Ultimele articolePreşedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma și ministrul Mediului și a Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Prahova”.

Proiectul a fost depus în cadrul « Programului Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea şisturilor contaminate istoric, Domeniul de intervenţie 2.1 – Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor ».

Valoarea totală a proiectului este de 203.238.611 lei , din care cheltuielile eligibile se ridică la 146.485.110 lei (fără TVA). Contractului se va intinde pe o perioadă de 22 de luni de la semnării adică până la 31 decembrie 2015.

Pentru Arealul Bucegilor acest proiect presupune construirea unei stații de transfer  cu toate dotările necesare la granița administrativă dintre Bușteni și Sinaia. Dacă localizez bine va fi undeva in spatele Lukoil intre cartierele Zamora si Cumpătul pe malul Prahovei și va avea acces atât dinspre Bușteni cât si dinspre Sinaia.

Acest proiect a fost realizat pentru asigurarea unui sistem de management integrat al deșeurilor la nivel de județ . Pentru realizarea proiectului se vor achiziționa echipamente, utilaje și mașini pentru transport căt și pubele pentru colectare selectivă.

“Un proiect menit sa ducă la creșterea standardelor de viață și de mediu, la dezvoltarea unui sistem durabil de management al deșeurilor, dar și la reducerea numărului de zone poluate din județul Prahova.”

statietransfer

Sursa foto:  google maps

Bine ințeles că există un DAR , acest DAR …” Colectarea deșeurilor se va realiza în sistem selectiv, defalcat în funcție de tipul de gospodărie bloc/gospodărie individuală și funcție de mediul urban sau rural. În mediul urban, noul traseu al deşeurilor presupune selectarea acestora la sursă de către cetăţenii oraşului. Aceştia vor depozita hârtia, cartonul, plasticul, metalul şi sticla în containere speciale, reducând astfel considerabil cantitatea de deşeuri menajere ”

Eu unul am mari dubii cu privire la rezultatul final al acestui proiect, pentru că văd, ca de nenumărate ori de altfel, că nimeni ( adică CJ Prahova)  nu calculează că populația (cetăţenii oraşului) reprezintă doar 60% din furnizorii locali de deșeuri. Problemele apar cu turiștii care uneori , cam 104 zile din 365, dublează populația Arealului Bucegilor.

Pe urmă intervine și aspectul OPERATORULUI REGIONAL care va anihila actualele societăți de salubrizare și care dacă privim precedentul operatorului regional din programul de management al apei ( a marit tariful apei cu 300%), va mări la rândul lui tarifele pe motivul ” reducerii disparităților sociale și al tarifului unic regional” insă nu din 2016 când va fi activ proiectul ci IN CURÂND.

Ar mai fi și aspectele neconlucrării operatorului regional și motivarea financiară a comunității, pentru că, in alte părți ( pe Lună, pe Marte,prin țări Europene ), administrațiile locale primesc fonduri pentru dezvoltare și protecție a mediului, de la operator in schimbul materialelor reciclabile colectate (hărtie, plastic, sticlă, metal), de către cetăţenii oraşului, care devin personal de salubrizare orașenească voluntari , dar la noi … dacă , dar bineințeles că nu se scrie nicăieri prin proiect, s-ar fructifica aceste materiale/cantități, credeți că munca locuitorilor va fi răsplătită? Nu! Vor creste insă tarifele pentru că a crescut standardul de viață și de mediu și pentru că am fost scoși din mizerie și am ajuns in rândul orașelor europene civilizate.

Și m-aș mai intreba eu multe despre aplicarea unui sistem de management cu stație de transfer cu vedere din DN 1 și din tren, in mijlocul unei zone turistice , pe malul râului Prahova, dar cred că vă plictisiți.

Ce nu știm dar precum am scris mai sus, vom afla cât de curănd, care este costul/locuitor echivalent și câți locuitori echivalenți sau calculat pentru zona Azuga – Sinaia, pentru că sper că nu vom deveni stație de transfer și pentru alte localități ?

 

___Vizualizari 485

Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Prahova – ( Bușteni și Sinaia )

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
138034812104382143_psd
Și ”inscrie” din nou

Când se anunța cu surle și trâmbițe asfaltarea Bucegilor până la Babele și deschiderea oficială a acestui ”grandios” proiect ”TRANSBUCEGI”...

Buget-2014-Busteni
Buget local… VOTAT in unanimitate, Busteni 2014

Chiar ma intrebam când oare va fi sedința de aprobare a bugetului local la Bușteni pentru că eram curios cum...

Close