Ultimele articole
Precum spuneam și in articolul precedent avem o bogăție deosebită deasupra noastră insă habar nu avem cum să o fructificăm. Pe de o parte povestim despre ce frumoși sunt Bucegii, pe de alta restricționăm accesul atât turiștilor și vizitatorilor dar si celor care ar trebui să subziste din ei.

Problema este un pic mai amplă, aceea de utilizare a resurselor proprii pentru supraviețuire sau trai decent.

Dacă analizăm un pic vom vedea că:

– Se construiește o autostradă ( de vre-o 20 de ani) care ar trebui să crească gradul de accesibilitate a altor zone pentru ca acestea să se dezvolte dpdv economic.

– Tariful apei este unic pe țară  pentru că trendul european este de ”solidaritate”. Noi la Bușteni suntem solidari cu cei din București, Cămpina, Breaza, Arad etc dar ei oare la ce capitol sunt solidari cu noi???

– Clima in Arealul Bucegilor face populația să consume gaz metan cam 6 luni pe an inclusiv agenții economici implicați in turism, dar impozitele sunt egale pe țară .Aici nu se mai aplică solidaritatea.

– In Parcul Natural Bucegi sunt interzise activitățile de colectare de fructe de padure sau specii florale cu intrebuințare in domeniul farmaceutic sau gospodăresc.

si acestea sunt doar câteva aspecte.

Acum revin un pic prin Parcul Natural Bucegi la acea barieră interesantă

Bariera din piatra arsa

Nu este așa că oricine ar vrea să treacă?  Cine trece plătește o amendă de 5000 – 10.000 de lei conform OUG 57/2007 modificată cu LEGEA 49 / 2011 , Art 53. Alin 2.

Este foarte bine !!!! dar…

In general in orice țară CIVILIZATĂ și DEMOCRATICĂ se interzice ceva, in cazul nostru se pune o barieră, dacă se observă că speței i s-a adus un prejudiciu, deci se cam face un studiu, un memoriu, un raport, o MOTIVAȚIE !!!

La PIATRA ARSĂ insă este un ABUZ al Administrației Parcului Natural Bucegi un atentat grosolan și grotesc la accesibilitatea turiștilor dar si a locuitorilor   Arealului Bucegilor.

Mă explic. In aceeași lege mai spune câte ceva, bineințeles nenotat pe panou:

“Art. 10

Modul de constituire a ariilor naturale protejate va lua în considerare interesele comunităţilor locale, încurajându-se menţinerea practicilor şi cunoştinţelor tradiţionale locale în valorificarea  acestor resurse în beneficiul comunităţilor locale.”

Păi… ! Cei 70 de transportatori 4X4 care valorificau resursa ( naturală ) pe unde îi includem ???

Pe urmă mai sunt si următoarele aspecte, Cabana Babele, Floare de Colț, Cabana Caraiman, Releul de la Coștila, și chiar Cabana Omu, care ar trebui să se mai și aprovizioneze. Ei cum o fac??? sau aceștia au voie???

S-ar putea să aibă voie să se aprovizioneze pentru că sunt PERSOANE JURIDICE și au activități economice care sunt protejate de Legea 49/2011 prin Art 10 iar amenzile pentru Persoane Juridice nu au fost trecute pe panou!!! ( Amenda pentru persoane juridice conf. aceleiași legi este de la 30.000 lei la 60.000 lei. ) și atunci iată că și transportatorii care se includ in categoria Persoane Juridice iși pot desfășura activitatea.

Dar in general cănd vrei să faci o chestie ca să-ti ascunzi ”neputința”  fără să-ți afectezi propriile interese te grăbești și pui panouri și bariere NECONFORME.

Art 53, alin 2 cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice se aplica pentru:

* accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere şi a terenurilor special amenajate şi semnalizate în acest scop; 

iar Art 53, alin 1 cu amenda  de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice se aplica pentru:

* neevacuarea de către persoanele juridice sau fizice a deşeurilor generate în urma activităţilor proprii în ariile naturale protejate.

 

Dar in Legea 49/2011,  articolul 53 are interdicții care ar mai fi trebuit puse dacă tot se consideră că trebuie să punem bariere și să interzicem accesul:

 a) nerespectarea măsurilor de protecţie, conservare şi utilizare stabilite cu caracter provizoriu de autorităţile competente pentru protecţia mediului;

b) îngrădirea accesului persoanelor autorizate spre intrările peşterilor;

c) neanunţarea descoperirii oricărei peşteri;

d) distrugerea sau degradarea marcajelor ori a panourilor indicatoare din exteriorul sau interiorul ariilor naturale protejate;

e) popularizarea, mediatizarea datelor precise de identificare şi localizare a peşterilor din clasa A, care prin natura lor pot conduce la periclitarea patrimoniului speologic din această categorie;

f) intrarea în perimetrul protejat fără permisul de acces eliberat de administrator, respectiv custode;

g) nedesemnarea, în cadrul şantierelor de exploatare, a persoanelor de specialitate care să vegheze la protejarea bunurilor geologice din fronturile de lucru;

h) camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum şi nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare; ( Care și unde sunt?)

 i) circulaţia cu bicicletele în afara traseelor special desemnate şi semnalizate; ( care si unde sunt)

j) activităţile de turism ecvestru în afara traseelor special desemnate şi semnalizate; ( care si unde sunt)

 k) organizarea de manifestări sportive, culturale, tabere, pe teritoriul ariei naturale protejate, fără acordul administratorului/custodelui ariei naturale protejate; 

l) accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate; ( care si unde sunt)

….

j) amenajarea sau reamenajarea de trasee turistice, instalarea de panouri informative fără avizul administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate;  ???

k) abandonarea animalelor domestice pe suprafaţa ariilor naturale protejate în afara păşunilor;

l) hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică sau juridică pe suprafaţa ariilor naturale protejate, cu excepţia administratorilor fondurilor cinegetice şi administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate;

n) realizarea de săpături, excavaţii şi orice alte lucrări care modifică configuraţia naturală a terenurilor din ariile naturale protejate fără avizul administratorilor sau, respectiv, custozilor acestora; ????

 

Deci dacă este să ne luam după lege acea barieră interzice accesul cu mijloace motorizate pentru că ???????  

D’aia !

Continui data viitoare.

___Vizualizari 378

Un pic prin Parcul Natural Bucegi – partea II
Tagged on:             

Alte articoleOne thought on “Un pic prin Parcul Natural Bucegi – partea II

  • July 8, 2013 at 5:30 pm
    Permalink

    Simpla existenta a acelui drum aduce un grav prejudiciu masivului Bucegi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie
Read more:
Bușteni – Ședință ordinară in 28.03.2019, Ordinea de zi și votul

Pe ultima sută de metri anunț ședința ordinară a C.L.Bușteni, datorită faptului, că această săptămână a fost una plină. Totuși...

Alexandru Florescu – Candidat INDEPENDENT pentru Primăria orașului Bușteni

M-am gândit mult de unde să încep. Să îți pui pe tapet și în câteva cuvinte întreaga viață mi s-a...

Close