Ultimele articoleÎn perioada 23-25 septembrie 2017 se va desfăşura, la Buşteni, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aurel Stroe“.


La un an de la trecerea în nefiinţă a lui Aurel Stroe, unul din cei mai mari compozitori pe care i-a avut România, foarte cunoscut şi apreciat în străinătate, la iniţiativa unui grup de inimoşi, foşti studenţi ai maestrului, s-a organizat, în 2009 la Buşteni, prima ediţie a singurului festival din lume care-i poartă numele, cu scopul de a promova vasta şi valoroasa operă precum şi personalitatea marelui dispărut.

De atunci, an de an, se desfăşoară  la Buşteni Festivalul Internaţional “Aurel Stroe.
O dată cu ediţia a II-a a festivalului, în 2010, ”Casa de Cultură”, s-a transformat în Centrul Cultural şi a adoptat numele eminentului compozitor, muzicolog şi pedagog. Acest fapt a avut drept consecinţă promovarea Buşteniului pe un loc important de pe harta culturală și muzicală a lumii. Tot cu această ocazie a fost decernat marelui compozitor titlul de Cetăţean de Onoare al Buşteniului, postmortem, atât ca o recunoaştere a personalităţii sale, cât şi datorită faptului că, în activitatea lui, a avut strânse legături cu Buşteniul (multe din operele sale au fost realizate la Buşteni şi timp de 16 ani, a ţinut aici, Cursuri de Componistică şi Măestrie).
În cadrul festivalului au fost prezentate publicului, aproape exclusiv, lucrări din creaţia lui Aurel Stroe, unele în premieră naţională, altele în primă audiţie absolută. Aşa a fost cazul operei “Orestia II –Choephorele” care mai fusese pusă în scenă o singură dată, în 1979, la Avignon, în regia lui Lucian Pintilie şi reluată, în altă regie şi distribuţie, în 2010 la Buşteni, sau a operei “Orestia III – Eumenidele” pusă în scenă în 2014, cu ocazia ediţiei a VII-a a festivalului (ea mai fusese jucată în alte regii şi distribuţie doar de trei ori: la Roma, Paris şi Basel), reluată în 2016 la Milano. Cu ocazia festivalului, Buşteniul a fost gazda multor personalităţi de primă mărime ale muzicii naţionale şi internaţionale (compozitorul şi muzicologul Bernard Cavana (Franţa), Daniel Kientzy – saxofonist (Franţa), muzicolog Ana Szilaghi (Austria), muzicologul Alexandru Leahu (Bucureşti), Constantin Ionescu Vovu (Bucureşti) şi mulţi alţii).
Anul acesta, programul festivalului va cuprinde:
Un recital cu Pastoralele lui Aurel Stroe dar şi lucrări ale unor compozitori români contemporani („Pastorale, ecouri şi ofrande”), în interpretarea a doi foşti studenţi  ai compozitorului, pianistul Sorin Petrescu şi percuţionistul Doru Roman. Recitalul va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, la ora 18.00;
Duminică, 24 septembrie, la ora 18.00, va fi pusă, pentru a II-a oară, pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe”, opera „Orestia III – Eumenidele” compusă la Buşteni în 1985 şi interpretată de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy;
Luni, 25 septembrie, de la ora 11.00 va avea loc un „Simpozion Aurel Stroe” în coordonarea compozitorlui Ionică Pop, conferenţiar universitar doctor la Academia „Gheorghe Dima” din Cluj. La simpozion vor participa compozitori şi muzicologi din ţară şi străinătate.


Acest festival este susținut de Primăria oraşului Buşteni şi  de o serie de sponsori evidențiați pe afiș.

___Vizualizari 133

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „AUREL STROE” – Bușteni 2017
Tagged on:                         

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
Cu VOINȚĂ și PROFESIONALISM Crucea de pe Caraiman poate fi reabilitată

Voință și Profesionalism, atâta cer de la Primăria Bușteni și Consiliul Local Bușteni, având in vedere că INCĂ toate diligențele...

DSCN4704
După urs, la cules de zmeură

Vă povesteam saptămâna trecută că am avut parte de vizita unui urs civilizat la mine in beci care m-a lăsat...

Close