sunt usor alungite, ochii mari si vioi. Picioarele sunt subtiri si inalte. Masculii prezinta coarne drepte si putin ramnificate. Culoarea variaza dupa anotimp. Vara, in general, rosie-galbena, cu picioarele mai galbui, pe cap amestecata cu cenusiu, iar in regiunea anusului si oglinda galbui-albicioase. Iarna galbena-cafenie, cu oglinda alba.

0054 M Felis silvestris –  Pisica salbatică

0054pisica salbatica

Conținut restricționat. Logați-vă !

0058Plecotus auritus

0062 M Vespertilio murinus – Liliac particolor

0062liliac vespertilio

 

 

___Vizualizari 1050

Mamifere, rozătoare,lilieci in Bucegi – Sit Natura 2000
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pentru a vizualiza conținutul

Login de vizualizare cu :

sau

Login cu panoul de administrare

Dacă nu ai cont te poți inregistra aici : 

Register New Account

 

Login de vizualizare cu :

sau

Login cu panoul de administrare

Dacă nu ai cont te poți inregistra aici : 

Register New Account

 

Read more:
Paștele cailor, asfaltarea Văii Cerbului, Centura ocolitoare din Bușteni și aprobarea Planului de management al PN Bucegi

Mamă, mamă ce de titlu! Deja cred că v-ați plictisit și deja ați distribuit fără să citiți pentru că, nu-i...

Sedință publică ordinară a C.L. Bușteni in 31.08 și Ordinea de Zi

Așa cum v-am obișnuit, conform ”promisiunilor” din campania electorală referitoare la transparență vă pun la dispoziție Ordinea de zi a...

Close