Incep activitățile ilegale de primăvară ! – Azi Valea Cerbului și poate Parcul Central.

Valea Cerbului era una dintre cele mai frumoase văi situate sub Bucegi. Peisajul mirific te indeamna să-ti petreci după amiezile de week-end la un gratar sau pur si simplu să admiri măreția munților.Localnicii mai in etate cunoscători prindeau pe sub pietrele din pârâul văii păstrăvi. Păstrăvi erau din totdeauna in apele Văii Cerbului.

Pe la 1936 Mitu Dumitru, primar al Bușteniului a construit Casa Gura Diham.

0117

Pe la 2004 autoritățile orașului au inceput distrugerea Văii Cerbului, activitate strategică de desfințare și distrugere a imaginii și tradiției locale.

 

Despre Valea Cerbului a scris Nestor Urechia impresionat fiind de aceste locuri, acum scriu multe ziare și mulți făcători de studii de fezabilitate.Primul scria despre frumos, ultimii despre cum trebuie distrus frumosul.

Anii au trecut și această minunată vale a fost transformată și de ce nu, urbanizată. Urbanizată fără urbanizare dar acesta a fost inceputul. Cum poți să fructifici ceva frumos ?

Poți dar costă, pentru că dacă este frumos atunci valoarea de piață este mare. Atunci să distrugem!

Și uite așa s-a inceput bombardarea Văii Cerbului. Primul pas au fost defrișările și tragerea buștenilor la șosea. Utilajele au distrus drumul de acces către Cabana Gura Diham. Praful a inceput să facă ravagii. Lumea a inceput să comenteze și uite așa s-a născut ideea modernizării si reabilitarii DC 132.  4 km de asfalt cu infrastructură cu tot, ar fi trebuit să brăzdeze Valea Cerbului.

Interesantă gândire dar praful ii afecta doar … pe alții, nu pe noi buștenarii și finanțatorii nu s-au arătat și nici nu o să se arate.

Pe urmă s-a inceput marea lotizare , terenuri pentru cetățenii de onoare, frumos gândit dar nici acest aspect nu a inclinat balanța in favoarea gânditorilor de construcții de drumuri asfaltate prin Valea Cerbului . Cetățenii noștri de onoare și-au dat seama de următorul lucru, iși asociază numele și faima cu distrugerea voită a Parcului Natural Bucegi.

Cum credeți că ar fi sunat… Adi Mutu, Nadia, Bute, Năstase și mulți alții …  au defrișat pădurile, au sfârtecat Parcul Natural Bucegi ca să-și tragă gaze, lumină și apă la vilele construite pe terenurile date de primarul orașului Bușteni. Păi suna rău, drept pentru care cetățenii noștri de onoare fluturați de prima autoritate a orașului pe unde poate tac mâlc in loc să promoveze orașul.

Deci nici strategia Cetățenilor de onoare nu a mers.Mai continuă incă dar până vor intra in posesia autorizațiilor de construire in zone protejate mai este!

Tot legat de asfaltarea DC 132… Păi dacă este praf că nu e asfalt atunci poate explică cineva de ce pentru Festivalul MOTO X Country – Valea Cerbului a fost inlăturat stratul vegetal, in primul an din Poiana Mare, anul trecut din Poiana Mică pentru ca motocicliștii să poată ara atât poienile cât și pădurea, anul trecut au avut traseu până in Poiana Coștilei.

Mergând pe traseul de până acum al acestui festival devenit ”de notorietate” in tot Sud – Estul Europei cred că anul acesta se va organiza in fața Hotelului Gura Diham cu traseu până la Poiana Izvoarelor pentru că incă a mai rămas ceva peisaj nesfârtecat.

Si praful ăsta se ridică de la mașini și intră in măncarea oamenilor năpăstuiți care contribuie cu impozite și taxe la dezvoltarea bugetelor unor autorități locale. Cred că exprimarea lasă loc de interpretări dar n-am știut cum să o formulez pentru că nu de autoritățile noastre este vorba ci de acelea care incasează taxele la domiciliul cortarilor și rulotistilor pentru că aici in Valea Cerbului … dar veți vedea in continuare.

Căteva intrebări tot am:

– De ce trebuie asfaltat drumul până la Cabana / Hotelul Gura Diham ? pentru că in primul rând aud că in cele din urmă se construiește celebra autostradă și va fi o fluidizare așa de mare că nici măcar nu vom mai ști cum arată un autoturism. Se vor duce nemulțumiții de stat in trafic pe DN 1 direct la Brașov, Șibiu, Bicaz etc pe timpul câștigat pentru că aici deja au fost și răsfost, iar urmele răsfostului se găsesc peste tot. Deja ”pute” !

 Păi pute bă’ băiat deștept, ”turistule”! …că aici  ți-ai aruncat gunoiu’ in ultimii 8 ani, ne-ai sfidat, pradat și impuțit, ne-ai transformat din Poarta Bucegilor in Coada Turismului.

 

– Dacă tot le place natura unora, de ce trebuie să meargă cu mașina până la cabană? E greu grătarul sau ce ?

– Taxa de ecologizare care se colectează de la cortari și rulotiști este taxă de ecologizare nu de campare, deci se duce către activitatea de curățare a zonei către firma de salubritate.

Camparea in locuri neamenajate este ilegală conform normelor legale in vigoare, deci autoritățile locale din Bușteni fac activități ilegale?

 

Și acum : ORDIN Nr. 1051/03.03.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism  spune așa:

 

Criterii obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare de tip camping, sat de vacanţă, popas turistic şi căsuţă tip camping
Campingurile sunt structuri de primire turistice destinate să asigure cazarea turiştilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât să permită acestora să parcheze mijloacele de transport, să îşi pregătească masa şi să beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unităţi.
1. Amplasarea campingului trebuie să fie făcută în locuri de interes turistic ferite de zgomot sau alte surse de poluare, precum şi de elemente periculoase pentru sănătatea şi securitatea turiştilor.
2. Elementul de bază al campingului este parcela de campare, aceasta reprezentând o suprafaţă de teren bine delimitată şi marcată, unde se poate parca mijlocul de transport şi instala cortul sau rulota, asigurându-se totodată suprafaţa liberă necesară pentru mişcarea şi odihna a 4 turişti.
Totalitatea parcelelor de campare reprezintă suprafaţa de campare amenajată.
Capacitatea campingului se exprimă în număr de locuri de campare şi se determină prin înmulţirea cu 4 a numărului parcelelor de campare, la care se adaugă eventualele locuri de cazare în căsuţe tip camping şi/sau în bungalouri amplasate în incinta unităţii. ….

 

3. Mărimea campingurilor, amplasamentul, stilul constructiv şi coloritul diverselor construcţii din cadrul acestuia nu trebuie să aducă nici un fel de prejudicii peisajului sau mediului înconjurător.
Toate campingurile trebuie să aibă o împrejmuire care să nu permită accesul în camping decât prin intrările stabilite pentru turişti. Campingurile vor avea pază ziua şi noaptea.
4. Alimentarea cu apă potabilă trebuie asigurată prin racordarea la reţeaua publică, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrări de captare a unor izvoare din zonă. Nu este permisă alimentarea cu apă din fântână neacoperită din care apa se scoate cu găleata sau cu alt mijloc similar.
Distanţa dintre gurile de apă amplasate pe suprafaţa de campare nu trebuie să fie mai mare de 100 m.
5. Grupurile sanitare comune trebuie să fie amplasate cât mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spaţiu de cazare (parcelă, căsuţă sau bungalou) şi nu mai departe de 100 m de cel mai îndepărtat spaţiu de campare-cazare.
Pardoseala la grupurile sanitare şi din spaţiile amenajate pentru spălatul lenjeriei şi, respectiv, pentru pregătirea mesei trebuie să fie cel puţin mozaicată, cu pantă de scurgere corespunzătoare, pentru a fi uşor de întreţinut.
La campingurile de 4 stele compartimentul lavoarelor şi al duşurilor trebuie să fie separat de cel al cabinelor WC, iar fiecare cabină de duş va trebui să cuprindă, separat de duşul propriu-zis, un compartiment pentru dezbrăcare-îmbrăcare, echipat cu scaun, oglindă, policioară şi cuier.
6. La toate clădirile existente ferestrele vor trebui să fie astfel construite încât să poată fi deschise pentru aerisire. De asemenea, acestea vor fi astfel realizate încât să permită montarea cu uşurinţă a unor plase împotriva insectelor, sau alte dotări cu funcţiuni similare la cererea turiştilor.

Si mai există și Hotărârii de Guvernului nr.1267/2010. care spune că : ” Toate unitatile trebuie să dețină  avizul de specialitate emis de autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului, privind amplasamentul şi funcţionalitatea obiectivului …

Daca nu sunt indeplinite criteriile pentru categoria minima de clasificare, se procedeaza la retragerea certificatului de clasificare.

Continuarea desfasurarii activitatii in structura de primire turistica dupa retragerea certificatului de clasificare sau refuzul prezentarii, la solicitarea organelor de control, a documentelor de clasificare-reprezinta contraventie si este sanctionata cu amenda de la 30 000 lei la 50 000 lei.

Functionarea structurilor de primire turistice fara certificate de clasificare, cu certificate de clasificare expirate sau cu o alta structura a spatiilor decat cea stabilita prin anexa la certificatul de clasificare, cât si inscrierea unor informatii false privind tipul structurii de primire turistice si nivelul de clasificare, in materialele de promovare, pe firme sau pe insemenele prevazute in certificatul de clasificare, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10 000 lei  si 20 000 lei.

Neafisarea certificatului de clasificare, a numarului de telefon al Ministerului Turismului reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la  6 000 lei la 12 000 lei;

In ce priveste nerespectarea programului decătre operatori de programe artistice, a auditiilor muzicale, video, TV, organizate in aer liber, in constructii deschise, cum sunt cele care nu au toate laturile si acoperisul izolate fonic, precum si in connstructii provizorii, cum sunt corturile, terasele acoperite si alte asemenea, nu respectă nivelul maxim de zgomot stabilit prin reglementarile specifice se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 30 000 si 50 000 lei.

 

In perioada, în care certificatul de clasificare este retras, operatorul economic, detinator al structurii de primire turistica, nu are dreptul sa desfasoare activitati turistice si sa incaseze venituri din exploatarea structurii de primire turistice respective, in caz contrar acesta este sanctionat conraventional cu amenda intre 30 000 și 50 000, competenta privind constatarea si sanctionarea revenindu-i organului fiscal.

 

Revin la intrebare  – Camparea in locuri neamenajate este ilegală conform normelor legale in vigoare, deci autoritățile locale din Bușteni fac activități ilegale?


Păi cam DA!

 

Si atunci mă intreb eu și se intreabă mulți alții, DE CE SE FACE ATÂTA TAMTAM CU CAZAREA LA NEGRU?  când insăși autoritatea o face? Și o face ”pe față” subminănd și distrugând turismul și afacerile proprietarilor de unități de cazare !

Dar cum se spune …  ESTI CETĂȚEAN EUROPEAN  NU CONTEZI! 

 

Și incă o dovadă a dorinței de subminare a turismului in formă continuă, sursa MAXMEDIA.ro –  Rulotistii s-au intors pe Valea Cerbului din Busteni, unde se spune foarte clar ”In mod normal pe Valea Cerbului camparea la cort costa 10 lei pe zi insa pentru cei care vin si intentioneaza sa ramana cel putin o luna preturile se reduc cu pana la 70 la suta. In zilele urmatoare administratia locala va pune la dispozitia turistilor din zona cosuri de gunoi, mese si bancute dar si gratare.” ( fotografia este a unui cortar devenit celebru până și in ZdB).

 

Deci dragi Autorități … puneți-le la dispoziție in cel mai scurt timp gratare, coșuri de gunoi, mese și băncuțe, poate le duceți și cevă păturele, când le duceți puneți niste coșuri de gunoi, măsuțe și băncute și in Parcul Central, sau pe platoul de la telecabină, prin Fierăstrău ca să putem să ne scoatem și noi, locuitorii Porții Bucegilor, de la intreținere și plata apei și a canalului și să ne amplasăm acolo corturile si păturile așa cum a văzut un celebru că se intâmplă prin parcurile din marile metropole europene.

 

 

___Vizualizari 848

One thought on “Incep activitățile ilegale de primăvară ! – Azi Valea Cerbului și poate Parcul Central.

  1. Excelent articol! Dacă s-ar vrea, s-ar putea lua măsuri astfel încît Valea Cerbului să redevină, măcar în parte, ceea ce a fost odată. Interzicerea accesului maşinilor dincolo de barieră n-ar fi o idee rea, iar drumul să rămînă doar pentru pietoni şi pentru biciclete. Cel mult, să existe, din oră în oră, un microbuz sau mini-autobuz, care să facă traseul Gară – Gura Diham, pentru acele persoane care nu se pot depalsa, dar ar vrea totuşi să admire peisajele de pe Valea Cerbului.

    Iar cetăţenii de “onoare” ar putea să facă un gest cu adevărat de onoare şi să înapoieze terenurile comunităţii. Măcar unul dintre ei dacă ar face acest gest şi tot ar fi ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
pestera_ialomitei11
Peștera Ialomitei REDESCHISĂ – Foto și tarife

După un întreg program de reabilitare şi modernizare, cu ajutorul fondurilor europene, Peştera Ialomiţei a fost redeschisă publicului în această...

primariabusteni
E seară şi e linişte….

Da, e foarte linişte, nici un troleibuz nu claxonează încă, apa cu clor curge.... şi caldă şi rece... binefacerile civilizaţiei......

Close