Buşteni – Monumentul Ultima Grenadă

Nr. 90. Fotografie realizată in 1932, reprezentănd Bulevardul Carol I, zona monumentului eroului Caporal Constantin Mușat

0090bdul carol

 

 

 Nr. 78 Fotografie realizată in anul 1929, reprezintă somităţi locale şi judeţene cu ocazia zilei de 10 mai la monumentul Caporalului Muşat.

0078ultimagrenada

Nr. 76 Fotografie realizată in 1934 reprezentând Monumentul “Ultima Granată a Caporalului Muşat”, operă a sculptorului Dimitriu Bârlad. Monumentul a fost inaugurat la 9 decembrie 1928 in prezenţa Reginei Maria.

0076caporalmusat

Ciudat este ca niciodată postamentele nu au gazduit două tunuri, in aceste fotografii avem cu tun si fara tun, ambele insă au efigiile. Tunurile au fost coborâte de pe amplasamente după anul 1947 iar efigiile au dispărut.

Astăzi 2013:

Curtea interioară a fost reabilitată printr-un proiect cofinanţat de U.E. prin P.O.R. 2007 – 2013 Axa 5 DMI 5,1 ( SMIS 3451) in valoare aproximativă de 150.000 RON, fără insă a se interveni la soclu sau statuie, acestea urmând a fi reabilitate după identificarea altor fonduri, locale sau europene.

Foto 1 – Inainte de reabilitare

Foto 2 – După reabilitare

 

 

Mai multe informații de prezentare 

 

Articol postat inițial in 11 aprilie 2012

___Vizualizari 762

2 thoughts on “Buşteni – Monumentul Ultima Grenadă

  1. Ce frumos era inainte, acum parca monnumentul asta e uitat de lume, nu mi se pare ingrijit deloc.
    Ultima data cand am fost la Busteni m-am cazat la vila radu si am decis sa merg cu trenul pentru ca era aproape. Zapada din fata garii era data exact in jurul monumentului si a trebuit sa ma bag prin nameti pana la genunchi ca sa fac o poza de aproape….no comment.

    1. Din nefericire sezonul rece pune in umbra anumite frumuseți iar aceasta nu numai la Bușteni. Vă asigur insă ca in perioada sezonului cald, monumentul este foarte bine ingrijit. Ce este drept monumentul in cauză este central si ar fi trebuit curățată zăpada insă… no comment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
statietransfer
Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Prahova – ( Bușteni și Sinaia )

Preşedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma și ministrul Mediului și a Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, au semnat contractul de finanţare pentru...

HPIM3752
BUŞTENl — Valea URLĂTORILOR — Cantonul Schiel – CAB. PIATRA ARSĂ

Marcaj: triunghi albastru. Timp: 3½—4 ore. Diferenţă de nivel: + 1 065 m (urcă 1 120 m; coboară 55 m). (Harta...

Close