Racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina prezenta la Bușteni și Azuga

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Înalta Binecuvântare în vederea organizării în perioada 15 – 19 octombrie 2019 a unei procesiuni cu racla care adăpostește un fragment din Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aflată în patrimoniul Parohiei Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Câmpina, la bisericile parohiilor Azuga, Azuga II, Bușteni și Poiana Țapului.

Organizarea acestui eveniment se va desfasura în perioada 17-18 octombrie 2019, la Busteni, după următorul program:

*sosirea sfintelor moaște pe data de 17.10.2019, în jurul orei 14:00, 

*așezarea în biserică spre cinstire și închinare în Biserica Domnească, până la orele 18:00, când se va săvârși Acatistul Sfântului și Taina Sfântului Maslu, biserica rămânând deschisă până la orele 22:00, pentru a da posibilitatea în continuare credincioșilor să se închine.

*A doua zi se va săvârși Utrenie și Sfânta Liturghie, începând cu ora 08:30 și terminând la ora 11:30, când credincioșii vor putea în continuare să se închine la moaștele sfântului, până la ora 13:30, când vor fi luate din parohia noastră și duse la Parohia Poiana Tapului, după acelasi program orar.

La Azuga I și II, evenimentul se va desfasura in perioada 15-17.10.2019, cu mențiunea ca în loc de Acatist si Taina Sfantului Maslu se va săvârși seara slujba Vecerniei.

”Sfântul Nectarie din Eghina (n. , Silivri, Turcia[1] – d. , Atena, Regatul Greciei) a fost episcop al Pentapolei și ctitor al mănăstirii „Sfânta Treime” de pe insula Eghina. În 1961 Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, prăznuirea lui făcându-se în ziua de 9 noiembrie.

Sfântul Nectarie s-a născut într-o familie săracă de pe malul Mării Marmara. Părinții săi, Dimos și Maria Kefalas, i-au dat numele de Anastasios. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze și să se școlească.

In 1885 Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câțiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de către patriarhul Sofronie, care l-a numit și predicator, secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.

În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit mănăstirea „Sfânta Treime” de pe insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, sfântul Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice și s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

A murit la 9 noiembrie 1920. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.

În 1953 moaștele sale au fost mutate într-un mormânt mai frumos. Pomenirea mutării moaștelor sale se face în ziua de 3 septembrie.

La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul și l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.” – Sursa Wikipendia

___Vizualizari 1075

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Ședința ordinară a CL Bușteni in 25.09.2019, ordinea de zi și votul

Așa cum v-am obișnuit, anunț in fiecare lună de trei ani incoace, ordinea de zi a ședințelor ordinare ale CL...

Close