Ultimele articoleUn obiectiv religios incărcat de semnificații, de unii poate uitat cu toate că reprezintă botezul nostru, locul de cununie, o ultimă intâlnire cu cel care a fost sau locul de liniște sufletească. Un loc plin de incărcătură emoțională, liniște și pace, Biserica Domnească – Biserica ” Nașterea Maicii Domnului”

 

Biserica “Naşterea Maicii Domnului “ / Biserica Domnească este ctitorită de Regele Carol I si Regina Elisabeta, fermecaţi fiind de privelistea deosebită a Bucegilor.

Construită după arhitectura tipica a bisericilor ortodoxe, in formă de cruce, ea seamană in bună parte cu bolniţa de la Mânăstire Hurezu din Valea. Construită din piatră adusa din masivul Caraiman de către meşterii italieni avându-l ca anteprenor pe Piero Dreossi, ca arhitect pe I.M.Socolescu, biserica s-a dovedit a fi in decursul timpului foarte rezistentă. Sfinţită in ziua de 8 septembrie 1889 la Praznicul Maicii Domnului, care este şi Hramul bisericii, de către I.P.S.S. Mitropolitul Primat si P.S.S. Episcopul Noului Severin, precum şi de mulţi alţi arhimandriţi, protopopi, preoţi si diaconi, având in strana corul Mitropoliei, biserica s-a aflat inconjurată de Inaltul Cler, miniştrii, Casa Civilă si Militară, autorităţile judeţene şi comunale, cât si elevii şcolilor din Buşteni, Sinaia, Azuga şi Predeal. Trebuie ştiut că pictura din Sfântul Altar este opera pictorului danez Exner. Nu putem trece cu vedere fară să amintim şi de tablourile, in marime naturală, de o valoare artistică cu totul deosebita ale pictorului Pesky reprezentând figurile ctitorilor bisericii: in dreapta Regele Carol I, iar in partea stângă Regina Elisabeta, in costum naţional având pe cap diadema regală. Printre primii donatori de frunte care au ajutat biserica se pot numara si fraţii Schiel cât si Toma Denischiotu, Constantin Zolia din Bucuresti, Gheorghe Puşcariu din Busteni.

Mobilierul din interior prezintă un aspect cu totul deosebit. De remarcat sunt cele doua cadre de lemn din stejar in care sunt inrămate portretele ctitorilor, cele două jilţuri regale cu stema ţării, cele două tronuri princiare, jilţul sau tronul arhieresc, stranele din naos, stranele pentru cântăreţi, precum şi intreaga ornamentaţie executată din stejar masiv, de o mare măiestrie.

0065biserica

In 1916 din cauza bombardamentului şi mai ales a jafului, biserica a avut de suferit.Printre jefuitorii acestui sfânt lăcaş, se numară şi un ofiter , care a sustras cele mai de preţ obiecte. Chiar intr-o seară a Sfintelor Paşti obiectele furate au reajuns inapoi la Bușteni, expediate fiind de un paroh al bisericii Sf. Arhangheli Mihail si Gavril al oraşului Satu Mare, paroh la care ofiţerul , după paisprezece ani şi-a mărturisit fapta.

 

___Vizualizari 297

Nașterea Maicii Domnului – Busteni 2013
Tagged on:     

Alte articoleLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
DSCN4230
MULȚUMIM SIMONA HALEP – IPOCRIZIE LA 2200 DE METRI

Acest slogan stă scris sub Crucea de pe Caraiman, MULȚUMIM SIMONA HALEP , asta pentru cei care se intreabă ce naiba...

017
89 de ani – numărătoarea continuă

Sper eu mulți ani de acum incolo. La multi ani bunico ! Ca in fiecare an de 1 Octombrie cei...

Close