Ultimele articoleComunicatul oficial preluat de pe site-ul MDRT :

” Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a prelungit perioada de consultări privind Ghidul Solicitantului pentru proiectele de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare din fonduri europene, ca urmare, apelul de proiecte a fost reprogramat pentru data de 1 noiembrie a.c.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul MDRT a modificat data anunţată iniţial pentru lansarea Ghidului Solicitantului şi a apelului de proiecte pentru subdomeniul 1.2 Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. În consecinţă, depunerea de proiecte se va putea face începând cu data de 15 noiembrie 2012.

Decizia a fost luată pentru a permite analiza tuturor observaţiilor primite cu privire la Ghidul Solicitantului, având în vedere numărul mare de propuneri trimise de potenţialii beneficiari.

În acest fel, MDRT doreşte să reducă riscul apariţiei eventualelor neclarităţi ulterioare în procesul de accesare a fondurilor europene destinate acestei operaţiuni. ”

 

Dar ce inseamnă acest lucru pentru Buşteni , ” buştenari”  si “buşteneni” ?

– Inseamnă că din “DOCUMENTAR PRIVIND REALIZARI ŞI OBIECTIVE – EMANOIL SAVIN 2012 – 2016  II. OBIECTIVE PENTRU MANDATUL URMATOR, aliniat 9 – Continuarea reabilitării termice a blocurilor din Buşteni : până la sfârşitul anului 2012 toate blocurile de locuit din oraşul Busteni vor fi reabilitate termic. Sursa de Finanţare : 50% bugetul local, 50% MDRT, a fost “impiedicat” .

Să mă explic :

HCL 133 si 134 / 29.09.2011 ( vezi www.orasul-busteni.ro) – in care s-au aprobat indicatorii tehnico economici pentru, pe româneşte,  AMVELOPAREA BLOCURILOR DE LOCUINTE din Buşteni cu bani integral de la MDRT 50 % si B.L. B. 50% fără ca proprietarii să plătească vre-un leu. Un lucru bun realizat de conducerea de atunci ( in mare parte şi acum ) a UAT Buşteni.

Reamintesc ca in acelaşi document-documentar , pc. 18 , Au fost reabilitate 38 de blocuri de locuinţe. Valoarea investiţiei 7,200,000 RON, toate lucrările de reabilitare fiind suportate integral de MDRT şi Orasul Buşteni, cetăţenii bucurându-se de amvelopare fără nici un cost, pe langă acest fapt înţeleg că au platit şi impozite/locuinţă diminuat pentru că acestea au fost reabilitate termic.

Speranţa celor rămaşi ” neamvelopaţi” până la sfârşitul  anului 2012 a fost insă spulberată prin luna mai , când MDRT a propus ca cei 50% din partea lor să fie plătiţi către beneficiari din Fonduri UE iar Primăriile să nu mai aibă dreptul să aprobe finanţarea integrală din bugetul local iar locatarii să facă bine să plătească şi ei 20-30% din costuri .

Voi continua şi mâine articolul , concluzia este insă că in conformitate cu ghidul solicitantului locatarii blocurilor ce vor fi amvelopate vor trebui să plătească , prin asociaţia de locatari… dar staţi că la Buşteni nu sunt , oricum vor trebui infiinţate …, aşa cum spuneam vor plăti :

Ratele de co-finanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse:

  • 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 Euro;

  • 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 Euro;

  • 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 Euro.

Mâine partea a-II-a , unde voi prezenta aspecte pe intelesul locatarilor cu privire la costuri şi alte activităţi pe care le vor avea de făcut. Până atunci vă aştept cu comentarii şi de ce nu intrebări .

 

 

___Vizualizari 341

Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinte la Buşteni dar si in alte localităţi ” impiedicată”

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
00035piatade-altadata
Buşteni – Centrul Oraşului – Piaţa

Nr 43. Fotografie realizată in 1920 , reprezintă Piaţa oraşului. Aceasta avea 16 boxe printre care cateva măcelării la 2500...

Un bolovan pe DJ 713

Prea multe nu ar fi de spus sau de scris la acest moment despre DJ 713 insă a venit și...

Close