Mânăstirea Caraiman este un simbol al perioadei moderne, ctitorită de Protosinghel Gherontie Puiu, Dumnezeu să-l odihnească!
Gherontie Puiu iși povestea viața și viziunea, ca pe un basm, plin de invățaminte, aceste invățaminte țesându-se intr-o ”credință”.
Un lucru bun, atâta timp cât la Bușteni s-a putut crea o astfel de construcție gigant, care a reușit să pună localitatea pe harta ortodoxiei și pelerinajului ortodox.
Nu este cazul să mai amintesc legenda peșterii dintre Claia Mare și Claia Mică unde a stat ascuns Gherontie privind Crucea luminată de pe Caraiman pentru că, cine cunoaște locurile știe că Monumentul Eroilor nu se vede din acele locuri iar dacă acea peșteră ar fi existat cu adevărat ar fi fost loc de pelerinaj dar…
…Faptele bune bune trebuiesc răsplătite !
La inceputuri in fața a ceeace va deveni Mânăstirea Caraiman existau niște panouri cu numele celor care au contribuit prin donații și sponsorizari pentru inălțarea sfântului lăcaș, câteva sute de nume.
Sumele se donau din suflet, insă pe lângă sume au existat dealungul timpului persoane care au donat și terenuri sau case cu promisiunea ”inmormântării in Cimitirul Mânăstirii”.
Anii au trecut, credința in simbol a persistat și s-a creat Complexul Mânăstirii Caraiman, cu chilii, locuri de cazare, săli de conferințe, biserica veche, fel de fel de anexe, parcare și … loc de cimitir.
Toate au fost realizate insă ”donatorii” au dispărut de pe panouri cu panouri cu tot, nemaifiind amintiți ”in scris” pe nicăieri.
Cladirea Mânăstirii in interior a inceput să fie pictată, mai bine zis imbracată in mozaic, o muncă titanică, dar bine realizată, astfel că la un moment dat, respectând canoanele in pronaos a apărut un superb mozaic care-l infățișa pe Gherontie alături de Preafericitul Teoctist .
Din nefericire Prefericitul Teoctist s-a stins din viață și nu știu cum dar viziunea de realizare a picturilor din mozaic a dispărut , apărând o nouă viziune, aceea de pictare a interiorului mânăstirii.
Până aici totul este normal dar conform canoanelor bisericești se cam spune așa:
” in pronaos este zugravit si tabloul votiv al ctitorului bisericii, infatisat in inchinare, inaintea Mantuitorului, adesea tinand in maini modelul in miniatura al bisericii ctitorite; de obicei, ctitorul este insotit de sfantul ales drept hram pentru noua biserica. Tabloul votiv este zugravit adesea in registrul inferior al peretelui de apus, de o parte si de alta a usii de intrare ”
Așa este acum pictat in pronaos peste mozaicul inițial
Ce să zici, exista deja mozaicul cu Gherontie și Preafericitul Teoctist insă nu mai incăpea si Preafericitul Daniel, așa că … lăsând canoanele , mozaicul a fost acoperit și refăcute cele bisericești in Pridvor.
Pentru cine nu știe cum este construită o biserică puteți vizualiza fotografia de mai jos.
Trecând peste acestea ”mici” modificări, a mai apărut un simbol pictat, tot in pridvor, rar intâlnit in alte biserici sau mânăstiri, și anume ”IISUS – EMANUEL” pictat pe bolta din pridvor.
”In Sfintele Evanghelii, Mantuitorul este numit “Iisus Hristos”. In acelasi fel este marturisit si in Simbolul de Credinta: “Cred si intr-Unul Domn Iisus Hristos“.
Iisus
Iisus este numele propriu, in vreme ce Hristos e un titlu care se refera la originea si misiunea Sa. Numele de Iisus vine de la Iesuah (Lc. 2, 21), care inseamna “Dumnezeu mantuieste”, “Domnul este mantuirea” sau “Mantuitorul”. Acest nume a fost descoperit lui Iosif in vis de catre un inger: “Maria va naste Fiu si-I vei pune numele Iisus, pentru ca El va mantui pe poporul Sau de pacate” (Matei, 1, 21). Din evanghelia Sfantului Luca (Lc. 1, 31) aflam ca si Fecioara Maria a primit porunca de a pune Mantuitorului numele Iisus: “Iata vei zamisli si vei naste fiu, caruia ii vei pune numele “Iisus“. El va fi mare si va fi chemat “Fiul Celui Preainalt“.
Emanuel
Profetul Isaia i-a dat Domnului, cu peste 700 de ani inainte de intruparea Sa, numele de Emanuel: “Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu, si vor pune numele lui Emanuel (7, 14). Acest nume inseamna “cu noi este Dumnezeu” si a fost insusit si de Sfintii Parinti. De exemplu, Sfantul Chiril al Alexandriei cand ia atitudine impotriva invataturii lui Nestorie spune: “Oricine nu recunoaste ca Emanuel este Dumnezeu Adevarat si ca Sfanta Fecioara Maria este Maica a lui Dumnezeu, deoarece a dat nastere, dupa trup, Cuvantului lui Dumnezeu devenit om, sa fie anatema“.
Daca vom tine seama de faptul ca Fiul vesnic al lui Dumnezeu a devenit Om pentru vesnicie, intelegem de ce prorocul Isaia L-a numit Emanuel. Prin acest nume a dorit sa ne descopere ca in Mantuitorul Dumnezeu si Omul sunt uniti pentru totdeauna. ”
Aceste precizări sunt făcute pentru a nu crede cineva că pictura este in cinstea vreunui ”ales” al acestor vremuri.
Si dacă tot au fost făcute modificări in incinte și s-a terminat totuși ansamblul mănăstiresc, a venit vremea CIMITIRULUI MÂNĂSTIRII, mai ales că Gherontie Puiu s-a stins din viață și ca prim ctitor ar fi trebuit să-și găsească odihna acolo.
Nu a fost să fie așa ! De ce ? …
Se spune că ”bătaia” este bună dar depinde de care parte a bâtei ești … pentru că așa se vede cimitirul privind spre răsărit:
și așa se vede privind spre apus:
sau așa:
Deci cu numai 200 euro/mp poți cumpăra ”loc de veci” ca să-ti construiești o vilă !
De curând am văzut la TV un documentar despre ”blestemele” lăsate de ctitori de biserici sau spitale care sunau ceva la genul ” cine va avea necuviința de a pângări sau atinge cele ctitorite să moară-n zi de sărbătoare” … Puiu Gherontie o fi lăsat vreun ”blestem” ?
___Vizualizari 2367
Mda, FOARTE TARE…..