REGAL – Castelul Cantacuzino – Busteni

Nr. 53 Fotografie realizată in 1915, reprezentând Castelul Cantacuzino, construit in 1911 pe moşia Movilenilor, proprietatea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino Nababul. Arhitect Grigore Cerchez. După 1947 a devenit sanatoriu M.A.I.

0053cantacuzino
Fotografie realizată in 1915, reprezentând Castelul Cantacuzino, construit in 1911 pe moşia Movilenilor, proprietatea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino Nababul. Arhitect Grigore Cerchez. După 1947 a devenit sanatoriu M.A.I.

Nr. 54 Fotografie realizată in 1920, reprezentând Castelul Cantacuzino, faţadă dinspre sud, construit in stil Renaştere italiană, combinat cu Stil Brâncovenesc.

0054cantacuzino
Fotografie realizată in 1920, reprezentând Castelul Cantacuzino, faţadă dinspre sud, construit in stil Renaştere italiană, combinat cu Stil Brâncovenesc

Nr. 60  Fotografie realizată in 1900, reprezentând imaginea castelului alb-negru, splendida cromatica a griurilor.

0059cantacuzino
Fotografie realizată in 1900, reprezentând imaginea castelului alb-nefru, splendida cromatica a griurilor

Nr.56 Fotografie realizată in 1900, reprezentând Castelul Cantacuzino . In prim plan silueta eleganta a podului peste râul Prahova.

 

0056cantacuzino
Fotografie realizată in 1900, reprezentând Castelul Cantacuzino . In prim plan silueta eleganta a podului peste râul Prahova

Nr. 57 Fotografie realizată in 1910, reprezentând Castelul Cantacuzino iarna

 

0057cantacuzino

Nr. 58 Fotografie realizată in 1910, reprezentând Castelul Cantacuzino , având in prim plan drumul ce duce la castel si mai departe până la Poiana Ţapului la celălalt pod asemănator

 

0058cantacuzino
Fotografie realizată in 1910, reprezentând Castelul Cantacuzino , având in prim plan drumul ce duce la castel si mai departe până la Poiana Ţapului la celălalt pod asemănator

 

[jwplayer config=”Custom Player” mediaid=”10035″]

Film realizat de Adi Burcea si postat pe youtube reprezentand Castelul Cantacuzino redat circuitului turistic 2011.

 

“Castelul Cantacuzino Bușteni este situat în cartierul Zamora din Bușteni, pe strada cu același nume. Clădirea castelului, ale cărei lucrări de construcție s-au finalizat în 1911, a fost realizată de arhitectul Grigore Cerchez la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Clădirea a aparținut familiei Cantacuzino până la naționalizarea din 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Ea adăpostește astăzi un muzeu.

Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total (demisol, parter și etaj) și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Pavilion de serviciu are parter și etaj, pentru o suprafață totală de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel, de 114,41 m2. Al patrulea corp îl reprezintă capela.
În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
În perioada în care clădirea a servit ca sanatoriu, pereții au fost vopsiți uniform. După retrocedare, a început un proces de restaurare a picturilor originale. —- sursa wikipendia –  http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Cantacuzino_Bu%C8%99teni  “

Castelul astăzi :

 

mai multe detalii pe pagina oficiala a Castelului Cantacuzino

 

Articol publicat prima oara in data de 17.04.2012

___Vizualizari 943

2 thoughts on “REGAL – Castelul Cantacuzino – Busteni

    1. Castelul a fost finalizat in 1911. Daca va uitati atent la cele din 1900 nu erau amenajate gardurile, Avuzul, poarta principala etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
pasareladezapezita
Pasarele, clorinare, parcări, curățenie stradală,toate acestea la Bușteni

Am eu așa o impresie că după ce au pierdut unii alegerile la Bușteni , ne-au urat ”să ne intoarcem...

Bușteniul a fost vizitat de EXTRATEREȘTRII

Nu-i de glumă!Lucruri interesante se petrec de ceva vreme in Bușteni. Apariții și dispariții misterioase, de care nimeni nu știe...

Close