STATIE DE COGENERARE CU BIOMASĂ LEMNOASĂ PENTRU FURNIZARE DE CĂLDURĂ SI ENERGIE ELECTRICĂ – Bușteni – Orașul Verde

Săptămâna trecută (27 martie ) la Bușteni, a avut loc un eveniment demn de netrecut cu vederea, respectiv ”Au venit investitorii!” , pentru a  demara oficial lucrările de construcție a statiei de cogenerare cu biomasă lemnoasă pentru furnizare de căldură si energie electrică , respectiv proiectul GREENPRAV.

Despre acest proiect am mai scris anul trecut prin luna iunie cum că ar fi un fel de  păcăleală insă intre timp nemai intâmplându-se nimic ( in afara de mici frecușuri prin CL Bușteni cu ia-mi din teren, dă-mi din teren, inchiriază-mi din teren, nu-ți platesc redeventa la teren , ia-ti inapoi terenul … etc ) m-am gândit că poate s-a renunțat la un proiect benefic pentru … oricine ar fi să beneficieze, insă se pare că nu a fost așa.

S-a continuat cu ideea aceasta măreață și iată că aflăm ( rezumat ):

” O delegatie din Irlanda, condusă de Derek Madden, directorul general al Prime Energy Power (actionar majoritar în Greenprav SRL), Dermot Smurfit, directorul uneia dintre cele mai cunoscute companii de producție de ambalaje din lume, Roger Macey, presedintele Consiliului de administratie al Prime Energy Power si Arthur Tucker, directorul financiar al Prime Energy Power au venit la Bușteni pentru a demara lucrările de constructie la statia de cogenerare cu biomasă lemnoasă pentru furnizare de căldură si energie electrică …

Odată cu implementarea proiectului ”Statie de cogenerare cu biomasă lemnoasă pentru furnizare de căldură si energie electrică” se vor crea aproximativ 140 de locuri de muncă în timpul construcției si pe perioada exploatării.  De asemenea, proiectul va contribui la obiectivele sursei de energie regenerabilă din România, va genera energie electrică pentru orașul Busteni si energie verde termică si electrică pentru domeniul industrial, comercial si consumatori publici, va utiliza eficient activele forestiere ale regiunii Busteni, va contribui la reîmpădurirea regiunii si refacerea plantațiilor pentru culturile energetice. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 35 milioane de euro, din care 17 milioane de euro – finantare nerambursabilă si 18 milioane de euro cofinantare Greenprav.

Dacă citeam prin vreun ziar chestia asta ziceam că este publicitate mascată dar am citit pe site-ul primăriei Bușteni ( cel oficial ) , cu toate că am citit cam aceeași știre și pe site-uri respectabile, gen Bussiness world ori Financiarul.

Așa că : CINE ESTE Prime Energy Power (actionar majoritar în Greenprav SRL) ?

 

Intâi ar fi de menționat cine este Greenprav  sau cum a evoluat in ultimul timp :

greenprav 20102013

 

Si cum este cu Prime Energy Power:

Prin 2009 intr-o seară la un PUB ( irlandez) 4 inși stateau la o bere, fum mult, muzică bună, etc. La televizor ( Plasmă – că pe atunci LCD -urile incă nu erau implementate iar plasmele nu erau declarate neecologice) apar primele semnale din partea UE că s-ar finanța proiecte de energie verde prin statele sărace cu sume exorbitante, milioane si milioane de euro si că statele acelea sărace vor da si certificate verzi.

Cei patru stau și privesc comunicatele și unuia ii vine … după atâta bere… ideea genială:

Băi băieți ! spune unul dintre ei ( Derek Madden ), Câți bani aveți la voi ?

Se scormonesc toți prin buzunare și scoțieni fiind, scot din buzunar ( cu gândul să nu cumva să-i pună Madden să plătească berea ) , Smurfit 30 de euro,  Gaffney 30 de euro și Haggobloom 10 euro că atât avea.

Madden, luminat la față scoate 140 de euro și-i pune pe masă spunând:

Băieți ! cu acești 200 de euro vom face o companie multinațională care se va ocupa cu producerea si vânzarea de energie verde . Am zis ! Iar cei 4 euro râmași ii vom utiliza pentru investitii in noua noastra firmă . Să trăim bine !

Ceilalți aplaudă, ridică paharele deasupra capetelor inchinând in fața ideii după care se duc … de vină era berea !

 

 

 

actionariat primeenergy

 

Si au trecut de atunci ceva ani și afacerea inflorea. In primul an 2010 au inceput să se dezvolte și să-și deschidă filiale prin diverse state UE și să fondeze sau să participe cu acțiuni la diverse firme printre care și GreenPrav  Romania. In 2011 au incheiat anul finaciar cu un profit de 41 de mii și ceva de euro insă in 2012, din nefericire au avut o MARE PIERDERE, adică 731,655 EURO …

despre primeenergy

 

…ceeace in termeni de RISC bancar ii situează la 51 de puncte, mai precis se vor putea imprumuta cu fonduri de la bănci in suma de Valoarea activelor totale ( aprox ( 750 . 000 Euro ) * 51%  , adica vreo 1,3 milioane de euro, deci …

Așa că acționarul majoritar al GREENPRAV, respectiv Prime Energy Power  va investi la Bușteni  , impreună cu GreenPrav nu mai puțin de 18 milioane de euro cofinantare + TVA .  🙂 🙂 

Am impresia că cei de pe la primărie au fost un pic (mai mult) induși in eroare cu privire la ”investitori” sau cel puțin așa reiese din documentele de mai sus.  Mai jos structura actuală a conducerii  Prime Energy Power

directorat primeenergy

Așa că dacă vreți , eu vă mai spun, dar mi-e să nu va plictisiți .

Mie unul imi chestia asta imi pare a Autostrada Comarnic Brașov care va incepe / vor demara lucrarile pe 1 aprilie 2014 … chiar dacă a trecut … Vouă  cum vi se pare ???

Așa că cei 140 de potențiali ocupanți de locuri de muncă vor mai avea de așteptat un pic in condițiile in care sunt eu pesimist și răutăcios .

Cred că acest articol se incadrează la categoria pamflet realist

Poți aprecia, distribuii, comenta funcție de dorință sau stare .

___Vizualizari 1987

5 thoughts on “STATIE DE COGENERARE CU BIOMASĂ LEMNOASĂ PENTRU FURNIZARE DE CĂLDURĂ SI ENERGIE ELECTRICĂ – Bușteni – Orașul Verde

 1. Pina la seriozitatea investitorilor eu doresc sa-mi exprim nedumerirea relativ la ceva mai fundamental.
  De unde masa lemnoas? Asa ceva se gaseste la o fabrica de prelucrare a lemnului (care are capacitati de brichetare a rumegusului).Nu poti baga resturi de lemn ca pe vreascuri in cuptoarele centralei. Am tot cautat prin presa raspuns la nedumerirea mea, dar nimic. Sau poate ca, in viitorul apropiat, vor avea loc taieri masive in BUCEGI !

  1. @ dragos
   Nedumerirea dvs este pertinentă iar faptul că nu ați găsit răspunsuri este foarte normal. Eu am mai scris anul trecut despre acest proiect ( http://ziardebusteni.ro/2013/07/24/statie-de-cogenerare-cu-biomasa-lemnoasa-pentru-furnizare-de-caldura-si-energie-electrica-in-localitatea-busteni/ ) și ma intrebam la fel ca dvs De unde materia primă ? . Teoretic, dacă in Romănia ar funcționa partea de salubrizare selectivă atunci materia primă ar putea fi asigurată pentru astfel de proiecte, cel putin partial… deoarece la nivelul UE s-a constatat că mult mai eficiente si nepoluante sunt INCINERATOARELE, dar nefunctionând selectivitatea atunci in practică va fi un proiect mort. Revenind la defrișari … Nu vor avea loc defrișari in BUCEGI insă nu sunt sigur ce se va intâmpla in BAIU pe domeniul Zamora Estate, insă nu cred că se va permite o defrișare masivă mai ales că de ieri ( 7 mai ) a trecut prin Parlament, ”tacit”, o lege care spune că defrișarile mai mari de un hectar sunt atentat la siguranța națională si de pedepsesc PENAL.
   Ar mai fi multe inconveniente de explicat, faptul că va putea fi rentabilă aceasta staței doar dacă va avea un sistem de distributie a apei calde menajere, CENTRALIZAT, sistem care nu prea mai poate fi implementat acum la Bușteni, mai exista pericolul transformării Bușteniului intr-o GROAPĂ DE GUNOI a deșeurilor lemnoase și vegetale și un plus de efect de seră dacă se vor folosi filtre de proasta calitate achizitionate la ”pretul cel mai mic”.
   Anul trecut pus si o schemă a unei astfel de stații, anul acesta am verificat cine sunt investitorii si ce experiență au … Nu-mi mai fac probleme de defrișari și de poluare pentru că nici macar acum nu s-a bătut un cui sau săpat vreo groapă pentru cladirea efectivă iar in iunie 2015 ar trebui să fie totul functional.
   Sperănd că v-am răspuns in mare parte la nedumeririle dvs,
   Cu stimă.

 2. multi vor,dar putinii reusesc,si tot nu vor sa tatoneze intii posibilitatile si mai ales daca ideile isi vor gasi un efect de durta sau de moment .

  ==pe la noi ideile de afaceri de succes sunt de moment,atrag multi novicii care doresc sa ajunga cireasa de pe tort si pe urma se trezesc ===ca nu se poate,pai de ce ai inceput –ceea ce nu se poate ?? sa se mai de-a uni ,altii in stamba.

  asa este si cu biomasa la bustenii

  cu stima

 3. Se vorbeste in cadrul acestei investitii de COGENERARE, adica de producerea simultana a energiei electrice si termice. Insa Busteniul nu detine sistem centralizat de incalzire… unde se va livra energia termica?!? Se pare ca interesul este vanzarea de energie electrica, nicicum incalzirea populatiei din Busteni…

 4. Intai de toate trebuie sa spun ca modul in care este scris articolul este neprofesionist (carente tehnice mari si greseli de redactare). Proiectul Zamora poate functiona si doar pentru a produce electricitate si in ciuda randamentului scazut va fi profitabil datorita pretului mic al biomasei + certificatele verzi. Dar investitorii nu vor doar asta, dispunand de energie la pret mic si venituri din subventii, vor sa investeasca intr-un complex turistic.
  Cu alte cuvinte le vor lua celor din Busteni:
  – lemnul (la un peret derizoriu)
  – banii pe certificatele verzi (platim acesti bani prin factura la elecricitate)
  – clientii din turism (avand utilitati la preturi mici, pot avea oferte bune pentru turisti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Afis-CE-15_V2_Sinaia
Spectacole istorice pe Valea Prahovei 28 – 30 August – Programul

În acest weekend, la Sinaia: Spectacol istoric cu arme, uniforme și gloanțe (oarbe) în Parcul Dimitrie Ghica Asociația Tradiția Militară,...

DSCN4441
La plimbare pe Valea Cerbului după contre blogărești

Am citit de curând pe un blog ( nu-l pomenesc că nu are nevoie de reclamă ) despre ce bine, ce...

Close