De prin 2010 asistăm neputincioși la punerea pe picioare a unei ”intreprinderi” minuțios planificată care să ”rezolve” viața economică a urbei Bușteni, intreprindere numită FABRICA DE CUIE-N TALPĂ .
Aveam noi se pare vreo 40 de unități de alimentație publică pentru turism și vreo 100 de vile și pensiuni turistice dintre care vreo 47 aveau câte un mic restaurant – pensiune, cumva cumva 1200 de locuri la mese și vreo 400 de locuri de muncă
Unitățile acestea mici pentru turism se aprovizionau ba de pe piața locală cu produse alimentare, ba de pe la Ploiești sau Brașov.
Micile alimentare de cartier funcționau binișor, aveau 4-6 angajați, vânzări ”confidențiale” 🙂 .
Ce mai tura vura 900 de locuri de muncă in Bușteni in ”turism”.
Apoi a urmat Mega – Image, după un an, la numai un km s-a deschis Penny, pe urmă s-a reinventat New Coștila cu Profi in centru, anul trecut la nici 300 de metri de Mega s-a deschis un Lidl iar in curând la 50 – 100 de metri de Penny se va deschide un Carefuor, urmând probabil din 200 in 200 de metri să apară ba vreun Auchan pe la Spital, vreun Kaufland in Parcul Central, vreun Metro, Praktiker, Billa și cine mai știe ce prin Fabrica de Hârtie adică pe lângă ce se va numi peste vreo 300 de ani Centura Ocolitoare a Bușteniului.
Eu nu știu cum și-au făcut calculul marii comercianți de s-au imbulzit toți in Bușteni dar cu siguranță nu s-au imbogățit ci și-au impărțit câte o cotă de piață tocmai de la micile magazine autohtone care intre timp aproape că au dispărut și nu numai cele alimentare ci și cele cu produse generale.
S-a spus că apariția market-urilor de cartier este benefică pentru concurență, că populația va beneficia de prețuri mici, că e prea scump Bușteniul … poate că da, insă la un moment dat au dispărut aproape toate restaurantele-pensiune pentru că acum turistul in loc să meargă la restaurant iși ia in geantă de la supermarket și mănâncă in cameră ! … greșesc cumva ?
Faci un supermarket, 2,3 5 dar frână că se rupe căruța …
Se va spune că vezi Doamne, profiturile și taxele rămân la Bușteni … 🙂 , dar ele se duc de fapt in marea lor majoritate către localitatea mamă a ”punctelor de lucru”, care numai Bușteni nu prea este iar ”marii patroni Bușteneni” care iși lăsau profiturile tot aici acum sunt salariați ai lanțurilor de magazine care ”expatriază” profitul, deci peste 10-20 de ani când ”fostul patron” iese la pensie, afacerea de familie numită ”magazinaș” se va numi de fapt ”pensie de impărțit”. Insă nu ne-am oprit aici, doar să inchidem in marea lor majoritate restaurantele ci hai să inchidem și majoritatea unităților de turism prin supraimpozitarea clădirilor, de vreo 10 ori dacă se poate și uite că s-a putut, astfel că numai anul 2016 s-a soldat cu inchiderea a 35 de unități turistice care au renunțat la activitatea legală de ”inchiriere de camere” și au trecut cel mai probabil in partea ”neagră” a pieței.
Ce este de apreciat este că s-au creat in jur de 100 de locuri de muncă și au dispărut doar vreo 400, ceeace este de bine !
Ok, dar să mergem mai departe că ăsta nu-i subiect de discuție … sau poate că este, că sub indemnul ”Haideți voi investitori că vă primim cu drag” … ”că pe urmă mai vedem” … văd cu stupoare că la intrare in… ba nu la ieșire din … cum să mă explic eu mai bine … cumva acolo unde incepea Bușteniul și erai intâmpinat de sloganul ”Bine ați Venit – Bușteni – Coca Cola” dinspre Sinaia, chiar in curtea Lukoil-ului crește acum o nouă benzinărie !!! … păi este bine … benzinărie in benzinărie, asta da afacere !
In locul buldozerului trona odată monumentul ”Bine ați venit – Bușteni – Coca Cola”
Eu am tot zis că nu ne mai facem bine vreodată, noi ca autorități locale care nu vedem că dispar fel de fel de lucruri de prin oraș, dar să-ți dispară identitatea vizuală de pe DN 1, să nu mai ști când stai in coloană că in sfârșit ai intrat in Bușteni, asta e prea de tot, adică să lași investitoru‘ să-ți ”dispară” ditamai monumentul și să nu zici nimic … cu toate că dacă stau bine și mă gândesc s-ar putea să fie din vina mea că am tot insistat de două ori in ședințele de Consiliu Local să se pună la intrarea in oraș, dinspre Sinaia și dinspre Azuga panouri conform legii cu BUȘTENI STAȚIUNE TURISTICĂ DE INTERES NAȚIONAL … dar parcă ori n-a zis nimeni nimic ori era treaba aceea cu ”N-avem bani la B.L.”, că o tot fre… că suntem Stațiune Turistică, că amenajări florale pentru turiști x sute de mii, pavaj turistic x sute de mii, iluminat festiv x sute de mii, aproape 1,5 milioane de lei in 6 luni pentru ”creșterea atractivității turistice” și fix dispare panotajul …
Ar trebui să inregistrăm la OSIM această rețetă, la descriere să motivăm :
Prin prezenta rețetă se arată investitorilor o ”himeră”, ei vin și ”bagă bani” ca niște investitori pricepuți in nișe, după care căutăm alți investitori și odată nișa creată le-o impărțim ca nici măcar banii de autorizații să nu le mai iasă, astfel se crează la Bușteni un spațiu investițional profitabil care va respecta principiul nedezvoltarii durabile.
Cât de vizionar trebuie să fi ? …
Cum văd eu treaba asta … Am descoperit că la Bușteni o nișă investițională ar fi o fabrică de Cuie și am investit. Anul viitor imi voi extinde activitatea cu o nouă fabrică dar de Ciocane. Anul viitor insă, lângă terenul meu văd că se inalță o nouă fabrică a concurentului meu , fabrică de Cuie … și intreb și eu … Băi prietene concurent de ce nu ți-ai făcut și tu altceva că mă omori ? … Răspuns corect … Păi eu ce vreau ?
… Bine !!! păi atunci mă duc și eu in altă parte să-mi construiesc visul, o fabrică de Ciocane care să bată in cap cuiele prietenului concurent și a vizionarilor care au aprobat chestiile astea sau și mai bine, fur rețeta planificată de la Bușteni și imi construiesc o Fabrică de Cuie-n talpă pe care le voi vinde tuturor investitorilor viitori de la Bușteni …
Ne mai auzim in spațiul investițional dacă nu-mi va merge fabrica dar cred că voi avea succes pentru că văd că ăștia de aici merg pe profit!
Cu drag
Din ciclul Vorbe-n Gură !
Web up ! ZdB Style
___Vizualizari 1338