Mic indreptar al viziunii de turist in fuga mare. Oprește ! – Partea I

Frumos e Arealul Bucegilor, e atăt de frumos! Și să vezi ce frumos este dacă il parcurgi pe jos, sau măcar mai cobori din când in când din autoturismul personal.

In 2004 am pornit un proiect, văzut de mulți prea amplu și ca de obicei, oprit la timp că așa e viața.

Intr-o viziune regională turismul nu se face intr-un singur loc și nici intr-o microregiune pentru că aceasta nu e dezvoltare durabilă ci dezvoltare indreptată spre distrugere. Poate că pe termen scurt profitul este mare, pe termen mediu și lung se schimbă datele problemei pentru că orice resursă se consumă iar cea turistică indiferent dacă este naturală sau antropică nu se regenerează dacă nu i se acordă timpul necesar sau nu este fructificată in spiritul dezvoltării durabile.

Deja utilizarea conceptului de dezvoltare durabilă devine desuet dacă este folosit prea des. Uni spun că pentru conștientizare este necesar să fi tenace, să insiști pe termen. In zona noastra insistarea pe acest termen a dus la trecerea lui in derizoriu și chiar a dispărut.

Revin la ideea fructificării cu cap a Turismului Arealului Bucegilor prin creșterea timpului de ședere in REGIUNE.

Câteva explicații scurte

Pentru a ajunge in Arealul Bucegilor, care nu insemnă numai Bucegi, Sinaia, Busteni și Azuga, el mai inseamnă si Baiu, cu localitățiile inconjurătoare dar și Bucegii cu localitățile inconjurătoare, se folosește de obicei un drum rutier, DN 1, DN 1 A și DN 71 ajungându-se aici dinspre București, Brașov și Târgoviște.

Arealul Bucegilor in accepțiunea a peste 80% dintre vizitatori inseamnă câteva obiective turistice, culturale și de cult, câteva trasee turistice, două mijloace de transport pe cablu, 12 pârtii de schi, 5-600 de unități de cazare cu 10,000 de locuri și 100-200 de baruri restaurante și cluburi.

Repet, in 80% din cazuri cam asta se caută pentru că așa se practică turismul dezorganizat.

Din cei 80 %, jumătate se intorc pentru că le-a placut ce au găsit aici dealungul timpului, cealaltă jumătate nu se mai intoarce pentru că după 2-3 ani nu mai găsește nimic nou sau aude despre altă locație ”nouă”.

Ei bine ”noul” acesta a existat de fiecare dată insă până la un moment dat nu a fost fructificat. Ne-am obișnuit să marșăm doar pe cele câteva elemente descrise mai sus pe care le promovăm și iar le promovăm, fără insă a le aduce imbunătățiri, macar de imagine, sau prea puține, lăsând multitudinea de altele nescoase la lumină.

Mai intervine și situația in care nu exista colaborare intre localități și intervine orgoliul, nu concurența. Dacă ar fi concurență probabil că multe s-ar schimba in bine.

Fiecare incearcă să se promoveze individual iar dacă mai are și posibilitatea de a denigra vre-un aproape atunci, pe termen scurt profitul este maxim, numai că toate aceste ”inovații” de imagine și imaginație pe termen mediu și lung afectează negativ intreaga zonă.

Dacă am privi REGIONAL, că și așa termenul este la modă am vedea că pentru a ajunge in Areal timpul este scurt, adică poți veni dar și pleca foarte repede pentru că nimic nu te reține.

Dar dacă … vizitatorule, te-ar reține ceva?

In primul rănd pentru că sunt ”AREALIST” aș scoate la lumină ”noul” din Areal spunănd că poți vizita 93 de obiective de patrimoniu istoric in Sinaia, 20 in Bușteni și 10 in Azuga, nu doar 25 prezentare și promovate in ultimii 20 de ani. Toate acestea au o legendă a lor, o patină demult uitată.

Cam cât timp ar lua unui vizitator să vadă ”noul”, să nu mai treacă in viteză pe lângă el pentru că nu știe că este acolo, să ne cunoscă un pic mai bine și să-și petreacă timpul liber ca un adevărat turist?

 

Cred că cei interesați să obțină profituri din turism ar trebui să ”sape” pentru a aduce la lumină aceste tezaure bine ingropate in timp, să scormonească trecutul și să-și valorifice identitatea, să transforme trecutul in viitor nu să-l distrugă sau să-l lase uitării.

In al doi-le rând pentru că sunt Prahovean aș spune că pentru a ajunge in Arealul Bucegilor treci pe lângă nu mai puțin de 600 de obiective de patrimoniu istoric turistic și cultural.

Lipsește doar dorința de a ne promova valorile și a le transforma in ”nou”.

Pe lângă ce treci turist iubitor de peisaje sau obiective din autoturism? Nu vei afla niciodată dacă nu te dai jos din el!

Să vedem un pic ce ne oferă Prahova in imagini, probabil că in viitoarele articole vor apare și localizările pe hartă, cu siguranță insă in anul 2013 pe lângă lista celor 123 de obiective din Areal vor apare si descrierile și legendele acestora in Ziar de Bușteni.

Deci ce-ai pierdut din vedere vizitatorule când veneai să stai in coada pe DN 1, 4-5 ore ? Dacă te opreai să vezi, intre timp se fluidiza drumul și ajungeai fără să-ți strici ziua. Concediul sau week-endul ar fi fost prea scurt și ai fi venit și cu urmatoarea ocazie dornic de a afla mai mult, de a simți mai mult. Dar din cauza ta și a comodității tale ceeace ar fi trebuit să se poate vedea și peste mulți mulți ani a dispărut sau praful și pulberea timpului s-a depus peste.

Maraton spre Arealul Bucegilor!

 

 

 

 

 

 

 

Nu-i așa că ai pierdut o grămadă de timp in coloană pe DN 1 neștiind că poți să nu pierzi timpul?

Mai continui maratonul bară la bară spre Arealul Bucegilor ?

Oprește ca să câștigi timp, nu mai accelera la relanti!

 

___Vizualizari 491

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Crisis01
Criza din Creta, da, din Grecia pentru cei care nu ştiu unde este….

În seara asta, am scris unui prieten bun, de suflet... Nu ştiu cine a spus aia cu "ochii care nu...

Close