Speram să nu am parte de astfel de ”provocări” in timpul mandatului de consilier cu care am fost investit, credeam cu toată convingerea că un Consiliu Local este ales pentru a decide pozitiv asupra viitorului unei localități nicidecum impotriva principiului dezvoltării durabile sau pentru dispariție.
Nimeni, niciun Consiliu Local ALES nu are dreptul să-și diminueze ”AVEREA” primită, să-și vândă pământul de sub piciore pentru că NU MAI ARE BANI IN BUGET ! De ce nu mai are bani in Buget este o intrebare care ar fi trebuit să și-o pună fiecare inainte de a fi ales.
Noi, ALEȘII din Bușteni cam ce credeți că am făcut ? Am UȘURAT procedurile de vânzare de terenuri incepând cu anul viitor in baza unor explicații elucubrante de genul … STATUL ESTE UN PROST ADMISTRATOR AL PATRIMONIULUI SĂU, trebuie să intre câți mai mulți bani la buget și acești bani nu pot intra dacă nu se produce vânzarea rapidă a domeniului privat al Orașului, se vor vinde și cu 5 euro / mp terenurile dar pe urmă acestea vor produce IMPOZITE ȘI TAXE COLECTATE LA B.L. de la cei care vor cumpăra …
In fața unor asemenea argumente nu țin argumente contradictorii de genul că NOI suntem ALEȘI pentru a PERFORMA nu ca să fim PROȘTI, că trebuiesc identificate soluții productive, soluții de creșterea a plus valorii nicidecum o DECAPITALIZARE a orașului, ce le lăsăm urmașilor noștri ? … Așș !!
Cam ce spune LEGEA ? … ”Art 120, alin 2 din L 215 : Bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile, imprescriptibile și insesizabile” Hmmmm! o să ziceți că ce are Legătura cu Prefectura … păi are …
In perioada 2012 – 2015 CL Bușteni a scos la inchiriat, concesionat sau la vânzare nu mai puțin de 400.996 mp de teren cu prețuri, sau redevente cuprinse intre 0 ( zero ) și 40 de euro și ca să fiu mai precis a vândut 89.483 mp cu suma de 1.296.647Euro ( in medie 14,5 Euro / mp )… in 2016 să tot fi vândut vreo 10-11.000 mp, așadar au mai rămas PITITE vreo 300.000 de mp prin contracte de concesiune sau inchiriere prin ”râpe”, maluri, niște terenuri moarte etc 🙂 .
Contractele de inchiriere, in administrație, nu prea pot avea clauze de vânzare iar cele de concesiune cu greu pot fi transformate in vânzare dacă termenul de 99 de ani nu expiră așa că s-a găsit o virgulă ( că la d-astea suntem buni) , care spune că de comun acord concesiunile pot fi transformate in ”superficii cu o durată intre 0 și 99 ani” conform Codului Civil.
Concesiunea conform definiției este un risc iar redevența nu este o chirie ci un calcul de performanță al bunului. Riscul la concesiune este că dacă dispare bunul pentru care s-a realizat concesiunea atunci dispare și concesiunea, spre diferență de ”superficie” care iți dă dreptul să ”reconstruiești” obiectivul intr-un termen rezonabil … pentru clădiri cam 30 de ani !
Și concesiunea și superficia pot fi vândute către constructorii de bună credință in anumite condiții insă rămâne de discutat despre REDEVENȚĂ …
Redevența se achită anual pentru TOATĂ PERIOADA CONCESIUNII sau SUPERFICIEI in cazul VÂNZĂRII …
Așa că motivația că se achită puțin pe concesiuni sau superficii … nu ține ! C.L. Bușteni, tocmai a aprobat diminuarea următorilor 98 de ani a bugetelor locale viitoare !
O să-mi spuneți că totuși este bine pentru cei care vor cumpăra, adică pentru Buștenari … daaaaa ! Câți dintre get begeții Bușteniului au inchiriat sau concesionat terenuri la Bușteni in ultimii 12 ani ? Câți metrii pătrați din cei 300.996 mp vor fi vânduți către geți begeți ? Tu cititor ZdB cu CI/BI de Bușteni câți mp ai inchiriat și vrei și poți să ii cumperi ? Și dacă totuși ii ai și ai termen până la anul să-ți cumperi terenul POȚI ? Și când vei rămâne fără el in maxim 2 ani ce-o să zici ? Păi n-o să zici nimic ! L-ai pierdut că n-ai avut bani !
Pe de altă parte, piața imobiliară la Bușteni zice că un mp de teren costă in jur de 120 euro/mp … păi dacă peste un an, APL-ul va scoate la vânzare 300.996 mp cu maxim 35 euro la vânzare, se numește că ți-am afectat valoarea proprietății, că dacă doreai să vinzi … o să cam aștepți muult și bine, ca să nu mai discutăm despre faptul că NICIUN investitor nu va mai putea incheia vreun contract de concesiune cu orașul Bușteni in viitor pentru suprafețe mai măricele pe care să poată construi ceva productiv și aducător de BANI la Bugetul Local … dar asta-i viziunea ACTUALULUI SISTEM ALES – CONTINUITATE.
Totuși supărarea mea nu provine numai din faptul că a fost aprobat acest proiect de hotărâre …
Cu toții știți că in Campania de la Locale toți candidații cu EXCEPȚIA celui de la PSD urlam ca din gură de șarpe că ”bandiții” au vândut terenurile, au vândut Bușteniul … ei bine, NOI, candidații aceia guralivi, doi mai precis, Eu – Cristian Achim – PNL și Valentin Codescu – PMP am fost CONTRA aprobării acestui Proiect de Hotărâre, gândindu-ne că de-om ieși vreunul dintre noi primar peste 7 -8 luni să avem cum să mai redresăm ceva pe când PRM- Toma Andronel, intr-un exces de zel și o rapiditate fără precedent a reușit ca in calitatea sa de Președinte al Comisiei 3 să dea și AVIZ FAVORABIL și să voteze cu PENTRU !!! Să mai zică cineva că opoziția la Bușteni este formată din 4 inși !
Avizul putea fi nefavorabil și Proiectul de Hotărâre putea cel puțin să fie amânat ca multe altele de până acum dacă PRM nu TRADA , mai ales că Regulamentele sau modificarea acestora pot fi aprobate numai cu 2/3 din numărul consilierilor și cum un consilier PSD și unul ALDE lipseau … iar unii consilieri erau cât pe ce să se abțină … S-a scos Bușteniul la vânzare!
Pentru unii ”colegi” care vor dori să-mi bată obrazul că este ilegal să publici un articol despre ce s-a discutat intr-o ședință a CL:
L 215 Art 42 alin 1 Ședințele C.L. sunt PUBLICE și alin 7 : In termen de 3 zile de la terminarea ședinței, secretarul UAT afișează la sediul Primăriei și pe pagina de internet a UAT o COPIE a Procesului Verbal … pentru ca tot omul care dorește să poată acționa in contencios administrativ vreo hotărâre, iar cei care au fost in sală pot confirma că articolul este ”blând”.
Mâine incepe Campania pentru Parlamentare și mă voi abține de la săgeți electorale atâta timp cât va fi liniște, cu toate că la cum s-a planificat indârjirea afișajului electoral, va fi circ și panaramă .
WEB UP – Zdb Style
___Vizualizari 1291