Unii dintre dvs. știu alții află acum că a avut loc o consultare publică privind Strategia de Dezvoltare Durabilă a orașului Bușteni 2016 – 2020 , astăzi (12,05,2015) incepănd cu orele 12.00 la Centrul Cultural Aurel Stroe.
Evenimentul a fost promovat incepând de vineri după amiază pe rețeaua de socializare Facebook, pe contul Eu iubesc stațiunea Busteni, Statiunea Bușteni și chiar și pe Grupul (inchis) Ziar de Bușteni dar și pe site-ul Primaria-Busteni.ro. Totodată echipa de experti a primăriei, care se ocupă de realizarea acestei strategii a lansat un chestionar unde respondenții iși pot da cu părerea sau pot lăsa câteva opinii sau propuneri.
Referitor la acest chestionar, astăzi dimineață avea 131 de respondenți, 90% dintre ei fiind din Bușteni, aceștia primind ieri pe e-mail invitația de a participa la consultarea publică.
Unul dintre respondenții la chestionar am fost și eu și iată că se rezolvă și misterul apariției mele la acest eveniment, pentru că in acest fel am primit invitația.
M-am așteptat ca in urma invitației primite de respondenții la chestionar și al publicității din ultimele zile Centrul Cultural Aurel Stroe să fie neincăpător, pentru că auzi verzi și uscate prin tot orașul, care mai de care este cocoș, care mai de care are idei, care mai de care are propuneri, insă când vine vorba să se adreseze către și pentru comunitatea locală … suspans și lipsă la apel.
Păi incep să nu mă mai mir de ce se intâmplă toate golăniile din lume prin zona asta, pentru că atunci când cineva dorește să-ți schimbe viața și viitorul stai pitit ca morcovu-n dos de nu se mai văd nici frunzele iar după ce se intâmplă te faci că n-ai știut cine te-andesat așa de tare.
Ok, trec și peste această scurtă introducere de regret și vreau să mulțumesc totuși celor prezenți cărora incă le mai pasă de viitorul lor și al acestui oraș și să salut implicarea echipei de proiect din Primăria Bușteni formată din :
Teodora Stăicuț – Expert Management Financiar
Sorina Ene – Expert Management Proiect
și nu in ultimul rând dlui. City Manager – Expert Politici Publice – Marian Ilie
Dar să vă introduc un pic in atmosfera consultărilor publice care a avut trei etape, prima de informare a doua de pauză cand jumătate din participanti au dispărut și a treia de prezentare și discuții libere moderate de expertul MDRAP căruia nu i-am reținut numele că l-a spus prea scurt iar despre materiale de informare , pliante prezentări, chestii d’astea nici pomeneală.
Incepând cu primele minute după ora 12,00, in sală au fost prezente in jur de 50 – 60 de persoane dintre care experti de la MDRAP, Primarul interimar al Orașului ( Dl. Vice Primar ), city manager-ul, câtiva consilieri locali, 6 din 17 mai precis, 10-12 persoane de prin primărie iar restul reprezentanți ai ”societății civile” sau ai unor instituții private.
Marele absent, cu toate că era prezent in primărie și care ințelesesem din comunicatele de presă că va avea un speach, a fost fostul primar, dl Dr. Ec. Emanoil Savin, care ne-ar fi incântat cu viziunile de dezvoltare a localității pe care a condus-o si pe care o va conduce din nou peste o lună, două, dar care din nefericire pentru noi , precum a spus in direct la ”O dată in viață” se grăbea să taie un moț la Galați, asta e 🙂 .
Revin … la Strategia 2016 – 2020 care se presupune a fi o continuare a celei 2011 – 2015 , ei bine NU ESTE, sau cel puțin așa s-a ințeles din prezentare, totul se va relua de la zero ca și cum nimic nu ar fi existat și se va reface background-ul statistic, vor fi redefinite obiectivele generale și specifice va fi scris un nou document de planificare in 30 – 40 de pagini nu in 100-200 ca cealaltă strategie ( 2011 – 2015) ”că n-o ințelege și n-o citește nici dracu”- ( exprimare expert in planificare MDRAP).
Așadar, din câte am ințeles o dată la 4-5 ani Strategiile de Dezvoltare Durabilă nu au continuitate, nu mai continuă o viziune veche ci se identifică din nou alte și alte măsuri, țintele se modifică sau dispar, etc. Asta nu este dezvoltare durabilă este cu totul și cu totul altceva.
Știu, se va spune că sunt eu invidios că se dorește stergerea strategiei 2011 – 2015 care a fost realizată de mine ca reprezentant legal al Orașului Bușteni impreună cu 16 angajați din Primărie care i-am si instruit in planificare strategică și de opiniile și profesionalismul cărora nu s-a ținut cont din 2012 incoace, dar oare s-a planificat ceva in ultimii 3 ani, s-a mai urmarit cum se implementează strategia ?
Am pus ca fotografie de inceput un arici care se lasă mângâiat pe burtă, la fel e si cu spinoasa problemă a strategiei, dacă ști ce vrei, comunici cu ceilalți, ii faci să aibă incredere in tine atunci ei se vor deschide vor comunica, vor participa, dacă faci un pas greșit ei se vor strânge și te vor ințepa 🙂 … nu mi s-a intâmplat să fiu ințepat până acum nici de arici nici de altcineva pentru că după ce s-a deschis n-am făcut pași greșiți.
Deocamdată atât cu ariciul meu și comunitatea locală.
Ca și concluzie, va mai existra intr-o lună sau două o nouă consultare publică, până atunci toți cei interersați pot depune propunerile lor la registratura primăriei sau on-line și dacă se va dovedi că sunt bune propunerile se va tine cont de ele, dacă nu sunt bune nu se va ține cont de ele.
Vom vedea dacă spre exemplu se va ține cont că peste 60% din populație dorește un Spital sau condiții de mediu mai bune, vom vedea dacă ne vom indrepta spre bine sau spre rău, cu siguranță insă vom avea o strategie reală și un viitor numai dacă vom transmite ”proiectele ” noastre celor implicați, dacă nu comunicăm cu ei atunci ei de unde să știe ce vrem?
Chiar dacă timpul a fost scurt și moderatorul a incercat să dea cuvântul mai multor persoane, cu regret trebuie să spun că dl. Arh Dan Manea, poate singurul care a avut o viziune continuă a dezvoltării urbanistice și de la care cei din prezidiu ar fi avut ce reține a fost intrerupt, sper că totuși vor lua in calcul ”pilda” cu locuitorii care vor să vadă muntele.
Imagini de la manifestare:
Până la urmă nu totul a fost la timpul viitor pentru că am aflat și ceva concret, pentru anul 2015, proiectele Orașului Bușteni, care au fost prezentate de primarul interimar, după cum urmează:
Reabilitare teren sport Școala Regina Elisabeta 62,000 lei
Reabilitare și construire teren sport Școala Nestor Urechia – 62,000 lei
Achizitionare autospeciala pompieri 70,000 lei și statie de alarmare PSI 30,000 lei
Constructii locuinte sociale legea 114/96 365,000 lei, Constructii locuinte sociale og 74/2007 351,000 lei, Bloc pentru tineri pe Nestor Ureche 247,000 lei,
Modernizari de strazi , Reabilitari de poduri și consolidări
Avize pentru PUG 70,000 lei
Și nu in ultimul rând demararea proiectului de tratare prin clorinare a apei de la Bușteni in valoare de peste 8,000,000 Euro .
La acest ultim proiect imi cunoașteți poziția și trebuie să recunosc că am fost tentat să ”incep” , dar nu acesta era scopul intâlnirii sau consultării publice.
In rest … numai de bine și nu uitați că implicarea se face prin prezență nu prin vorbe pe la colțuri și socializări interminabile iar opiniile dvs sunt foarte importante, indiferent dacă veți fi luați peste picior ca dl. consilier Arsene, intrerupți ca dl. arh. Manea, schimbat subiectul ca in cazul subsemnatului și a d-nei Antonescu, spuneți și scrieți ceeace credeți pentru că numai așa prin comunicare se poate ajunge la o planificare reală și durabilă.
Va urma și o parte II , dar asta dupa diseminare 🙂 .
___Vizualizari 895