Bușteni – Biserica cu hramul ” Naşterea Presfintei Născatoare de Dumnezeu şi pururea Feciora Maria” sfinţită in 8 Septembrie 1889

Astăzi, 8 septembrie 2022 se implinesc 133 de ani de la sfințirea Bisericii Domnești cu hramul ” Naşterea Presfintei Născatoare de Dumnezeu şi pururea Feciora Maria” sfinţită in 8 Septembrie 1889.

Am adunat pentru dumneavoastră, o serie de articole, tot din ZdB, pentru a le readuce aminte, in scopul păstrării vii a credinței neamului românesc.

Totodată, urez LA MULȚI ANI !  tuturor ce poartă numele Sfintei Fecioare Maria.

Biserica “Naşterea Maicii Domnului “ / Biserica Domnească este ctitorită de Regele Carol I si Regina Elisabeta, fermecaţi fiind de privelistea deosebită a Bucegilor.

Construită după arhitectura tipica a bisericilor ortodoxe, in formă de cruce, ea seamană in bună parte cu bolniţa de la Mânăstire Hurezu din Valea. Construită din piatră adusa din masivul Caraiman de către meşterii italieni avându-l ca anteprenor pe Piero Dreossi, ca arhitect pe I.M.Socolescu, biserica s-a dovedit a fi in decursul timpului foarte rezistentă. Sfinţită in ziua de 8 septembrie 1889 la Praznicul Maicii Domnului, care este şi Hramul bisericii, de către I.P.S.S. Mitropolitul Primat si P.S.S. Episcopul Noului Severin, precum şi de mulţi alţi arhimandriţi, protopopi, preoţi si diaconi, având in strana corul Mitropoliei, biserica s-a aflat inconjurată de Inaltul Cler, miniştrii, Casa Civilă si Militară, autorităţile judeţene şi comunale, cât si elevii şcolilor din Buşteni, Sinaia, Azuga şi Predeal. Trebuie ştiut că pictura din Sfântul Altar este opera pictorului danez Exner. Nu putem trece cu vedere fară să amintim şi de tablourile, in marime naturală, de o valoare artistică cu totul deosebita ale pictorului Pesky reprezentând figurile ctitorilor bisericii: in dreapta Regele Carol I, iar in partea stângă Regina Elisabeta, in costum naţional având pe cap diadema regală. Printre primii donatori de frunte care au ajutat biserica se pot numara si fraţii Schiell cât si Toma Denischiotu, Constantin Zolia din Bucuresti, Gheorghe Puşcariu din Busteni.

This slideshow requires JavaScript.

Mobilierul din interior prezintă un aspect cu totul deosebit. De remarcat sunt cele doua cadre de lemn din stejar in care sunt inrămate portretele ctitorilor, cele două jilţuri regale cu stema ţării, cele două tronuri princiare, jilţul sau tronul arhieresc, stranele din naos, stranele pentru cântăreţi, precum şi intreaga ornamentaţie executată din stejar masiv, de o mare măiestrie.

In 1916 din cauza bombardamentului şi mai ales a jafului, biserica a avut de suferit.Printre jefuitorii acestui sfânt lăcaş, se numară şi un ofiter , care a sustras cele mai de preţ obiecte. Chiar intr-o seară a Sfintelor Paşti obiectele furate au reajuns inapoi la destinaţie, expediate fiind de un paroh al bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavril al oraşului Satu Mare, paroh la care ofiţerul , după paisprezece ani şi-a mărturisit fapta.

Nr. 63  Fotografie realizată in 1915, reprezentând Biserica Domnească, construită in 1889 după planurile arhitectului I.M. Socolescu, ctitori fiind Regele Carol I şi Regina Elisabeta, având hramul ” Naşterea Presfintei Născatoare de Dumnezeu şi pururea Feciora Maria” sfinţită in 8 Septembrie 1889.

Fotografie realizată in 1915, repreyentând Biserica Domnească, construită in 1889 după planurile arhitectului I.M. Socolescu, ctitori fiind Regele Carol I şi Regina Elisabeta, având hramul ” Naşterea Presfintei Născatoare de Dumnezeu şi pururea Feciora Maria” sfinţită in 8 Septembrie 1889.

63 – 1915

 Nr. 65 Fotografie realizată in anul 1900 şi circulată in 14 august 1910 de la Buşteni la Castelul Siblea.

Fotografie realizată in anul 1900 şi circulată in 14 august 1910 de la Buşteni la Castelul Siblea. Editura Mayer şi Stern

65 – 1900

Nr. 66 Fotografie realizată in 1910 reprezentând sărbătorirea zilei de 10 mai inainte de Primul Razboi Mondial, intrarea principală in curtea Bisericii.

Fotografie realizată in 1910 reprezentând sărbătorirea zilei de 10 mai inainte de Primul Razboi Mondial, intrarea principală in curtea Bisericii.
Editura V. Teodorescu, Bazarul Buşteni

66 / 1910

Biserica Domnească in 2012:

 

Așadar BISERICA DOMNEASCĂ:

0096

Regele Carol I

0097

Regina Elisabeta

0098

 Altarul Bisericii

0099

Biserica Domnească

0100

Părintele Serafim Georgescu – foto realizată in 1927

0101

 Antonie Năiescu – Superior al Mânăstirii Predeal și Paroh al Bisericii Bușteni in 1929

0102

Preot Virgil Godeanu – 1900 – 1976 Născut in Vâlcea si inmormântat la Cernica ( București) – A realizat medalia ”Jubileu 50 de ani sub domnia Regelui Carol al II-lea”

0103

”Jubileu 50 de ani sub domnia Regelui Carol al II-lea”

0104

”Jubileu 50 de ani sub domnia Regelui Carol al II-lea”

0109

Slujbă oficiată in 1937 de Pr. dr. Virgil Godeanu, participanți oameni reprezentativi ai Bușteniului.

0110

Si imagini mai noi sau mai vechi care mai pot fi regăsite și in alte articole ZdB

___Vizualizari 1222

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
p01
BUŞTENI. DEFRIŞĂRI ILEGALE ÎN BUCEGI

PRELUARE  DE PE UNBOLOVAN.COM REZUMAT: În Parcul Natural Bucegi, la marginea oraşului Busteni, în apropierea Căminului Alpin, au loc DEFRIŞĂRI...

Zilele Culturii la Bușteni, 9-25 August și programul

In perioada 9 - 25 August, Bușteniul redevine, ca in fiecare an, Capitala culturii romănești.  Spectacole de teatru, muzica clasica,...

Close