Dulceata de zmeura

Pentru că mai este putin si se termină sezonul de adunat zmeură in zona Bucegilor va impartașesc o reteta de ” dulceata de zmeura” produs specific si traditional in zonele montane.

 

HPIM4887

 

Pasi de urmat:

1.Ingrediente:

* In primul rand trebuie sa aveti 3 kg. de zmeura. O culegeti voi sau o cumparati din piata agroalimentara sau o procurati de la cei pe care ii cunoasteti.

* Doua kg. de zahar

* 1 bucata lamaie

* 1 pliculet de zahar vanilat

* 400 ml. apa

 

2. Curatarea:  Se inlatura frunzulitele , zmeura stricata  , si eventualele “lighioane”.

Sfatul meu este sa achizitionati sau sa culegeti 5 kg de zmeura pentru ca la curatare sa sortati zmeura in doua sortimente, primul cu bobul mare si intreg, al doi-lea pentru gem sau “SERBET” ( voi posta si aceste retete ) 

[restrict]

Se pune zmeura in doua farfurii cu varf.

3. Prepararea:

– Se pun in oala  cele doua kg de zahar, se adauga apa si se realizeaza un sirop ( Oala pusa pe aragaz cu focul mic );

– Se adauga cele doua farfurii cu zmeura curatata

– se lasa la foc iar cand  apare prima spuma se spumeaza . Spuma se pune intr-un recipient ( castron )

– In timpul fierberii pentru a nu se prinde dulceata, aceasta se amesteca prin “zguduire”. Atentie , daca doriti toturi sa amestecati , folositi numai LINGURA DE LEMN. Utilizarea lingurilor de metal in timp duce la zaharisire . Daca mancati repede dulceata aceasta problema dispare.

– Dupa ce va incepe clocotirea incercati calitatea dulcetii astfel:

– luati cu varful lingurii cateva picaturi de lichid si puneti-l pe o farfuriuta, bagati imediat la rece (congelator ), dupa cateva secunde verificati daca s-a transformat in gelatina . Daca  DA, fierberea este gata, daca NU , mai lasati sa fiarba.

– Dupa ce constatati intarirea picaturilor , adaugati zeama de la o lamaie si un pliculet de zahar vanilat , mai lasati un minut ca acestea sa se amestece prin clocotire si opriti focul

– Lasati oala sa se raceasca 30 de minute, acoperita cu un prosop sau un tifon ud.[/restrict]

– Puneti dulceata in borcane cu capac bine strans si puneti-o in camara sau in beci.

* Pofta Buna !

 

___Vizualizari 567

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
m116
Cabana Piatra Arsa – Prin PNB acum 100 de ani !

Cabana "Piatra Arsa"

Close