Ultimele articoleAstăzi este 9 mai, in primul rând este ziua fiului meu Alexandru Mihai, ocazie cu care ii spun La multi ani ! Pentru mine familia este cea mai importantă și mi-a fost alături intotdeauna iar in ultimul timp mai ales la greu.

bușteni 9 mai

La Bușteni plouă , din nou 🙂 și mai este și Campanie Electorală. Altă dată prin oraș fluturau sute de steaguri cu drapelul național, cu cel al U.E, se depuneau coroane la monumentul Ultima Grenadă, se țineau discursuri se realizau fotografii … acum , in Campanie, nouă candidaților ni s-a interzis prin lege să organizăm ”intâlniri” publice in spații deschise, să apărem alături de cetățeni in poze, etc, deci … nu vom putea fi prezenți.

Acum insemnătatea ZILEI de 9 MAI :

1502 – Cristofor Columb părăseşte Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către “Lumea Nouă”


1877 – Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României.

1895, s-a născut Lucian Blaga, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat. În 1956 a fost propus de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, dar se pare că ideea a pornit chiar de la Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Printre operele sale se numără: “Poemele luminii”, “Meşterul Manole”, “Cruciada copiilor”, “Avram Iancu”, “Trilogia cunoaşterii”, Trilogia culturii”, “Trilogia valorilor”(d. 6 mai 1961).


1918 – A încetat din viaţă poetul şi traducătorul George Coşbuc, membru titular al Academiei Române: “Nunta Zamfirei”, “Moartea lui Fulger”, “El Zorab”. (n. 20 septembrie 1866)


1945La cartierul general sovietic din Berlin se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei – sfârşitul celui de-al doilea război mondial.


1946 – A încetat din viaţă criticul literar Pompiliu Constantinescu (n. 1901)


1960 – Statele Unite ale Americii au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă


1985Consiliul European a ales 9 mai ca Ziua Europei, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună “bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.


1990 – A avut loc vizita în România a Maicii Tereza, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1979.


1994 – Nelson Mandela devine primul preşedinte negru al Africii de Sud.


2005 – Fostul rege al României, Mihai I, a fost decorat de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru acţiunile sale în timpul celui de-al doilea război mondial

La mulți ani EUROPA ! 

 

___Vizualizari 482

Semnificația zilei de 9 Mai, la Bușteni plouă torențial
Tagged on:                             

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
HPIM3933
Te-aș cucerii dar n-am cu ce !

Vestea m-a lăsat mască! De câteva zile auzeam ( că-l țin deschis dar nu mă prea uit ) la TV...

00040primariadeazi
Centru Buşteni – Primăriile

Nr.47  Fotografie realizată in 1925, reprezintă Primăria Comunei Buşteni construită in 1885 , azi demolată iar pe locul ei s-a...

Close