Ultimele articole



Pentru că mai este putin si se termină sezonul de adunat zmeură in zona Bucegilor va impartașesc o reteta de ” dulceata de zmeura” produs specific si traditional in zonele montane.

 

HPIM4887

 

Pasi de urmat:

1.Ingrediente:

* In primul rand trebuie sa aveti 3 kg. de zmeura. O culegeti voi sau o cumparati din piata agroalimentara sau o procurati de la cei pe care ii cunoasteti.

* Doua kg. de zahar

* 1 bucata lamaie

* 1 pliculet de zahar vanilat

* 400 ml. apa

 

2. Curatarea:  Se inlatura frunzulitele , zmeura stricata  , si eventualele “lighioane”.

Sfatul meu este sa achizitionati sau sa culegeti 5 kg de zmeura pentru ca la curatare sa sortati zmeura in doua sortimente, primul cu bobul mare si intreg, al doi-lea pentru gem sau “SERBET” ( voi posta si aceste retete ) 

[restrict]

Se pune zmeura in doua farfurii cu varf.

3. Prepararea:

– Se pun in oala  cele doua kg de zahar, se adauga apa si se realizeaza un sirop ( Oala pusa pe aragaz cu focul mic );

– Se adauga cele doua farfurii cu zmeura curatata

– se lasa la foc iar cand  apare prima spuma se spumeaza . Spuma se pune intr-un recipient ( castron )

– In timpul fierberii pentru a nu se prinde dulceata, aceasta se amesteca prin “zguduire”. Atentie , daca doriti toturi sa amestecati , folositi numai LINGURA DE LEMN. Utilizarea lingurilor de metal in timp duce la zaharisire . Daca mancati repede dulceata aceasta problema dispare.

– Dupa ce va incepe clocotirea incercati calitatea dulcetii astfel:

– luati cu varful lingurii cateva picaturi de lichid si puneti-l pe o farfuriuta, bagati imediat la rece (congelator ), dupa cateva secunde verificati daca s-a transformat in gelatina . Daca  DA, fierberea este gata, daca NU , mai lasati sa fiarba.

– Dupa ce constatati intarirea picaturilor , adaugati zeama de la o lamaie si un pliculet de zahar vanilat , mai lasati un minut ca acestea sa se amestece prin clocotire si opriti focul

– Lasati oala sa se raceasca 30 de minute, acoperita cu un prosop sau un tifon ud.[/restrict]

– Puneti dulceata in borcane cu capac bine strans si puneti-o in camara sau in beci.

* Pofta Buna !

 

___Vizualizari 419

Dulceata de zmeura
Tagged on:                         

Alte articole



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
ii01
DJ 713. Este permis accesul auto pe tronsonul Piatra Arsă – Cabana Babele?

Revine în atenţia noastra deja celebrul drum judetean DJ 713, subiect sensibil şi controversat. Aducem din nou în discuţie tronsonul...

mariadinbusteni
AU FOST așteptați MII DE TURIȘTI la Zilele Bușteniului

... n-au venit dar a fost DISTRACȚIE LA MAXIM  oferită de ”   măria B teni și G erali ”...

Close