Pentru că mai este putin si se termină sezonul de adunat zmeură in zona Bucegilor va impartașesc o reteta de ” dulceata de zmeura” produs specific si traditional in zonele montane.
Pasi de urmat:
1.Ingrediente:
* In primul rand trebuie sa aveti 3 kg. de zmeura. O culegeti voi sau o cumparati din piata agroalimentara sau o procurati de la cei pe care ii cunoasteti.
* Doua kg. de zahar
* 1 bucata lamaie
* 1 pliculet de zahar vanilat
* 400 ml. apa
2. Curatarea: Se inlatura frunzulitele , zmeura stricata , si eventualele “lighioane”.
Sfatul meu este sa achizitionati sau sa culegeti 5 kg de zmeura pentru ca la curatare sa sortati zmeura in doua sortimente, primul cu bobul mare si intreg, al doi-lea pentru gem sau “SERBET” ( voi posta si aceste retete )
[restrict]
Se pune zmeura in doua farfurii cu varf.
3. Prepararea:
– Se pun in oala cele doua kg de zahar, se adauga apa si se realizeaza un sirop ( Oala pusa pe aragaz cu focul mic );
– Se adauga cele doua farfurii cu zmeura curatata
– se lasa la foc iar cand apare prima spuma se spumeaza . Spuma se pune intr-un recipient ( castron )
– In timpul fierberii pentru a nu se prinde dulceata, aceasta se amesteca prin “zguduire”. Atentie , daca doriti toturi sa amestecati , folositi numai LINGURA DE LEMN. Utilizarea lingurilor de metal in timp duce la zaharisire . Daca mancati repede dulceata aceasta problema dispare.
– Dupa ce va incepe clocotirea incercati calitatea dulcetii astfel:
– luati cu varful lingurii cateva picaturi de lichid si puneti-l pe o farfuriuta, bagati imediat la rece (congelator ), dupa cateva secunde verificati daca s-a transformat in gelatina . Daca DA, fierberea este gata, daca NU , mai lasati sa fiarba.
– Dupa ce constatati intarirea picaturilor , adaugati zeama de la o lamaie si un pliculet de zahar vanilat , mai lasati un minut ca acestea sa se amestece prin clocotire si opriti focul
– Lasati oala sa se raceasca 30 de minute, acoperita cu un prosop sau un tifon ud.[/restrict]
– Puneti dulceata in borcane cu capac bine strans si puneti-o in camara sau in beci.
* Pofta Buna !
___Vizualizari 567