Noi suntem custozi și știm tot ce mișcă! – partea I

Cred că am băut odată apă după un prieten. Odată am băut impreună și cred că m-am molipsit. N-am băut indestulător că nu duc acțiunile până la capăt, adică nu mă apuc să și scriu către autorități să le cer socoteală, doar mă limitez la ”atragerea de ATENȚIE”.

Și dacă tot este vacanță și sunt liber-profesionist fără obiect al muncii, zic, hai să-mi plimb un pic copii pe traseele mai ușoare de prin Bucegi, nu de alta dar dacă se-ntâmplă minunea să mă mai reangajez, pe undeva pe unde n-a reușit unu’ să-mi pună ”o vorbă bună”, rămân copii neplimbați și fără cunoștințe despre frumos.

Și hai la drum pe trasee turistice! Pornesc din punctul de plecare , de lângă Hotelul Silva și Telecabină .

HPIM5731

Din acest punct pleacă 3 trasee turistice marcate, importante, Bu 1, Bu 2 și Bu 3 ( Trasee Turistice Busteni – Click) și un al patru-lea nemarcat , Valea Spumoasă , pentru că este zonă de protecție sanitară. ( mai sunt două tot nemarcate spre Mânastirea Caraiman si spre Poiana Kalinderu dar mai am timp și altă dată)

Urcând prin fostul Fierăstrau

130428-1518

dau de ultimele investiții  ale UAT Busteni, [restrict]cele 2 blocuri sociale in curs de construcție, intr-un mirific loc, la marginea padurii, la limita Parcului Natural Bucegi, SIT NATURA 2000, locul de coborâre al URSULUI BRUN către civilizație. Strategic loc , punct de hrană al ursuleților cu … oameni, că nu era deajuns că le luau prăjiturile de la liziera din Zamora, acum le-au făcut și coteț in scara blocului, dar asta e!

Trec și ajung la Limita PNB care este marcată corespunzător.

După 5 minute de urcat ajung la a doua răscruce de trasee, in stânga traseele către Urlătoarea (cerc roșu)  și Jepii Mari-Canton Jepi  ( triunghi albastru) și inainte Jepii Mici-Cabana Caraiman ( cruce albastra) și Valea Spumoasă.

Ținta este Valea Spumoasă așa că o luăm tot inainte, că inainte era mai bine!, cam 5 minute până la intersecția cu traseul ce se duce către cabana Caraiman și mai departe către Babele sau Omul sau Cruce, depinde unde se dorește ( cruce albastră – la stânga).

130702-1140

Iar noi tot inainte, pe lângă captările de apă Caraiman și Deneș și Captarea Borsec până la bazinul de apă, cam 15 minute de mers bărbătește și cam 50 dacă te mai și uiți in jurul tău, adică …

de la baraj in sus incă 10 minute de urcuș voinicesc până la refugiul Salvamont din Valea Spumoasă și dacă răsuflarea nu vi s-a tăiat până aici atunci sigur veți rămâne inmărmuriți de cascadele din spatele refugiului.

Ne tragem sufletul, bem apa cristalină direct din firul cascadelor, admirăm peisajul preț de 20 – 30 de minute .

De precizat că anul trecut când au reparat cei de la Hidro Jepi aceasta captare , nu mai curgea nici un pic de apa in aval de zid. Era uscat , uscat, uscat, acum natura s-a supărat si a infundat orificiile captarii și astfel acum mai au și plantele din aval ce bea. Apă, ecosistem, biodiversitate, e ceva cunoscut la faza asta?

Pe platoul din fața refugiului se află o vatră pentru un grătar, totuși incercați să nu lăsați focul aprins sau gunoaie in urma voastră.

Inapoi spre oraș , in coborâre rapidă cam 20 de minute, dar ce ar fi să o luam un pic spre dreapta ( cum coborâm) , spre Cascada Urlătoarea, pe drumul marcat cu punct roșu triunghi albastru.

130703-1128

După o urcare de pantă de 10-15 minute ajungem la castelul de joncțiune , punct in care traseul către Cantonul Jepi urcă spre dreapta.

130703-1131

 

[/restrict]Noi coborâm ( inainte stânga) pe lângă Fagul lui Costel care ne așteaptă an de an parcă pentru eternitate… Costeleeeeee!!!! 🙂 ți-ai tatuat frățioare și tu un fag pe mână să-l ții și tu minte pe el??? ( valabil si pentru ceilalți )

130703-1133

dar continuăm să mergem incă 20 de minute pe traseu și admirăm stânga dreapta.

Și imediat după podețe … Cascada Urlătoarea, involburată, mare, rece, cristalină , bine baricadată cu niște țevi verzi care iau tot farmecul unei fotografii și văd că există un semn cu ”ATENȚIE Pericol de cădere in gol !” pus bine ințeles după ce ai căzut, nu sus!!!.

Inainte să urcați la Cascada Urlătoarea vă sfătuiesc să nu vă luați nimic de băut sau ronțăit din două motive:

[restrict]1. La Cascadă este amenajată o tarabă cu diverse produse alimentare,băuturi și suveniruri  cu prețuri modice, deci nu riscați să nu puteți bea o bere rece și mânca un mic. Agentul economic face curățenie in perimetrul Cascadei benevol, deci mi se pare fair play să aibă un câștig din afacere nu să se uite la voi cum consumați din alt loc.

2. In continuare ( 2013) nu sunt coșuri de gunoi pe tot traseul, deci nu aveți unde arunca pet-urile și hârtiile , poate doar in pădure peste celelalte aruncate de ceilalți turiști civilizați.

Pentru cei care doreau să parcurgă traseul Valea Urlătorilor , Cascadă , Canton Jepi ii atenționez că bucata de traseu care urca deasupra Urlatorii este foarte periculoasă și ii sfătuiesc să urmeze traseul spre ”Fagul lui Costel”  și apoi in sus .

Iar la intoarcere, turiștii pot viziona spectacole și giumbușlucuri, mie mi s-a părut interesant ”omul Saltimbac”, cel mai bun exemplu de ”turist conștient și treaz”

130703-1254(001)

 

[/restrict]Ce este cu titlul ? … veți vedea in partea a doua a excursiei din traseul următor!

Până atunci dați-vă cu părerea mai jos un pic, asta dacă nu ați făcut-o deja!

[poll id=”2″]

 

___Vizualizari 555

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
stația-Kalinderu
Domeniul schiabil Kalinderu s-a dat… sau poate că NU!

In seara aceasta doar articol si o poză scurtă care nu-mi aparține ( imi cer scuze pentru că nu se...

Unghii-false-exemplu
Cartea “UNGHII FALSE ABC” a apărut!

„Ai unghii? Ai prietene? Lucrezi într-un salon? Această carte te interesează!”      Titlul complet: UNGHII FALSE ABC. SAU CUM...

Close