Buget local… VOTAT in unanimitate, Busteni 2014

Chiar ma intrebam când oare va fi sedința de aprobare a bugetului local la Bușteni pentru că eram curios cum va evolua anul acesta dezvoltarea … și ce să vezi, :

Consiliul local Bușteni a aprobat, în unanimitate, bugetul de venituri și cheltuieli al oraşului Buşteni pentru acest an.

Cam acesta este titlul care apare prin căutări pe Google.

Interesant este faptul că sedința ar fi trebuit să fie publică și să permită accesul ”populimii”, chestia aceea care se numește masă de manevră și care ”votează cum trebuie” care insă poate că are ceva de spus, de propus sau poate de analizat cum s-au realizat activitatile si investițiile anului trecut … ooopppss, nu-s alegeri anul acesta, cel puțin locale, deci …

De ce eram curios ? Păi pentru că anul trecut era să treacă la ”mustață” proiectul de clorinare a apei potabile la Bușteni, insă din cauza lipsei banilor si a unor campanii negative la adresa proiectului s-a scos de pe lista de investiții .

Anul acesta pe 30 ianuarie 2014 in ședință ordinară ,”transparența” administrației locale nu a mai functionat semn că și-au băgat mințile-n cap cei care erau cât de cât transparenți și iată că A FOST VOTAT BUGETUL IN UNANIMITATE ! Bine că totuși s-a dat comunicat că ”a fost”, in stilul anunțurilor din ultimul timp cu ”… la Bușteni a avut loc cel mai cel eveniment la care au participat mii și mii de vizitatori (in șoaptă), care au contribuit la dezvoltarea … 🙂 ”

Anul trecul eram anunțați că – pe scurt citat din anul trecut :

– Invățământul va fi ca și anul trecut un capitol subvenționat de primărie pentru că bani de la bugetele de stat nu sunt indestulători. Vor mai fi făcute redistribuiri pe parcursul anului pentru a acoperii tot necesarul.

– Clubul sportiv al orașului va primi și in acest an bani mai mulți pentru că avem rezultate bune la lupte. Nici lăcașurile de cult nu au fost uitate și astfel bisericile, Centrul cultural, Casa Franceză, vor avea alocări.

– Anul trecut ( 2012), dintr-un buget propus de 20.153.de mii de lei s-a realizat unul de 26.400 de mii in proporție de 100% anul acesta fiind propus unul de 22,950 de mii,

– Bugetul M.D.R.T. alocă sume de 40 de ori mai mici adică doar 200.000 la toată țara

– M.D.R.T a retras localității Bușteni 200.000 de lei de la Anveloparea blocurilor și d-aia nu s-au finalizat toate in 2012. In 2013 vor mai fi făcute 11 și vor rămâne rezervă pentru 2014 câteva, 16 blocuri.

-Se vor finaliza 2 blocuri sociale ( in Fierăstrău), Podul Zamorei va fi asfaltat, canalizat și trasă apa,… nu a fost precizată ordinea acestor lucrări dar bănuiesc că este inversă citatului și strada Palanca.

Se va finaliza proiectul ”Bușteni o stațiune renăscută” pe 5 iulie ( 2013) . Acest proiect a beneficiatde multe controale de la D.L.A.F., totul este OK și săptămâna viitoare vor da un verdict și vor veni și banii incă neveniți, 13 miliarde ( lei vechi).

– Lucrări noi … Trotuarul Valea Albă – Erou Stănică va beneficia de reabilitare, biscuiții vor fi inlocuiți cu granit.

…Totuși la Bușteni este o situație dificilă datorată crizei! ”

Cam așa s-a desfășurat ședința pentru aprobarea bugetului local in 2013, anul acesta, 2014, n-am mai avut parte nici macar de atat. De această dată aflăm dintr-un comunicat, aflat pe pagina Orașului Bușteni că:

… au fost prezentate obiectivele principale de la care s-a pornit în alcătuirea bugetului pentru anul în curs, precum și cele mai importante proiecte de pe agenda orașului, care vor primi finanțare în perioada următoare.

Important de menționat este faptul că, pentru 2013 s-a prevăzut un buget de 27.993.590 lei, din care s-a realizat în valoare de 27.605.629 lei, respectiv 98,77%.

Anul acesta, se va folosi excedentul anual al bugetului local din 2013, în valoare de 106.537,52 lei, pentru realizarea a două obiective de investiții, după cum urmează:
– 70.000 de lei pentru ”Lucrări de reparații acoperiș bloc nefamiliști din Aleea Panselelor”;
– 36.537,52 lei pentru obiectivul ”Sistem de canalizare și tratare a apelor uzate, orașul Bușteni, județul Prahova”.

Veniturile proprii estimate a fi încasate din taxe și impozite în acest an este de 15.618.312, 48 lei, la care se vor adăuga și sumele care vor intra în bugetul primăriei din cote defalcate și de la Direcția Finanțelor Publice Prahova, în valoare de 8.776.000 lei.

În ceea ce privește valoarea totală a cheltuielilor propuse pentru 2014, aceasta este de 24.500.850 lei, sumele fiind repartizate astfel:

– Autorităţi publice: 4.432.500 lei;
– Alte servicii publice generale: 259.500 lei;
– Dobânzi: 1.500.000 lei;
– Ordine publică şi siguranţă naţională: 486.580 lei;
– Învăţământ: 4.070.000 lei;
Sănătate: 46.280 lei;
– Cultură: 2.347.000 lei;
– Asistenţă socială: 688.850 lei;
– Servicii dezvoltare şi locuinţe: 3.885.700 lei;
– Protecţia mediului: 1.450.000 lei;
Transporturi: 4.216.000 lei;
– Alte acţiuni economice: 1.118.440 lei.

În decursul acestui an, vor fi finanţate cu prioritate lucrările de investiţii aflate în execuție, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum și cele finanțate din bugetul local, cum ar fi: reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, lucrările începute la cele două blocuri de locuințe sociale din strada Telecabinei, modernizarea străzilor din cartierul Zamora (13 Septembrie, Licurici, 30 Decembrie, G. Enescu, Zorilor, Primăverii, Splaiul Zamorei și Zamora).

Totodată, se vor efectua lucrări de refacere a străzilor Simion Bărnuțiu, Paltinului, fdt. Alunului, fdt. Izvorului, Al. Panselelor, Preda Buzescu, Fdt. Telecabinei, prelungirea străzii Piatra Arsă, Str. Radu Negru.

Dacă ne uitam un pic inapoi, doar noi nu și ei vedem că inițial bugetul anului 2013 a fost 22,950 mii lei, nu 27.993 mii lei , adică o performanță de 4,ceva milioane, ”neprevăzută” a se incasa și tot neprevăzută a se cheltui, cert este că așa cum a venit așa s-a și dus.

Tot așa, daca dăm inapoi vedem că – ”Se va finaliza proiectul ”Bușteni o stațiune renăscută” pe 5 iulie ( 2013)”, n-a fost să fie ! , probabil va fi in 2014 dar… dacă nu s-a finalizat inseamna că nici banii de la capitolul bugetar aferent nu au fost cheltuiti.
La capitolul sănatate o ducem bine, 46.280 lei, adică NICI in 2014 nu se vor demara lucrarile pentru vreun Spital, sigur… suntem toți niște ”sănătoși” care aflăm pe ultima sută de metri că nu ne (mai) trebuie… incă e loc in cimitir.

Ce o fi insemnând Transporturi: 4.216.000 lei , se vor da din nou abonamente gratuite pentru pensionari pe mijloacele de transport in comun ? Vor fi CONSTRUITE ceva drumuri de acces gen TransBucegi sau TransBaiu, cine poate ști ? in general sunt definite ”STRĂZI”

Oricum o luăm și o dăm este o problemă, care văd că scapă atenției tuturor sau nu scapă dar este trecută cu vederea, adică faptul că an de an Bușteniul se indreaptă către NICĂIERI.

Motivez :

___Vizualizari 699

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
fara-trebuinta
Solidari cu cei aflați in suferință

Comentariile sunt de prisos!   Deci, ”dacă nu mai aveți lucruri de trebuință  ”, acestea se colectează la sediul P.D.L....

Când vulpile vorbesc – la Bușteni

Acum, de când am devenit persoană publică :) , de la  simplu cetățean cârcotaș de pe tușă, fel de fel...

Close