Modernizarea infrastructurii si cresterea calitatii serviciilor turistice in statiunea Busteni cod SMIS 3457,
proiect finațat in cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 , Axa prioritară: 5, Domeniul de intervenţie: 5.2.
Valoarea totală aprobată a proiectului = 15.197.393,43 lei.
Contractul de finanțare s-a semnat in data de 04.06.2010
Valoarea reieșită in urma licitației = 9.304.060,47 lei ( fărăTVA)
Acest proiect are 11 obiective, respectiv:
-AMENAJAREA PARCURILOR SI A LOCULUI DE JOACA PENTRU COPII (Parc central, Parc in pădurea cu pini, Parc contemplativ, Loc de joacă pentru copii)
-AMFITEATRU IN AER LIBER
-CENTRU POLIVALENT
-SALA PENTRU ACTIVITATI INDOOR
-INSTALATIE ILUMINAT PARTIA KALINDERU = 1.574.652,62 lei
-MUZEUL NATURII – MINI GRADINA BOTANICA
-PAVILION DE MUZICA
-AMENAJAREA STRADA ALPINISTILOR
-ORGANIZARE DE SANTIER + REFACREA CADRULUI NATURAL DUPA TERMINAREA LUCRARILOR +AMENAJAREA TERENULUI
EXTINDERE LICITATIE I
– Transformator inalta tensiune alimentare domeniu schiabil si Nocturnă Kalinderu =435.800,43 lei
EXTINDERE LICITATIE 2 cu valoarea de 1.191.615.39 lei
- 1. Amenajari exterioare : lucii apa, amenajari exterioare;
- 2. Amfiteatru: arhitectura,instalatii sanitare, instalatii termice;
- 3. Centrul Polivalent: delimitare teren, arhitectura,instalatii sanitare+canalizare,instalatii termice, procurare echipamente,infrastructura teren joc;
- 4. Sala de sport pentru activitati indoor:arhitectura,instalatii sanitare, instalatii termice, procurare echipamente;
- 5. Consolidare str. Alpinistilor: consolidare drumuri
Total 2013 valoare reală proiect = 10.931.476,29 lei fară TVA
Sursele de finantare:
- Cofinantare Uniunea Europeană (FEDR) 4.758.995,49 lei
- Finantare Buget Local Bușteni – 6.172.480,80 lei + TVA
Rezultate și indicatori de proiect:
- Locuri de recreere/parcuri modernizate prin proiect =3 parcuri/1,410 ha
-
Instalatii de iluminat imbunatatite prin proiect = 3
-
Structuri de agrement create prin proiect = 4
-
Structuri de agrement modernizate prin proiect = 3 ( Pârtia Kalinderu, Centrul Polivalent, Parcurile
-
Cai de acces modernizate prin proiect = 1 ( Str. Alpiniștilor )
-
Numar turisti, consecinta directa a investitiei = 27.669
-
Numar innoptari, consecinta directa a investitiei = 83.007
-
Locuri de munca nou create prin proiect = 12
-
Respectarea Manualului de Identitate Vizuală , respectiv:
-
11 panouri temporare de identificare a obiectivelor
-
11 placute permanente după finalizarea obiectivelor
-
comunicate de presă de inceput și sfârșit proiect
-
recunoașterea vizuală UE in toate documentele si comunicatele beneficiarului.
-
De precizat că la momentul 2007 – 2009 perioada de realizare a studiului de fezabilitate, scrierii cererii de finanțare si evaluării proiectului structura de agrement Kalinderu cuprindea Pârtia de schi Kalinderu I + Telescaun debraiabil, in 2010 i s-a alăturat Fun Park Kalinderu iar in 2011, Pârtia Kalinderu II create prin fonduri MDRT Programul Național de Dezvoltare ”Schi in România”, valoarea intregului domeniu ajungând in prezent la 6,5 – 7 milioane de EURO.
Hotărârea Consiliului Local Bușteni nr. 18 / 2010:
Extras:
Art. 10 Aproba finantarea din bugetul localljudetean a tuturor cheltuielilor neeligibile si conexe care vor aparea in perioada de implementare a proiectului.
Art. 11 Aproba acoperirea tuturor cheltuielilor de intretinere si functionare a obiectivelor de investitii pe 0 perioada de eel putin 5 ani dupa darea in exploatare de catre CL Busteni.
Art. 12 Proprietatea infrastructurii modernizate si natura activitatii pentru care s-a acordat finatare vor fi mentinute pe 0 perioada de cel putin 5 ani dupa finalizare, perioada in care se va asigura exploatarea si intretinerea sa.
Art. 13 Pe durata pregatirii si implementarii proiectului se vor respecta prevederile legislatiei comunitare si nationale in domeniul egalitatii de sanse, nediscriminarii, protectiei mediului, eficientei energetice, achizitiilor publice si ajutorului de stat.
Aspecte:
- Studiul de Fezabilitate al proiectului insoțit de Cererea de Finantare aprobată, in interiorul cărora se regăsesc calcule economice, analize de risc, rate interne, impact direct si indirect etc realizat pe fiecare obiectiv in parte arată că finanțarea din FEDR este necesară deoarece nu generează venituri directe unui operator privat, fiind necesară pentru dezvoltarea locală si regională
- Iluminatul Pârtiei Kalinderu ( așa cum este definită ea in proiect) a fost obiectiv al proiectului pentru extinderea sezonului de schi ( 4 ore in plus x 76 zile de sezon), a numarului de ore petrecut de turiști pe acesta structură de agrement și a creșterii gradului de ocupare/functionare a TELESCAUNULUI și nu in ultimul rând a cresterii numărului de innoptari in stațiune.
- neindeplinitea tuturor indicatorilor sau nefinalizarea unui obiectiv , duce conform regulilor de finanțare și al contractului de finanțare la rezilierea contractului și obligația de returnare a fondurilor incasate din FEDR (Fond European de Dezvoltare Regională).
Astfel chiar dacă la Licitația Deschisă organizată pentru concesionarea Domeniului Schiabil Kalinderu nu a fost explicit dată in exploatare Nocturna și Transformatorul de inalta tensiune, acestea deservesc in acest moment un operator PRIVAT creindu-se un AVANTAJ de PIAȚĂ care contravine Regulilor Europene de Finanțare.
Dacă Autoritatea de management sau de implementare sau Organismul Intermediar se va sesiza că Fondurile Europene nu au fost utilizate conform proiectului, aprobărilor si principiilor de finanțare atunci vom vorbi la trecut despre proiectul Modernizarea infrastructurii si cresterea calitatii serviciilor turistice in statiunea Busteni cod SMIS 3457, iar Orașul va trebui să returneze fondurile atrase până acum, din Bugetul Local, adică undeva in jur de 4.000.000 lei .
Nici măcar nu vreau să mă gândesc ce implicații locale, regionale si naționale va avea rezilierea contractului de finanțare din cauza faptului că modernizarea Centrului Orașului Bușteni a ajuns să coste 11 milioane de lei (noi) fără TVA , niște credite uriașe care vor trebui platite in următorii ani, imaginea negativă, a noastra de deturnatori de fonduri europene și multe altele.
Si toate acestea pentru o concesionare de dragul concesionarii.
Și vina va fi probabil a mea pentru că nu am inchis calculatorul și am scris acest articol, nicidecum că un Consiliu Local a APROBAT un studiu de oportunitate pentru o concesionare fară să-si amintească de un ”articol 12” al unei hotărâri date cu câtiva ani in urmă tot de el.
Dar poate nu se va autosesiza nimeni, nici ADR Sud Muntenia, nici Ministerul Dezvoltarii, nici nimeni pentru că , de ce s-ar autosesiza ? Și nici nu-mi fac iluzii că cineva va citi articolul si-l va transmite mai departe prin faceebook sau email.
Ce o mai fi de concesionat sau vândut prin Bușteni? … poate doar conceptul de dezvoltare durabilă!
___Vizualizari 1853
Stiti sa scrieti o plangere catre un Parchet competent, sau doar va vaietati ? Rupeti pisca , ca cu vaietatul ajungeti sa fiti chiriasi in oras la voi !
🙂 Au scris unii ( unul mai precis ) o reclamatie la momentul articolului direct la MDRT iar domnii care au analizat cazul au SCRIS ca ”in contractul de concesiune nu a fost inclusă nocturna” deci nu e cum s-a scris in ”presa locala” pentru că instalatia de cablu poate functiona făra nocturna, deci totul este LEGAL, așa că … 🙂 🙂 pisica a fost ruptă dar a si murit in același timp.
MDRT nu-i Parchet…
Nu, insă este cel care APROBĂ banii si care ii cheltuise pt acest proiect si incă câteva tot in aceeași locatie ( doar vreo 5 mil Euro 🙂 ) deci ar cam fi trebuit să se sesizeze că banii lor sunt ”donati” unor privati
Pai am mai vazut noi “foruri tutelare” ce doar ei aprobau si apoi veneau aia negrii dupa ei ( a nu se confunda cu slujitorii bisericii) . Deci, repet, Parchetul stabileste legalitatea in caz de constatare de nereguli.
De acord, numai că acum a trecut deja un an , cel care făcuse reclamatia a ”dispărut”. Acum cu tot DNA-ul care face arestari zilnice pote vom avea vreo surpriză de autosesizare 🙂 , cine știe, insă e de aici nu mă ocup cu sesizări la Parchet ci cu ”informarea publică” sub formă de pamflet că este mult mai sigur 🙂 🙂 Stimă
Asemenea.