ULTIMELE ARTICOLE * Inregistrare/logare *

0134 P Arnica montana – Cujda, carul zeilor

0134ArnicaMontana

Crește în regiunile de munte, împodobind pășunile cu florile ei galbene-aurii. Poporul o mai numește podbal de munte, carul-pădurilor, cujdă sau carul-zânelor. De la această plantă se folosesc. Începând cu secolul al VI-lea, a fost utilizată pentru proprietățile sale calmante în America de Nord, Germania și Rusia.[4] Ele conțin ulei volatil, colina, alcooli triterpenici, substanțe colorante de natură carotinoidică. Din florile acestei plante se prepară un ceai care se folosește sub formă de gargară în laringită.


Mai ales din florile de arnică se prepară o tinctură care, diluată cu apă, în proporție de 10-20 g la 100 g apă, se utilizează ca pansament, antiseptic și cicatrizant al rănilor. În amestec cu apă de plumb această tinctură are proprietatea de a decongestiona umflăturile și loviturile.

0135 P Asperula capitata – Sânziene de munte

0135sanziene de munte

Sanzienele, flori mici, galbene-aurii, cu patru petale aszate in forma de cruce, cu miros dulce-imbatator, asemanator cu cel al fanului proaspat cosit sau al mierii de albine, cresc de la campie pana sus, la munte, la altitudinea de 2.500 de metri.

Se pot vedea in covor galben, Acest articol/conținut poate fi vizualizat integral doar daca esti utilizator al Ziar de Busteni. Apasă butonul inregistrare/logare(cu simetrie radială), bisexuate, de culoare galbenă, grupate în umbele simple. Înflorește din aprilie până în septembrie. Fructul este o capsulă.

0148 P Circaea lutetiana – Fără denumire populară

0148Circaea_lutetiana

0149 P Conioselinum tataricum – Fără denumire populară

0149Conioselinum_tataricum

Crește în Europa de Nord Centrală, de Est și, în Asia. creste in padurile montane, tufărișuri și zonele inundabile. Flori din august până în septembrie. Protejate prin lege

0150 P Corydalis solida-  Brebenel liliachiu

0150brebenel liliachiu

Corydalis solida se asemănă mult cu Corydalis bulbosa, de care se deosebeşte prin foliole frunzelor, care sunt adânc divizate, dar unite la bază şi rotunjite spre vârf . Acest brebenel, are florile roz sau liliachii, tulpinile sale purtând două frunze multiplu divizate

0151 P Crocus vernus ssp. vernus –  Brândușe de munte/pădure

0151brânduse de munte

0152 P Dactylorhiza incarnata  – Orhidee de munte (incarnata)

0152Dactylorhiza_incarnata

Specie de orhidee sălbatică

0153 P Dactylorhiza sambucina – Orhidee galbena, Iris

0153Dactylorhiza sambucina

Specie de orhidee. Genul Dactylorhiza este cel mai bine reprezentat in flora Muntilor Trotusului; dar numeroasele specii sunt destul de greu de determinat din cauza posibilelor hibridari dintre ele.

Numele genului este dat de forma Acest articol/conținut poate fi vizualizat integral doar daca esti utilizator al Ziar de Busteni. Apasă butonul inregistrare/logare fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat. În afara spațiului românesc, floarea reginei înfrumusețează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpați, Pirinei, dar și din Asia Centrală și de Est.

 0170 P Ligularia glauca – Curechi

0170Ligularia glauca curechi

Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene-aurii și cu fructe achene prevăzute cu peri (Ligularia glauca). – Lat. colic(u)lus (= cauliculus).

0171 P Lonicera xylosteum – asian Honeysuckle, madreselva pelosa.

0171Lonicera_xylosteum

Originar din Europa, Caucazi si Siberia; creste la marginea padurilor de foioase, de la campie pana la 1600 m altitudine. Prefera locuri calde si calcaroase, asociat cu Cornus sanguinela, Ligustrum vulgare, Prunus padus si Rubus idaeus. arbust, ramificat de la baza, dens, erect; ramuri subtiri la inceput pubescente, apoi glabre. Scoarta galben-verde pana la gri-bruna. Frunze simple, 6 cm lungime, margini intregi, pubescente pe ambele fete, pe partea superioara verde inchis, pe cea inferioara verde mai deschis; frunzele toamna au o culoare verde-galben; petiol scurt. Flori monoice si hermafrodite, pana la 2 cm, bilabiate, alb-galbene, grupate cate doua. Infloreste in mai-iunie, dupa infrunzire. Fruct baca, rosu aprins, contine 4 seminte, veninoase.

 0173 P Nigritella nigra ssp. rubra – Sângele voinicului, musucel

0173sangele voinicului

Este o planta perena care are in pamant 2-5 tuberculi comprimati si divizati, din care pornesc radacinile. Tulpina este ierboasa, dreapta si inalta de 8-20 cm. Frunzele au o forma lineara, inguste, alungite si orientate in sus. Culoarea lor este de un verde inchis pe fata superioara si un verde mai palid pe fata interioara. Tulpina poarta terminal o inflorescenta de forma oval globuloasa, formata din numeroase flori de culoare rosu-purpuriu inchis spre negricios. Ele raspandesc in jur un parfum puternic, frumos mirositor, asemanator celui de vanilie. Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta este inalnita in etajul subalpin. Se mai numeste musucel.

Aspectul frumos al florii si parfumul suav au facut ca ea sa fie culeasa foarte mult astfel ca pe multe plaiuri de munte ea a disparut definitiv, in general fiind o specie rara, care, in Romania, este declarata monument al naturii. In Europa este raspandita in Alpi, Pirinei, Apenini, Balcani si Carpati. Apartine familiei Orchidaceae (Orhidee)

 0174 P Orchis militaris – bujor, bujorei, bujorel, gemănariţă, poranic, poranică,poroinic, poronic, sculătoare, untul-vacii, vătămătoare

0174Orchis militaris

Specie de orhidee salbatica

0175 P Orchis ustulata – bujor, bujorei, bujorel, gemănariţă, poranic, poranică,poroinic, poronic, sculătoare, untul-vacii, vătămătoare

0175Orchis_ustulata

Specie de orhidee salbatică

0176 P Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stepha – Mac de munte subspecie galbenă

0176mac galben de munte

Mac galben de munte, specie endemica romaneasca, creste pe vârfurile inalte.

0180 P Ranunculus thora – Piciorul cocoșului

0180piciorul cocosului

Se utilizeaza ca a plante ornamentale, se folosesc: în parcuri și grădini (stâncării, bazine, acvarii); în aer liber (pe malul apelor); ca flori tăiate; la ghivece, ca plante de apartament. Runculus este un gen foarte comun care cuprinde câteva sute de specii spontane.

0181 P Rosa pendulina –  Măceșul de munte

0181macesul de munte

Macesul de padure creşte până la 1m înălţime si are flori de obicei solitare sau grupate câte 2—5 de 4-5 cm, de culoare roz-purpurie sau violacee.

Înfloreşte din mai până în iulie, uneori chiar în august. Fructele sunt lunguieţe, elipsoidale, de cea 2,5 cm lungime.

Măceşul de munte prezintă importanţă pentru bogăţia foarte mare a frunzelor sale în vitamina C.

0186 P Saxifraga carpatica – Iarba surzilor

0186iarba surzilor

Tulpina este dreaptă, de 50-200 mm, ramificată spre vârf. Ramurile sunt arcuite în sus și au câte 2-5 flori cu petale albe sau alb-gălbui așezate în stea. Uneori petalele prezintă puncte roșii. Înflorește în lunile iunie-august. Frunzele de la baza tulpinii stau așezate unele peste altele în rozete rotunde, alipite de stânci. Au culoarea verde-cenușiu sau albăstrui. Frunzele au formă de limbă, sunt scorțoase și pe margini au dinți mărunți și ascuțiți. Dinții sunt orientați drept înainte, sunt cartilaginoși la vârf și acoperiți cu o crustă subțire de calcar. Se mai găsesc și rozete fără tulpini, izolate. În România se găsește pe stâncile calcaroase din munții Carpați.

0187 P Saxifraga demissa – Saxifraga Bucegilor

0187saxifraga bucegilor

Specie endemica

0188 P Scabiosa lucida ssp. barbata – Sipica, muscata dracului

0188sipica muscata dracului

0191 P Symphytum cordatum – Brusture negru

0191brusture negru

Are frunzele cordate si flori de culoare galben-pal. Creste prin paduri si tufisuri pe soluri bogate în humus, in regiunea montana. Este un endemism carpatic.

0193 P Thlaspi dacicum – Punguța

0193punguta

0194 P Traunsteinera globosa – Specie de orhidee salbatică

0194Traunsteinera_globosa

0195 P Trollius europaeus –  Bulbuc de munte

0195bulbuc de munte

Este o plantă perenă cu flori din familia Ranunculaceae. Este specie protejată în Bulgaria.

Are tulpina mare, de 100 – 600 mm înălțime. La vârful tulpinii este o singură floare mare ca o măciulie, cu 30 mm diametru. Floarea este formată din 10 sepale înghesuite, aproape rotunde. Florile sunt galbene-verziu galbene-auriu și au în exterior vinișoare verzi. Înflorește în lunile mai-iulie.

Frunzele au culoarea verde întunecat, adânc spintecate în 3-5 părți, cu segmente trifide, dințate pe margini. Frunzele de la baza tulpinii au codițele mai lungi. Fruct foliculă. Se găsește în România în munții Carpați și Apuseni, din zona de pădure până în zona alpină, prin pășuni, poieni, brâne, în locuri umede.

 0196 P Viola dacica –  Unghia păsării

0196unghia pasarii, panseluta de munte

0197 P Viola tricolor – Panseluța, trei frati pătați

601728_656973944316519_896011846_n

Este o floare sălbatică de origine europeană, Acest articol/conținut poate fi vizualizat integral doar daca esti utilizator al Ziar de Busteni. Apasă butonul inregistrare/logarearsuri, panariţiu

 0208 P Trisetum macrotrichum – Fără denumire populară

0208Trisetum macrotrichum

Poate fi intalnită pe langa Cheile Zănoagei, Urşilor şi Ialomiţei, şi în Munţii Cocora

0209 P Veronica baumgartenii – Veronica, Șopârlița

0209Veronica

Este cel mai variat gen din familia de plante înfloritoare Plantaginaceae, cu aproximativ 500 de specii.

0210 P Viola reichenbachiana – Violete

0210Violete

___Vizualizari 3029

Flori in Bucegi – Sit Natura 2000 partea a – II – a
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Login de vizualizare cu :

sau

Login cu panoul de administrare

Dacă nu ai cont te poți inregistra aici : 

Register New Account

 

Login de vizualizare cu :

sau

Login cu panoul de administrare

Dacă nu ai cont te poți inregistra aici : 

Register New Account

 

Read more:
0007
O zi in Poarta Bucegilor – Cascada Urlătoarea

  Pentru aceia care-și doresc un week-end de neuitat in mijlocul naturii iși pot pregăti pentru o zi insorită un...

Spre Pestera prin Parcul Natural Bucegi acum 100 de ani !

Este poate un raspuns la "Este ceea ce ne dorim? Dj. 713 – subiect sensibil si controversat " Este o...

Close