HPIM4849

Monumentul Eroilor – Ultima Grenadă a caporalului Constantin Muşat

Este o frumoasa compozitie arhitecturala, construita pe o terasa, fiind flancat cu doua coloane. In mijloc se inalta statuia realizata in bronz de sculptorul G. Dimitriu-Barlad, in anul 1928, cunoscuta sub numele de “Ultima Grenada”. Aceasta il redă pe sergentul Constantin Musat care, deși cu bratul stang amputat, aruncă o grenada spre liniile inamice.

Monumentul Constantin Musat

Monumentul este inspirat de un fapt real  Constantin Musat, din comuna Domnesti-Ilfov ( astăzi Com. Clinceni), facea parte dintr-un batalion al Regimentului 2 Graniceri. Cu unitatea sa a luptat la Predeal, Brasov si Câineni, iar in cele din urma in Muntii Vrancei. Ranit de cateva ori, a refuzat sa fie evacuat in spatele frontului. In luptele de la Soveja, o schija i-a sfasiat bratul stang. Internat in spitalul de la Iasi, unde i s-a amputat bratul, a fost propus pentru reformare si avansat la gradul de caporal, dar Constantin Musat a refuzat să paraseasca frontul.

In august 1917, la opt luni de la amutare bratului, il gasim din nou pe front, la Oituz, aparand cu indarjire cota 789 Cosna. In timpul unui contraatac, la 13 august, a fost strapuns de un glonte in momentul când arunca o grenadă. A fost avansat post-mortem la gradul de sergent.

Monumentul “Ultima Grenada” de la Busteni este de o mare expresivitate redand starea de tensiune psihica si fizica a eroului sergent Constantin Musat si hotararea lui darza de a opri inaintarea inamicului.

Soclul statuii, este sobru, cu linii ornamentale rectangulare. Pe fata dinspre gara se citeste urmatorul text: “Ridicatu-s-a acest monument intru slava si memoria eroilor din Busteni, cazuti in primul razboi mondial – 1916 – 1918”; pe cea dispre sosea sun consemnate numele eroilor din localitate morti la datorie pe diferite fronturi.

La inaugararea monumentului in data de 9 decembrie 1928 a participat Regina Maria . Pe parte sudica a monumentului era amplasata o efigie cu Regele Carol I iar pe cea nordica era amplasata regina Maria.

Efigiile au disparut in anii ’50 și ar fi trebuit reamplasate in 2011 printr-un proiect de reabilitare din fonduri europene insă acest lucru nu s-a mai realizat.

Totuși incinta monumentului a fost reabilitată printr-un proiect european intre anii 2010 -2011 fără insă a se interveni la soclu si statuie

monumentul constantin musat prezent

___Vizualizari 1817

6 thoughts on “Monumentul Eroilor – Ultima Grenadă a caporalului Constantin Muşat

  1. Mi-as dori foarte mult sa aflu ca Primaria din Busteni reia proiectul refacerii efigiilor Regelui Carol I si al Reginei Maria, pentru a restabili integritatea Monumentului. As fi bucuros sa contribui cu o donatie.
    Dorin Dorneanu

  2. Are cineva idee cand se va repune in functiune Telecabina intre Babele si Pestera? Sunt convins ca atat cei din Prahova cat si cei din Dambovita ar avea de catigat venituri si promovare turistica. Nu ar fi exclus sa aiba un impact pozitiv si prin scaderea ambuteiajelor de pe DN1 in zilele de odihna.
    Dorin Dorneanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NOUTĂȚI