Șerbet de zmeură, rețeta de la bunica

Acum vreo câtiva ani am promis aici, in ZdB că voi publica rețeta de șerbet de zmeură , șerbet care incânta toți oaspeții care ne călcau pragul , pe timpul când se socializa cu adevărat, când se mai intâlnea lumea la un rummy, o șeptică, un șah, un grătar, ne strângeam in brațe, ne pupam, petreceam , era modul nostru de a fi fericiți. 

Acum s-a cam schimbat ”socializarea” … totuși , șerbetul va fi in continuare ” o trufanda”, indiferent dacă il savurezi singur sau cu prietenii. Ce-i drept, dacă il mănânci singur e și mai bine 🙂 .

Rețeta de șerbet este transmisă in familie de vreo 5 generații, oral, totuși mama, pe care o știți că era o tipă organizată, a notat-o și uite așa, acum vă dezvălui un ”secret străbun” , pentru că … s-a copt zmeura in pădure dar și la mine in grădină.

Așadar :

Pentru o porție de șerbet, in primul rând trebuie să procurați 750 grame de zmeură. Cea de pădure este cea mai aromată dar merge și cea de grădină, in special cea de grădină de munte. 

Dacă vreți să o culegeți din pădure, atenție la urși! 

DSCN4707

După ce ați procurat zmeura vă mai trebuiesc următoarele ingrediente:

*1 kg zahăr,

* zeama de la 1/2 lămâie mare,

* 180 – 220 mili litri zeamă de zmeură ( se stoarce zmeura prin tifon sau sita de ceai )

Intr-o oală emailată ( sau inox ) care insă nu prezintă urme de metal , se pune zahărul cu zeama de zmeură să se topească , după care se pune la fiert !

Se fierbe la foc mic până când se stânge ( solidifică) ca o bomboană, in apă rece, se spumează iar apoi se lasă să se răcească până la o temperatură de 35- 40 de grade C. ( până poți introduce un deget in compoziție ) .

După ce s-a răcit la 35-40 de grade C urmează de fapt ”secretul șerbetului” …

Se incepe frecatul cu un făcăleț de lemn, rotativ, in sensul acelor de ceasornic cam de 300 – 500 de ori, pănă compoziția se transformă din ”sirop” intr-o pastă roz rubiniu aerat.

Zeama de lămâie se adauga in timpul operațiunii de frecare cam până la numărul 270 .

După ce este gata se toarnă in trei borcane  de 330 ml , cat timp este incă cald șerbetul și se pun capacele.

Ca să iasă șerbetul, chiar trebuie urmată rețeta pentru că, in contact cu fierul ( dacă folositi mixerul in loc de făcăleț de lemn) , in loc de șerbet riscați să vă iasă ” cocoșel” sau in timp să se zaharisească. 

Mod de servire :

O linguriță intr-un pahar cu apă rece de la munte. 

Rețeta originală :

 

Poftă bună!

Dacă aveți mai multă zmeură puteți să faceți o dulceață deosebit de gustoasă. Rețeta, tot de la bunica mea, o găsiți tot aici in ZdB la următorul link : Rețeta dulceață zmeură

 

Web up! ZdB style

 

___Vizualizari 1918

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Anunț important – Biserica Sf. Constantin și Elena din Poiana Țapului

Administratia cimitirului parohial Zamora, din Parohia Poiana Tapului, Protoieria Campina, județul Prahova, in baza Regulamentului pentru organizarea si funcționarea cimitirelor...

Close