Asfalt in Valea Cerbului, eradicarea urșilor, proiecte de reabilitare, la Bușteni

Mare ți-e grădina Doamne ! Cum ne lași Tu pe toți, și buni și răi să conviețuim. 

Când greșim, nu Ne chemi la Judecată, ne lași in viață și in principiu, funcție de gravitate, suntem ”relochati” in ”cuști” că poate ințelegem ceva. De cele mai multe ori, nu ințelegem nimic din ”pedeapsă” și recidivăm, dar tot nu ne impușcă nimeni.

Asta ar trebui să dea de gândit ”Dumnezeilor” aceștia autointitulați, dar și ”sfinților din subordine” care-și dau cu părerea .

Nu mă refer la politică ci la URS !

Am mai spus pe aici, prin ZdB că la Bușteni luăm măsuri in funcție de efecte nu de cauze. Imi aduc aminte că erau unii care spuneau altora … Din cauza lui Achim a venit controlul si ne-a amendat ! Toată lumea era supărată pe mine, cu toate că nu aveam niciun merit, pentru că n-am scris in viața mea vreo ”delațiune” pe la vreo instituție, in principiu am făcut public faptul sau mi-am spus părerea sau câteodată am mai ”scăpat” câte vreun document pe la vreun site local, dar atât. Insă nimeni nu a zis niciodată că amenda a fost dată pentru FURT! Adică a venit controlul si l-a prins că a furat. Cauza a fost Furtul sau prezumția de furt, efectul a fost amenda. Unde mă vedeți voi pe mine in ecuația aceasta ?

Dar să revenim. Zilele acestea, la Parlament, a avut loc o dezbatere cu privire la URS, unde s-a discutat despre atingerea unui număr optim de animale, cumva pe teritoriul României să rămână vreo 4000 de urși din 6000!

Se pare, că Ministerul Mediului pune accentul, cum este și normal de altfel, pe viața și siguranța umană dar analizând EFECTUL, nu CAUZA.

Sunt de acord că urșii atacă omul, dar il atacă, cel puțin la Bușteni, tot ca EFECT al lipsei de măsuri de mediu și de impotență administrativă. 

Păi, spre exemplu, până anul trecut ursul iși făcea veacul la tomberoanele de la Silva. Filmări, facebook, petiții, lume nemulțumită, scandal. In iunie 2017, cu două zile inainte de alegerile pentru Primar, ce să vezi, cuștile de la tomberoane au fost securizate, intărite, sudate, ursul nu a mai putut să intre și … lipsă de activitate pe facebook 🙂 . S-a mutat ursul spre blocurile sociale din drumul Urlătorii pentru că acolo nu sunt luate astfel de măsuri. 

Pe Valea Cerbului, dacă sunt luate la timp tomberoanele, la fel, nu vine ursul sau vine la corturi și rulote, pentru că la fel, locul nu este adecvat și sercurizat, iar ”locuitorii” zonei nu indeplinesc minimele condiții de securitate, lasă hrana in cort sau umblă haihui la liziera pădurii ingrăsând solul. Adică, dacă s-ar lua măsuri de salubrizare si securizare a tomberoanelor, n-am mai vedea ursi in vecii vecilor, dar nu, noi ii momim. 

Astfel de măsuri trebuiesc gândite și FINANȚATE de ministerul mediului, nicidecum IMPUȘCARE.

Pe urmă, să ne gândim că a mai luat o măsură deșteaptă Ministerul Mediului, aceea cu 3 câini maxim, la stâne, un fel de apărăte cu mâinile goale și ne mirăm că sunt atacate oile și ciobanii. Veți zice că lasă ciobanii câinii pe munte când se retrag, și aveți dreptate, dar nu zice nimeni că ar trebui să studiem crotalizarea câinilor de stână iar ciobanii să răspundă pentru câinii pe care ii au.

Mai departe, ursul atacă pe tresee turiștii, mai ales pe cei străini … păi ursul nu stă la selfie și tot ursul, NU ATACĂ grupuri, ci ii atacă pe ”nebunii singuratici” , că nouă ne place natura doar individual, pentru că in grup , bine, depinde și de grup, nu prea poți să arunci PET-ul pe potecă, să scrijelești pomii, să rupi floarea de colț, d-astea…

Precum știți, Valea Cerbului este inclusă in Sit Natura 2000, trecere la Carnasiene Mari ( in speță ) URS, dar pe unde să treacă ursul cănd valea răsună de ”muzică clasică” din 15 aprilie până in 15 noiembrie, normal, incearcă și ei să treacă pe la Cazino, sau 9 Mai, cu escală la tomberoanele fără securizare din cartierul Cezar Petrescu, și cei acolo se simt amenințați de urs dar nimeni nu zice că ursului nu-i place ”muzica clasică” din Valea Cerbului. 

Acestea sunt EFECTE a lipsei de măsuri a Administrației Locale, pe de-o parte și a lipsei de viziune a Ministerului Mediului pe de altă parte.

Dacă o mai dau și prin istorie, și mă gândesc că aveam o Fabrică de Hârtie intitulată ”URSUL” și pe siglă, era un urs, o rolă de hârtie, un brad … fabrica nu mai e, pădurile incep să dispară cu hectarul, mai dispare si ursul … 

Ce va urma după invazia ursului ? In primă fază lupul, pe urmă vulpea, după care mai rămân … ȘOBOLANII ! Iar când șobolanii vor fugii, când vor părăsi nava ??? 

Vorbim despre Protecția Naturii și Turism, la o intâlnire in Senat, mediată de domnul Senator Emanoil Savin, vicepreședinte al Comisiei de Mediu. Foarte bine și foarte frumos, dar mi se părea normal, dacă tot s-a vorbit despre Bușteni și Valea Prahovei, in sală, ca factori interesați să fi avut știință și să fie invitați și ”boii ăia ” din comisia de protecție a mediului din C.L. Bușteni, in speță eu, că uite tot așa s-a organizat pe ”dedesupt” și dezbaterea Planului de Management al PNB, și am ”dedesupt-o”. Nu numai noi, ci toți.

Și dacă tot vă povestesc aici despre masuri la efect nu la cauză, vă reamintesc că acum trei ani, ursul mi-a intrat in beci, deci sunt și eu o ”victimuță” . Normal ar fi trebuit să mă agit și eu cu siguranța, cu temeri, etc. Ce a făcut ursul la mine in beci ? A mâncat un borcan de șerbet și unul cu dulceață, ambele din ZMEURĂ, culeasă din pădure, adică eu i-am luat hrana după care ar fi trebuit să fac pe victima ? La fel și cu cei care se trezesc cu ursul in coteț la porc, pentru că acel coteț este la liziera pădurii, care insă lizieră, acum vreo 30 de ani era mai jos cu 500 de metri. Nu mai reiau cu tomberoanele din mijlocul străzilor sau cu cele din ușile blocurilor…

Niște idei fenomenale de tranchilizare sau impușcare direct in pădure imediat după atacul ursului, sau introducerea in ordinul ministerului mediului  a interzicerii părăsirii traseelor marcate, sunt deasemenea gândiri profunde de prevenție, cam ca acelea respectate de iubitorii de munte când sunt inchise traseele pe timp de iarnă sau este pericol de avalanșă și Salvamontul intervine săptămânal să-i scoată sub formă de cadavre, iubitoare de aventură și frumos, sau cănd D.N.A.ul ridică pe oricine, că lasă că a greșit el ceva … Efecte, cauze, … contează? 

Și hai să zicem că reducem cu 1/3 efectivul de urși, să zicem. Păi asta inseamnă că cele 2/3 dintre ei nu mai coboară la tomberoane sau nu mai atacă ? Odată aprobat un ordin de impușcare, se va ajunge la extincția URSULUI și atât.

Morala… ? Ne mirăm că intr-o zi vom fi impușcați sau relocați de cei care pot, pentru că ei sunt prioritari! Lăsați urșii in pace și luați masuri de informare și civilizare a OMULUI!

Dar am zis că n-are rost să scriu articole la nervi, așa că schimb subiectul cu unul PRIORITAR, pentru viața și dezvoltarea localității Bușteni, pentru că altfel o să ziceți : Bă, ăsta ține cu URSUL ! 

Vă spuneam intr-un articol trecut că Paștele Cailor este la 40 de zile de la Paștele Ortodox și Catolic și că imediat după, se va turna asfalt pe Valea Cerbului, și nu v-am mințit, cu toate că aveam ceva dubii, mai ales că in Bugetul Local există doar 10% fonduri alocate din cele 4 milioane cât costă lucrarea dar :

Aceste fotografii sunt de acum două duminici.

Această fotografie este făcută duminica trecută ( 6 mai )

Iar acestea sunt făcute ieri, 10 mai !!!! 

Și acum să vă mai arăt și să vă mai spun ceva : 

Acesta este stratul de pietriș, ”tasat” , zice-se mecanic. Are cam 4-5 cm. peste completarea de 2-3 cm de acum 2 săptămâni, cu griblură și piatră spartă.

Aici este strada Alpiniștilor. Sub asfalt se află trei straturi de pietriș in grosime totală de vreo 40 de cm, in unele părți și mai bine, cu faze de tasare naturală de 3 luni și tasare mecanică de două luni, adică 5 luni. Această stradă s-a surpat la două luni după asfaltare !!! și a fost refăcută prin micropilotare in unele părți, iar după 3 ani tot lucrează terenul. Și aici nu vorbesc doar de partea de deasupra Parcului Central.

Aceasta este strada Paltinului, la fel, a fost introdusă canalizare și/ sau apă potabilă, după care s-a asfaltat, la fel ca pe Valea Cerbului, intr-o zi ! După un an arată așa!

Intrebări : Cât va ține o asfaltare de 4 milioane de lei pe Valea Cerbului?

Chiar era prioritate majoră această asfaltare, in condițiile in care zona Castelului, cartierul Zamora, spre exemplu nu are apă potabilă curentă de vreo 3 săptămâni, sau zone cu populație de peste 500 de persoane nu au stradă măcar pietruită ( Telecabinei – Blocurile sociale, sau Piatra Arsă) sau strada Arcului care pică peste casele oamenilor, sau … multe altele…

Pentru acest zid de sprijin , care pică , mi s-a explicat ca trebuie studiu de fezabilitate, introdus in Bugetul Local, licitație, execuție, etc, timp de realizare 3 ani ! dar deocamdată nu sunt bani in Buget.

Da, veți zice că n-am ce scrie numai că in următorul articol vă voi arăta ceva foarte interesant, nu vă arăt acum pentru că trebuie intâi să desenez 🙂 .

 

Web Up ! ZdB Style

___Vizualizari 1579

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read more:
Momentul zero al schimbarii, schimbare zero la Busteni

In ultimul articol cu privire la alegerea Viceprimarului orasului Busteni imi manifestam tristetea ca nu exista ~persoane interesate~ de subiect,...

Ședință ordinară in 18.11.2016 și Ordinea de zi

Ca de obicei anunț ședința ordinară a C.L. Bușteni, cu ordinea de zi și cum voi vota in Ședință. Precizez...

Close