Viata culturala a Orasului este dominata de activitatea Centrului Cultural Aurel Stroe – fosta Casa de cultura, numita asa in cinstea marelui compozitor si muzicolog.

Activitatea Centrului Cultural vizeaza, in acelasi timp, mai multe directii de actiune:

 • Crearea conditiilor pentru  ca locuitorii Busteni-ului si ai localitatilor limitrofe sa se poata exprima cultural  – cursuri de pian, chitara, club filocultural, curs de yoga, curs de dans, trupa de muzica rock , cerc de arta grafica si pictura, grup coral etc. In plus, Centrul este intotdeauna dispus in a organiza si alte activitati, in functie de solicitari.
 • Organizarea si intermedierea de activitati culturale, avand drept scop atat satisface­rea cerintelor de consum ale cetatenilor, dar si cresterea educatiei estetice, morale, civice, si stiintifice. Sunt organizate, lunar, doua sau  trei spectacole de diverse genuri si pentru diverse categorii de public: teatru pentru toate categoriile de varsta, spectacole de revista, spectacole de muzica, expozitii cu diverse tematici (sculptura, pictura, numis­matica, medalistica, maximafilie), festivaluri, productii teatrale, simpozioane si lansari de carte. In holul Centrului Cultural sunt, in permanenta, expuse lucrari de arta de diverse genuri, realizate de membrii unor cluburi cu activitati specifice (lucrari de compozitie din lemn, goblenuri etc).
 • Marcarea, prin activitati organizate fie individual, fie in colaborare cu alte institutii, a unor evenimente sau momente reprezentative pentru viata localitatii, a tarii sau la nivel international Astfel, au fost sarbatorite, prin actiuni specifice, zile de o importanta istorica – Ziua Nationala, Ziua Unirii, 8 Martie, Ziua Eroilor, 9 Mai, Ziua Francofoniei – sau zile de importanta culturala – aniversari si comemorari Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Nicolae Iorga, IL Caragiale, Aurel Stroe etc.

Astfel, se poate spune ca in Busteni activitatea culturala este una deosebit de bogata, la nivelul oraselor mari. Un alt avantaj al Centrului Cultural este acela ca dispune de dotarile optime necesare organizarii de evenimente de orice factura – spectacole, concerte, expozitii, simpozioane – constituind si prin acest aspect un element de atractie al orasului.

In Busteni exista si o biblioteca oraseneasca ce detine un fond de carte enciclopedic de aproximativ 25 000 de volume aflate in stare buna, cu un numar aproximativ de 1.300 de abonati. O alta biblioteca functioneaza in cadrul Casei Romano-Franceze, cu un fnd de carte de 5,811 volume in limba franceza si un numar de aproximativ 1.700 de abonati.

La nivelul orasului exista numeroase puncte de atractie culturala si religioasa, valoroase prin simpla mostenire culturala, dar si ca punct central in turismul cultural si ecumenic:

xx

 1. Vila Borneanu, realizata in 1935, cu o arhitectura specifica de sfarsit de secol 18
 2. Casa de cultura, construita in 1886
 3. Casa de odihna a preotilor, monument de arhitectura clasica pentru sfarsitul de secol 18
 4. Ansamblul Fabricii de Hartie –  complex in conservare, ce pastreaza arhitectura neoclasica industriala germana
 5. Muzeul Memorial Cezar Petrescu – casa in care marele scriitor a petrecut o mare parte a vietii
 6. Statuia Ultima grenata a caporalului Constantin Musat – monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial
 7. Crucea Memoriala a eroilor romani din primul razboi mondial – este cel mai mare si mai valoros monument al orasului, unic in tara. A fost construita inter anii 1926 si 1927, prin grijaMajestatii sale Regina Maria.
 8. Monumentul Dr Kremnitz, ridicat in 1889 de catre Ion Kalinderu in onoarea medicului familiei regale
 9. Ansamblul Castelului Cantacuzino, ridicat in 1911, in prezent retrocedat mostenitorilor si inchis pentru vizitatori.
 10. Biserica Domneasca din Busteni, ctitorie a Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta.
 11. Manastirea Caraiman – complex arhitectural religios modern

___Vizualizari 236

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie