Furtună în Bucegi

Ieri, Muntele ne-a dat o noua lectie, din cele pe care ni le da periodic.

Cred ca totusi este important sa invatam ceva din asta.  Este important sa poti evalua ce si cat poti sa faci, in functie de conditia fizica pe care o ai. La fel de important este sa ai un echipament adecvat, nu intru in detalii. Si nu in ultimul rand e important sa-l / sa-i cunosti pe cei cu care mergi. Ce pot si ei. E important sa stii ce poti tu, dar la fel de important ce pot si ei. Si mai ales sa nu risti, sa incerci sa evaluezi cat se poate de corect situatia in care te gasesti, in fata furtunii si sa NU RISTI.

Eu, unul, stiu ca intr-o zi, daca sunt in forma, pot ajunge de exemplu din Poiana Stanii din Sinaia pana la Piatra Arsa si eventual inapoi, dar cam atit. Altii sunt in stare sa urce la Vf. Omu si sa coboare de doua ori in aceeasi zi. Fiecare dupa posibilitati, nu este important cat poti, ci doar sa-ti evaluezi corect puterile.

La fel de important e sa nu mergi singur. Desi am incalcat de multe ori regula asta, pentru ca n-am avut cu cine merge, imi dau seama de importanta ei.

Trebuie sa invatam ca nu putem supune natura, trebuie ca noi sa ne supunem ei si sa o respectam. Trebuie sa cerem voie Muntelui sa ne primeasca….

Astazi este un moment de bucurie pentru unii, cei ce-au reusit sa se intoarca acasa si un moment de mare tristete si durere pentru familiile celor care n-au mai ajuns.

___Vizualizari 583

5 thoughts on “Furtună în Bucegi

  1. Ca tot sunt la capitolul comentarii , management defectuos, siguranta , etc.
    Cand se anunta pe toate canalele media ca urmeaza un dezastru ( Viituri, furtuni, coduri de toate culorile posibile ) ma intreb de ce oare … acele comandamente de situatii de urgenta nu functioneaza in baza unor pasi simpli ? ce pasi ? Pai ma refer doar la Busteni:
    – De ce, in caz de avertizare functioneaza telecabina Busteni Babele ? doar pentru profit ???
    – De ce in cele trei puncte , Telecabina, Valea Alba si Gura Diham nu sunt reprezentanti ai Jandarmeriei montane, politie locala, salvamont, etc care “SA INCHIDA TRASEELE PE PERIOADA AVERTIZARII ” cine nu vrea sa asculte nu are decat sa-si petreaca ziua intr-un centru de preventie sau sa achite o amenda egala cu valoarea riscului la care se expun Salvamontistii cand isi risca viata pentru diversi inconstienti ( Cat valoreaza o viata ?) ???

    Si acum … dupa ce ” Muntele si-a luat ofranda ” vinovat este ca de obicei ” mortul” . Asa este dar si autoritatile si sistemul de invatamant si cel de protejare a persoanelor si sistemul de situatii de urgenta si noi cei care ii lasam si multi altii suntem la fel de vinovati. Ar trebui sa invatam sa citim, sa ascultam, sa ne ferim, dar cel mai important ar fi sa ne gandim ca pentru o prostie pe care o facem s-ar putea sa coste viata si a altora , multi pe care nici macar nu-i cunoastem …

    “Respect si Ordine pentru echipele de Salvamont de pretutindeni ” ar trebui sa fie daca nu “lucrare stintifica ” macar cod , ordin sau lege !

  2. CORECT, absolut corect… asa este…. pe de alta parte, cine vrea sa riste, risca, legal nu il poti opri…dar poti face ca la asigurari, cum am spus de multi ani, cel putin eu, cine cheama salvamontul pe trasee montane si e prins in slapi, amenda minim 1000 EUR. E simplu si educativ. Vrei sa mergi pe barba ta, in ciuda avetizarilor? Ok, mergi, dar daca scapi si chemi Salvamontul , pai atunci platesti…..Si sa vezi cum se educa lumea…..

    Doar ca ieri, nu cred ca a fost cazul de asa ceva, toti, sau aproape toti din cei ce inteleg ca si-au furat-o erau bine pregatiti si echipati….

    O viata valoreaza mai mult decat putem noi aprecia….

  3. Comentarii si intrebari normale! Va ganditi insa cat de simplu era sa iasa cineva din statia meteo de la Vf. Omu, sa scrie pe o simpla foaie de hartie “Prostilor, nu plecati de la cabana pentru ca vine urgia in cel mult 30 minute”. Iar acea foaie sa fie lipita de usa. Va ganditi cat de repede se duce vestea in 30 minute? Si cati pot fi salvati…iar salvamontistii nu si-ar mai risca nici ei vietile.
    Pare un lucru simplu deoarece chiar si este. Stiti de ce nu se pune in practica?
    Din cauza ca este prea mare deranjul, fiecare este pentru sine si doreste doar profit de pe urma turistilor. Nu-i pasa nimanui, -ma refer la cei abilitati- de siguranta turistilor….in principal din comoditate si din lipsa de profesionalism turismul in Bucegi cunoaste asemenea “gauri negre”.

  4. Erau bine pregatiti si echipati…
    E cam macabru un raspuns de genul ” Si la ce le-a folosit …? Luand-o altfel… la un semafor o dacie are prioritate , e verde si trece, la rosu vine un hummer care izbeste dacia si ambii pasageri mor… morala daca e rosu ar trebui sa fie pentru toti, deci cand sunt avertizari de genul asta se poate dovedi sportul si fairplay-ul si peste o saptamana cand e frumos afara. Eu personal cred ca nu Muntele isi cere jertfa ci suntem noi rasa umana un pic altfel mai ales ca nu am auzit in general la intemperii de genul acesta ca vre-un urs, lup, vulpe, mistret, etc sa fi fost luat de ape, de ce ???, pai instinctul le spune sa se protejeze, noua ne spune sa fim curajosi si sa aratam ca nimeni nu e ca noi si iata ca nu prea e asa si mai pot da multe exemple din natura unde vietatile scapa dar oamenii nu. Intr-o zi o sa ne punem intrebarea daca nu cumva noi ca specie am pierdut !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
20160203_170035
Lista pentru ”Blocuințele” sociale s-a votat cu…

Până pe la orele 14.00, când a inceput ședința extraordinară, in care trebuia să se aprobe lista prioritară pentru ocuparea...

pestera
Schitul Pestera, 1924

In completarea articolului "Spre Pestera prin Parcul Natural Bucegi acum 100 de ani !", postez si eu o poza cu...

Close